Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 5

Advertisement
Questions
1 Which one of the following is a fluvio-glacial deposit ?
1 Pediplain
2 Kame terrace
3 Floodplain
4 Loess plain

Answer:Kame terrace
2 Who among the following scholars has given the Subsidence Theory relating to coral-reefs ?
1 Dally
2 Davis
3 Dutton
4 Darwin

Answer: Darwin
Advertisement
3 The UVI (Ultra Violet Index) was developed in :
1 1950s
2 1990s
3 2000s
4 2010s

Answer:1990s
4 Which one of the following regions is with high ocean water salinity ?
1 Equatorial
2 Polar
3 Subtropical
4 Subpolar

Answer:Subtropical
5 Which one of the following is responsible for the greatest movements of all the tides ?
1 Size of the Ocean
2 Shape of the continents
3 Gravitational attraction
4 Salinity of the Ocean

Answer:Gravitational attraction
6 Which one of the following percentages of distance from earth surface is correct for ‘perigee’ of Moon than ‘apogee’ ?
1 2%
2 5%
3 8%
4 12%

Answer: 12%
7 Which one of the following terms is appropriate for the mixing zone of two biomes ?
1 Environment
2 Ecology
3 Ecosound
4 Ecotones

Answer: Ecotones
8 Who among the following defined Geography as human ecology ?
1 Hartshorne
2 Schaefer
3 Barrows
4 Richthofen

Answer: Barrows
9 Who among the following defined Geography as discovery of predictive patterns during Quantitative revolution period ?
1 P. Hagget
2 W. Bunge
3 D. Harvey
4 R.J. Chorley

Answer: W. Bunge
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Who among the following correlated the colour of ocean water and its salinity ?
1 Al Masudi
2 Al Maqdisi
3 Ibn - Khaldun
4 Ibn - Sina

Answer: Al Masudi
11 Which one of the following Total Fertility Rate is required to maintain the world’s existing population ?
1 3.4
2 2.1
3 1.2
4 4.2

Answer: 2.1
12 Which one of the following is not included in the Ravenstein’s Laws of Migration ?
1 Most migrants proceeds step by step
2 Most migrants go for short distance
3 Most migrants move from Urban to Rural areas
4 Most migrants are adults

Answer:Most migrants move from Urban to Rural areas
13 Which one of the following is correct statement for Patna city in Bihar and Kolkata city in West Bengal ?
1 Edge City
2 World City
3 Post Industrial City
4 Primate City

Answer: Primate City
14 Which one of the following principles denotes K-4 of Christaller’s Model of central places ?
1 Market
2 Administrative
3 Transport
4 Economic

Answer:Economic
15 Transportation Cost does not play a major role in the location of textile industry because :
1 Cotton is a weight loosing material
2 Cotton is a weight gaining material
3 Cotton is a pure material more or less equal to the finished material
4 Weight loss in cotton during manufacturing is high

Answer:Cotton is a pure material more or less equal to the finished material

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL