Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Adult Education - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. Leader in a group does not believe in :
  1. (1) Authoritarian Approach
  2. (2) Distribution of responsibility
  3. (3) Rapport with individual members
  4. (4)Understanding group dynamics

Answer:(1)

2. Communication among equal status is called :
  1. (1) Intra Scaler
  2. (2) Inter Scaler
  3. (3) Grapevine
  4. (4) Horizontal

Answer:(1)

3. Mass approach of communication includes :
  • (1) Personal letter
  • (2) Panel discussion
  • (3) Workshop
  • (4) Television

Answer:(4)

4. Who becomes the Chairperson of Zilla Saksharata Committee?
  • (1) Village Panchayat Chairman
  • (2) District Collector
  • (3) S.D.M.
  • (4) Village Administrative Officer

Answer:(2)

5. Which of the following state is India’s most rural state?
  • (1) Assam
  • (2) Hariyana
  • (3) Himachal Pradesh
  • (4) Chhattisgarh

Answer:(3)

6. __________ are most important prerequisites for human resource development.
  • (1) Food and Property
  • (2) Shelter and Self esteem
  • (3) Power and prestige
  • (4) Education and health

Answer:(4)

7. A basic example of a community is :
  • (1) Marriage
  • (2) Family
  • (3) Village
  • (4) Smart city

Answer:(3)

8. Compatibility and profitability affect :
  • (1) Rate of diffusion of innovation
  • (2) Rate of adoption of innovation
  • (3) Communication process
  • (4) Personality of change agent

Answer:(2)

9. Who among the following helped understand group work in social work profession ?
  • (1) Kurt Lenin
  • (2) H.B. Trecker
  • (3) M.G. Ross
  • (4) G. Hamilton

Answer:(2)

10. NRHM is a programme for :
  • (1) Housing
  • (2) Human Development
  • (3) Health
  • (4) Animal Husbandry

Answer:(3)

11. The long term objective of India’s population policy 2000 is :
  • (1) To address the unmet needs of contraception
  • (2) To provide integrated service delivery for basic reproductive and child care
  • (3) To bring the total fertility rate to replacement level by 2010
  • (4) To achieve a stable population by 2045

Answer:(4)

12. Which of the following is not the role of adult educator as a change agent ?
  • (1) Acquiring informations
  • (2) Changing attitudes
  • (3) Developing skills
  • (4) Changing Culture

Answer:(4)

13. Life long Education, as imparted institutionally by some non - governmental organisations like :

(a) Nirantar

(b) Bharat Gyan Vigyan Samiti

(c) Sewa

(d) Kerala Vigyan Samiti

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b) only
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer:(1)

14. Demonstration is a :

(a) Extension methods

(b) Experimental methods

(c) Content methods

(d) Showing proven techniques

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (a) and (d)
  • (4) (c) and (d)

Answer:(3)

15. Extension Education is :

(a) Two way process

(b) One way process

(c) Multidimensional

(d) Teacher centric

Code :
  • (1) (a) and (c)
  • (2) (a) and (d)
  • (3) (b) and (d)
  • (4) (a), (c) and (d)

Answer:(1)

16 . Which of the following are the objectives of Universalisation of primary education ?

(a) Universal Motivation

(b) Universal Supervision

(c) Universal Provision

(d) Universal Retention

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (b), (c) and (d)
  • (4) (c) and (d)

Answer:(4)

17. The idea of learning Society includes :

(a) Every Individual keeps learning throughout life.

(b) Lifelong learning is the key for Scientific humanism.

(c) Learning is continual process.

(d) Reflection of learning may not be applied in day to day life.

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (a) and (d)
  • (3) (b), (c) and (d)
  • (4) (a), (b), (c) and (d)

Answer:(1)

18. Which of the following components is implied in the term environment building in TLC ?

(a) The development of awareness among section of community

(b) Creation of a set of attitude in the community

(c) Conservation of natural environment in the village

(d) Promotion of Willingness to act, to work and to serve the TLC

Code :
  • (1) (a) and (c)
  • (2) (a), (b) and (d)
  • (3) (b) and (c)
  • (4) (b), (c) and (d)

Answer:(2)

19. Credibility in communication means :

(a) Trustworthiness

(b) Competence

(c) Complete

(d) Profitable

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2)(b) and (c)
  • (3) (a) and (b)
  • (4) (c) and (d)

Answer:(3)

20. Arrange the following days in order of their celebration :

(a) Human Rights Day

(b) International Population Day

(c) International Literacy Day

(d) International Women’s Day

Code :
  • (1) (b), (c), (d) and (a)
  • (2) (d), (b), (c) and (a)
  • (3) (d), (c), (a) and (b)
  • (4) (b), (d), (c) and (a)

Answer:(2)

21. Trust areas according to vision 2020 document of India are :

(a) IT and ICT enabled Services

(b) Education

(c) Community Services

(d) Value Added Agro Product Services

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) only
  • (3) (b) and (c)
  • (4) (a), (b) and (c)

Answer:(3)

22. The qualities of a leader consists of :

(a) Vision with communication skills

(b) Sense of Responsibilities and self confidence

(c) Performance - Reward Relationship

(d) Command skill

Code :
  • (1) (a) and (d)
  • (2) (a) and (b)
  • (3) (a) and (c)
  • (4) (b) and (c)

Answer:(2)

23. Assertion (A) : Corruption is cause of poverty and underdevelopment.

Reason (R) : Poor are corrupt and undeveloped.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer:(3)

24. Assertion (A) : Community organisation leads to Social Action.

Reason (R) : Social Action may not always leads to community organisation.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (3) (R) is correct and (A) is wrong.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(1)

25. Assertion (A) : Right to reproductive health is a key component of women’s and men’s reproductive and sexual rights.

Reason (R) : Choice in reproductive decision - making should not be given to women.

Code :
  • (1) (A) and (R) both are correct.
  • (2) (A) and (R) both are wrong.
  • (3) (A) is correct and (R) is wrong and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (4) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A).

Answer:(3)

26. Assertion (A) : Illiteracy is higher in poor, under privileged section of society.

Reason (R) : Livelihood not education is the priority of children of poor families.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (2) (R) is correct and (A) is wrong.
  • (3) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (4) (A) and (R) both are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer:(3)

27. Assertion (A) : Conflicts arise due to misperceived massages..

Reason (R) : Communication always creates conflicts.

Code :
  • (1) (A) is correct but (R) is wrong.
  • (3) (A) is wrong but (R) is correct.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(1)

28. Assertion (A) : Education is regarded as a prerequisite for economic development and social change.

Reason (R) : Rate of adoption of innovation is always higher in educated societies.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (2) (R) is correct and (A) is wrong.
  • (3) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (4) (A) and (R) both are correct but (R) is not the correct explanation of (A)

Answer:(3)

29. Assertion (A) : Women health among tribals is grossly neglected concept due to unhealthy practices of sex and other beliefs.

Reason (R) : Maternal malnutrition is quite common among the tribal women specially those who have many pregnancies too closely spaced.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (2) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (3) (A) and (R) both are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (4) (A) and (R) both are wrong.

Answer:(2)

30. Assertion (A) : Women literacy has negative correlation with child infant mortality rate.

Reason (R) : Increase in literacy rate increases infant mortality rate.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is wrong and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (2) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (3) (A) and (R) both are correct.
  • (4) (A) and (R) both are wrong.

Answer:(1)

31. Assertion (A) : Emotions are strong motivating force of action.

Reason (R) : The emotions of people should be given due consideration in the extension programme if it is to be a success.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is wrong
  • (2) (A) is wrong and (R) is correct
  • (3) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
  • (4) (A) and (R) both are correct but (R) is not the correct explanation of (A)

Answer:(3)

32. Assertion (A) : In method demonstration we show how to do a job step by step.

Reason (R) : Method demonstration is an experiment and trial.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is wrong.
  • (2) (A) is wrong and (R) is correct.
  • (3) (A) and (R) both are correct.
  • (4) (A) and (R) both are wrong.

Answer:(2)

33. Match the List-I with List-II, use the code given below :

adult education november 2017 paper ii q 33

Code :
  • (1) (iii) (iv) (v) (ii) (i)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (v) (i)
  • (3) (ii) (iii) (i) (v) (iv)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv) (v)

Answer:(2)

34. Match the List - I with List - II, use the code given below :

adult education november 2017 paper ii q 34

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(4)

35. Match the List-I with List-II use the code given below :

adult education november 2017 paper ii q 35

Code :
  • (1) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (2) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (3) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(1)

36. Match the following List - I with List - II (According to the census 2011 (India)) :

adult education november 2017 paper ii q 36

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (3) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer:(3)

37. Match the following List - I with List - II using the code given below :

adult education november 2017 paper ii q 37

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer:(4)

38. Match the items given in List - I with the items of List - II, use the code given below :

adult education november 2017 paper ii q 38

Code :
  • (1) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (2) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer:(1)

39. Match the items given in List - I with the items of List - II, use the code given below :

adult education november 2017 paper ii q 39

Code :
  • (1) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(3)

40. Match the following items of List - I (Sex ratio in India in different years) with those of List - II using the code given below :

adult education november 2017 paper ii q 40

Code :
  • (1) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (2) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (3) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(1)

41. Arrange the following in order of the best sequence use the code given below :

(a) National Literacy mission

(b) Rural Functional Literacy mission

(c) Continuous Education

(d) Functional Literacy for Adult Women

Code :
  • (1) (a), (d), (c), (b)
  • (2) (b), (a), (d), (c)
  • (3) (d), (b), (a), (c)
  • (4) (b), (d), (c), (a)
  • Answer:(3)

    42. Arrange the sequence of efforts started for extension work in India ?

    (a) Gurgaon Project

    (b) Baroda Project

    (c) Sewa Gram

    (d) Marthandam Project

    Code :
    • (1) (a), (b), (c), (d)
    • (2) (b), (a), (c), (d)
    • (3) (c), (d), (a), (b)
    • (4) (d), (c), (b), (a)

    Answer:(3)

    43. Characteristics of extension are :

    (a) Voluntary

    (b) Flexible

    (c) Rigid

    (d) Broad Scopes

    Code :
    • (1) (a), (b), (d)
    • (2) (a), (b), (c), (d)
    • (3)(b), (c), (d)
    • (4) (d), (a), (c)

    Answer:(1)

    44. Characteristics of Rural Society are :

    (a) Close contact with Nature

    (b) Highly Literate

    (c) Agriculture as the main Occupation

    (d) Small in Size

    Code :
    • (1) (a), (c), and (d)
    • (2) (a), (b), (c) and (d)
    • (3) (b), (c), (d)
    • (4) (c), (d)

    Answer:(1)

    45. Arrange the Extension Education programmes in which they started in India from earliest to latest :

    (a) Etawah Pilot Project

    (b) Community Development Programme

    (c) Extension Education at graduate level

    (d) Extension Education at post graduate level

    Code :
    • (1) (a), (b), (c), (d)
    • (2) (b), (a), (d), (c)
    • (3) (c), (d), (a), (b)
    • (4) (d), (c), (b), (a)

    Answer:(1)

    46. Millennium Development Goals have been established to address :
    • (1) Socio - economic problems of tribal women
    • (2) Men’s needs and problems
    • (3) Women’s needs and their exclusion from the benefits of development
    • (4) Women’s educational priorities

    Answer:(3)

    47. Central need for human development is :
    • (1) Main streaming and Women’s empowerment
    • (2) Irradication of Women’s illiteracy
    • (3) Irradication of Women’s poverty
    • (4) Women’s employability

    Answer:(1)

    48. Women’s empowerment could be achieved by :
    • (1) Giving them reservation
    • (2) Providing them economic resources
    • (3) Changing men’s attitude
    • (4) Improving socio - economic status of women

    Answer:(4)

    49. For Women’s empowerment it is essential to make them realise that :
    • (1) They are free citizen of India.
    • (2) They have right to protest against anybody.
    • (3) They are as strong as men.
    • (4) They have the potential to be strong human beings.

    Answer:(4)

    50. Which of the following measures have been taken for gender equality and women’s empowerment ?

    (a) Woman cell were constituted at panchayat level.

    (b) Special attention have been given to the cause of women by the fifth five year plan.

    (c) National Commission for Women (NCW) was set up.

    (d) Constitutional provisions were made to enshrine principle of gender equality.

    Code :
    • (1) (a) and (b)
    • (2) (a), (b) and (c)
    • (3) (b), (c) and (d)
    • (4) (a) and (d)

    Answer:(3)

    UGC NET Adult Education November 2017 Paper III

    Advertisements

    Important EBooks for Competitive Exams

    VIEW ALL