Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 7

Advertisement
Questions
1 Which one of the following is the correct sequence (in the ascending order) of EMR spectral bands ?
1 Blue - Green - Red - Ultra Violet
2 Ultra Violet - Blue - Green - Red
3 Ultra Violet - Red - Blue - Green
4 Green - Red - Blue - Ultra Violet

Answer:Ultra Violet - Blue - Green - Red
2 Which one of the following group of colours is called primary colours ?
1 White, red and green
2 Blue, green and red
3 Yellow, violet and indigo
4 Green, blue and black

Answer: Blue, green and red
Advertisement
3 Which one of the following terms is used to measure the extreme peak in a normal distribution ?
1 Skewed
2 Mesokurtic
3 Leptokurtic
4 Platykurtic

Answer:Leptokurtic
4 The concept of Padiplain is associated with :
1 W.M. Davis
2 L.C. King
3 W. Penk
4 C.A. Cotton

Answer:L.C. King
5 The direction of a horizontal line on an inclined rock strata is known as :
1 Anticline
2 Dip
3 Syncline
4 Strike

Answer:Strike
6 Who stated that the slope profiles are convex, plane or concave according to the circumstances of the uplifting action ?
1 Penck
2 Davis
3 Johnson
4 Wood

Answer: Penck
7 The premise that the present-day processes have been operating throughout geological time is the principle of :
1 Isostasy
2 Diastrophism
3 Uniformitarianism
4 Catastrophism

Answer: Uniformitarianism
8 Which one of the following is the correct average slope of a typical ‘front’ in weather phenomena ?
1 1 : 150
2 1 : 100
3 1 : 50
4 1 : 5

Answer: 1 : 100
9 In which one of the following atmospheric layers temperature remains constant ?
1 Stratosphere
2 Tropopause
3 Mesosphere
4 Troposphere

Answer:Tropopause
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following is the correct sequence of surface components of pressure and wind from the equator to the poles ?
1 Polar easterlies, Westerlies, Subtropical highs, Trade winds
2 Subtropical highs, Westerlies, Trade winds, Polar easterlies
3 Trade winds, Polar easterlies, Westerlies, Subtropical highs
4 Trade winds, Subtropical highs, Westerlies, Polar easterlies

Answer: Trade winds, Subtropical highs, Westerlies, Polar easterlies
11 Which one of the following isotherms for the average temperature of the Warmest month is generally accepted as equator ward edge of the Tundra climate ?
1 28C
2 108C
3 58C
4 158C

Answer:108C
12 Which one of the following types of climate is appropriate for BWh in Koppen’s World Climate classification ?
1 Subtropical Desert Climate
2 Subtropical Steppe Climate
3 Midlatitude Desert Climate
4 Midlatitude Steppe Climate

Answer:Subtropical Desert Climate
13 Which one of the following values of temperature is correct for the average freezing point for seawater in Arctic and Antarctic seas ?
1 28C
2 08C
3 −28C
4 −108C

Answer: −28C
14 Which one of the following periods when the sea level around the world, was as much as 130 meters lower than today ?
1 Holocene
2 Pleistocene
3 Miocene
4 Cambrian

Answer:Pleistocene
15 Which one of the following terms is appropriate for plants that endure seasonal climatic fluctuations from year to year ?
1 Perennials
2 Annuals
3 Seasonal
4 Bi-annuals

Answer:Perennials

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL