Advertisement

Geography Questions and Answers for Competitive Exams | Geography Practice Test | Set 9

Advertisement
Questions
1 Who among the following political scholars appealed in 1949 for “a more geographical political geography” ?
1 Hartshorne
2 G.E. Pearcy
3 R.H. Fifield
4 George T. Renne

Answer:Hartshorne
2 Who wrote the book known as the ‘World Political Geography’ ?
1 G.E. Pearcy
2 Stephen B. Jones
3 J.K. Wright
4 Hartshorne

Answer:G.E. Pearcy
Advertisement
3 Which one of the following statements is very correct in context of the concept of Growth pole and growth centres ?
1 Both the Growth pole and Growth centres are uniformly distanced in the region.
2 Lower order Growth centres are located quite far away as compared to higher order Growth centres.
3 Higher order Growth centres are located far away while lower order Growth centres are located closer to one and an other.
4 There does not exist any rule in the distance between Growth pole and Growth centres.

Answer: Higher order Growth centres are located far away while lower order Growth centres are located closer to one and an other.
4 The concept of ‘Cultural landscape ‘ was popularised by :
1 Wilber Zelinsky
2 Carl Sauer
3 Anne Buttimer
4 Ratzel

Answer:Carl Sauer
5 The paradoxical situation of co-existence of the patrilineal society and the dominating position of women characterize :
1 Tharu Tribe
2 Khasi Tribe
3 Gond Tribe
4 Bhil Tribe

Answer: Tharu Tribe
6 The percentage of decadal growth of population (2001-2011) is the highest in which of the following states ?
1 West Bengal
2 Maharashtra
3 Uttar Pradesh
4 Arunachal Pradesh

Answer: Arunachal Pradesh
7 Which one of the following is responsible for concentration of slum population in India ?
1 Commercial plantation activities are dominant.
2 Manufacturing activities in organised sector are dominant.
3 Service activities in organised sector are dominant.
4 Manufacturing and Service activities in non-formal sector are dominant.

Answer: Manufacturing and Service activities in non-formal sector are dominant.
8 Which one of the following states is leading producer of Coffee in India ?
1 Kerala
2 Karnataka
3 Assam
4 Tamil Nadu

Answer: Karnataka
9 Which one of the following phenomenal relationships is depicted by an ergograph ?
1 Temperature and absolute humidity
2 Rainfall and runoff
3 Crop production and rainfall
4 Crop season and weather conditions

Answer: Crop season and weather conditions
VIEW ALL UGC NET EBooks
10 Which one of the following altitudes belongs to sun synchronous polar orbit ?
1 30,000 to 36,000 km
2 2,000 to 6,000 km
3 300 to 1000 km
4 5,000 to 15,000 km

Answer: 300 to 1000 km
11 Which one of the following sensors is an active remote sensing sensor ?
1 Photo Camera
2 Multiframe Camera
3 Multiband Scanner
4 Radar

Answer:Radar
12 Which one of the following mountains is formed due to convergence of one oceanic and one continental plate ?
1 Urals
2 Alps
3 Andes
4 Appalachians

Answer: Andes
13 Which one of the following processes is responsible for the weathering of rocks in a Karst region? (1)(2) (3)(4)
1 Hydrolysis
2 Carbonation
3 Oxidation
4 Scree formation

Answer: Carbonation
14 The term panplane refers to
1 A level surface formed by wind erosion.
2 A plane formed by joining of flood-plains.
3 A level surface formed by the fluvial cycle at the old age.
4 A level plain formed by human intervention.

Answer: A plane formed by joining of flood-plains.
15 The statement “The present is the key to the past” was made by
1 Walther Penck
2 W.M. Davis
3 Huntington
4 James Hutton

Answer:James Hutton

View All Geography Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL