Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 8

Advertisement
Questions
1 The term ‘cultural landscape’ was developed by :
1 C. Darwin
2 C.O. Sauer
3 A. Humboldt
4 C. Ritter

Answer:C.O. Sauer
2 Who among the following emphasized on the behavioural environment in Geography ?
1 Johnston
2 Kirk
3 Gregory
4 Burton

Answer: Kirk
Advertisement
3 Who among the following developed the concept of mental map ?
1 Gould and White
2 Boulding and Haggerstrand
3 Downs and Stea
4 Saarinen

Answer:Gould and White
4 Who among the following geographers focused on man-centered geography ?
1 Huntington
2 Semple
3 Jefferson
4 Ratzel

Answer:Jefferson
5 Who was the first Greek Scholar to calculate the circumference of the earth ?
1 Aristotle
2 Herodotus
3 Anaximender
4 Eratosthenes

Answer:Eratosthenes
6 “Space is Socially or Culturally Constructed “ is the view under :
1 Behaviouralism
2 Logical Positivism
3 Structuralism
4 Post Modernism

Answer: Post Modernisms
7 Who wrote the book ‘Meteorologica’ ?
1 Aristotle
2 Posidonius
3 Plato
4 Erastosthenes

Answer: Aristotle
8 Which one of the following continents recorded highest density of population as per United Nations Population Fund 2015 data ?
1 Europe
2 Asia
3 North America
4 Australia

Answer: Asia
9 Japan’s population pyramid would most likely resemble to that of :
1 USA
2 Brazil
3 Denmark
4 India

Answer:Denmark
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following statements represents Population Pyramid with Wide base :
1 Declining Fertility Rates
2 High Fertility Rates
3 Declining Death Rates
4 High Death Rates

Answer: High Fertility Rates
11 Which one of the following depicts correct statement of Population Threshold for any service ?
1 Maximum distance that people can travel to use a service
2 Minimum distance required for opening a service
3 Minimum population size required for a service
4 Maximum population size required for a service

Answer:Minimum population size required for a service
12 Which one of the following does not have role in push factors that seem to be operative in rural India ?
1 Rapid increase in the population growth
2 High pressure of population on arable land
3 Low per capita income and glaring disparity between levels of income of urban and rural areas
4 Slow but consistent increase in amenities in rural areas and increase in per capita income

Answer: Slow but consistent increase in amenities in rural areas and increase in per capita income
13 Which activity Contributes to water pollution more than any other throughout the world ?
1 Agriculture
2 Hydro-electricity power generation
3 Manufacturing industries
4 Urbanization

Answer: Manufacturing industries
14 Which of the following Ocean routes is the most important and busiest route in the world ?
1 The Cape Route
2 North Pacific Route
3 South Atlantic Route
4 North Atlantic Route

Answer:North Atlantic Route
15 Which one of the following was not assured by Weber in his least-cost theory ?
1 Agglomeration economies lead to high transport and labour cost
2 Labour is infinitely available
3 Location with high transport costs may be attractive because of a cheap labour supply
4 Transport costs were uniform by distance and weight in any direction

Answer:Agglomeration economies lead to high transport and labour cost

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL