Advertisements

UGC NET Anthropology - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. Who among the following is a Neo - Lamarckian ?
  • (1) Alfred Russel Wallace
  • (2) T.H. Huxley
  • (3) J.B.S. Haldane
  • (4) Geoffroy Saint - Hilaire

Answer: Option (4)

2. Which one of the following is an example of non-probability sampling ?
  • (1) Snow-ball sampling
  • (2) Simple random sampling
  • (3) Stratified sampling
  • (4) Cluster sampling

Answer: Option (1)

Advertisements
3. Neanderthal fossil was first described by :
  • (1) Raymond Dart
  • (2) Schaaffhausen
  • (3) G.H.R von Koenigswald
  • (4) Eugene Dubois

Answer: Option (2)

4. The first discovery of human-like foot prints embedded in fossilized ash was made from :
  • (1) Fayum Deposits, Egypt
  • (2) Makapansangat, South Africa
  • (3) Laetoli, Tanzania
  • (4) La Chapelle - aux - Saints, France

Answer: Option (3)

5. According to whom process related to socio - cultural system consists of three aspects - Techno - economic, social and ideological ?
  • (1) J.J. Bachofen
  • (2) E.B. Tylor
  • (3) Leslie A. White
  • (4) V.G. Childe

Answer: Option (3)

6. Who formulated the widely accepted evolutionary classification of social types into Band, Tribe, Chiefdom and State ?
  • (1) A.L. Kroeber
  • (2) Elman R. Service
  • (3) B. Malinowski
  • (4) N.K. Bose

Answer: Option (2)

7. Which one of the following Commissions reviewed the operation of Ashram Schools ?
  • (1) U.N. Dhebar Commission
  • (2) Kaka Kalelkar Commission
  • (3) Shilu Ao Commission
  • (4) B.P. Mandal Commission

Answer: Option (1)

8. Kula ring, a ceremonial exchange of ritualistically valued shell ornaments, and various items of economic necessities, is an example of :
  • (1) Generalized reciprocity
  • (2) Negative reciprocity
  • (3) Balanced reciprocity
  • (4) Market exchange

Answer: Option (3)

9. Which one of the following materials is suitable for Potassium-argon dating ?
  • (1) Varves
  • (2) Parchment
  • (3) Tree ring
  • (4) Biotite

Answer: Option (4)

10. Oldest known stone tool was found in :
  • (1) Kenya
  • (2) China
  • (3) Tanzania
  • (4) Indonesia

Answer: Option (1)

11. Which of the following are the features of the Darwinian Theory of evolution ? Use the given code.

(a) Darwin coined the term “Survival of the fittest”.

(b) Darwin could explain the origin and cause of variations.

(c) There is a struggle for existence.

(d) There are limited environment resources.

  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (a) and (d) are correct.
  • (3) (c) and (d) are correct.
  • (4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: Option (3)

12. Which of the following are the features of the Rh blood group system ? Use the code given.

(a) It was discovered by Landsteiner and Wiener.

(b) Naturally occurring antibodies are present in this system.

(c) Erythroblastosis may occur because of materno - fetal Rh incompatibility.

(d) Mongoloid populations have generally a high frequency of Rh- negative people.

Code :
  • (1) (a) and (c) are correct.
  • (2) (a), (c) and (d) are correct.
  • (3) (c) and (d) are correct.
  • (4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: Option (1)

13. Which of the following is/are true of the Homo habilis ? Use the code given.

(a) The first discovered specimens of Homo habilis were found at olduvai Gorge.

(b) Louis Leakey and Raymond Dart made the first discovery.

(c) This specimen represented a hominin with a large brain and smaller teeth than that of Australopithecus.

(d) The fossil was found in association with stone tools.

Code :
  • (1) (a), (b) and (d) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (a), (c) and (d) are correct.
  • (4) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: Option (3)

14. Which of the following are the characteristic features of Orangutans ? Use the code given below :

(a) They are found in Sumatra and Borneo Islands of Indonesia

(b) They have relatively small tails

(c) Birute Galdikas did pioneering field research on Borneo Orangutans

(d) Sumatran and Bornean Orangutans are quite different morphologically

Code :
  • (1) (a), (c) and (d) are correct
  • (2) (b), (c) and (d) are correct
  • (3) (a), (b) and (c) are correct
  • (4) (a) and (b) are correct

Answer: Option (1)

15. Which of the following concepts were given by L.P. Vidyarthi ? Use code.

(a) Nature - Man - Spirit complex

(b) Cultural relativism

(c) Great and Little Tradition

(d) Sacred complex

Code :
  • (1) (a), (b) and (d) are correct.
  • (2) (a) and (d) are correct.
  • (3) (c) and (d) are correct.
  • (4) (a), (c) and (d) are correct.

Answer: Option (2)

16. The principle of social stratification is reflected in the formation of :

(a) Class

(b) Caste

(c) Clan

(d) Ethnic group

Use the code given below :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (c) and (d) are correct.
  • (3) (b), (c) and (d) are correct.
  • (4) (a) and (b) are correct.

Answer: Option (4)

17. Which of the following are the common characteristics found among caste and tribe ? Use the code given below :

(a) Endogamy

(b) Occupation

(c) Language

(d) Clan exogamy

Code :
  • (1) (a) and (d) are correct.
  • (2) (b) and (c) are correct.
  • (3) (a), (b) and (c) are correct.
  • (4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: Option (1)

18. Who among the following did anthropological studies of Indian villages ? Give the answer by using code.

(a) M.N. Srinivas

(b) N.K. Bose

(c) Oscar Lewis

(d) D.N. Majumdar

Code :
  • (1) (b) and (d) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (a) and (c) are correct.
  • (4) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: Option (3)

19. Which of the following are lower Palaeolithic sites of India ?

(a) Chirand

(b) Chauntra

(c) Didwana

(d) Vadamadurai

Code :
  • (1) (b), (c) and (d) are correct.
  • (2) (a), (c) and (d) are correct.
  • (3) (a), (b) and (c) are correct.
  • (4) (a) and (c) are correct.

Answer: Option (1)

20. Which of the following are lower palaeolithic sites of Europe ?

(a) Clacton - on - sea

(b) Abbeville

(c) La Madeline

(d) Le Moustier

Code :
  • (1) (b) and (c) are correct.
  • (2) (a), (b) and (c) are correct.
  • (3) (a) and (b) are correct.
  • (4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: Option (3)

21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Most living non-human primates are under threat of extinction.

Reason (R) : Human interference and activities are destroying and shrinking their natural habitats.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer: Option (1)

22. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : X - linked disorders that cause death before reproductive age are never seen in females.

Reason (R) : Lesch - Nyhan syndrome, which is characterized by mental and motor retardation, self - mutilation and an early death is seen only in males.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (2)

23. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : The distribution of ABO alleles varies from population to population.

Reason (R) : It is observed that infectious diseases play key role in the distribution of ABO alleles in different populations.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer: Option (1)

24. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Nonsense mutations are due to repetitive DNA.

Reason (R) : Nonsense mutations do not affect the normal protein synthesis.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (4)

25. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : According to A.R. Radcliffe Brown, social structure and social organization are synonymous.

Reason (R) : Social structure is the study of ‘arrangement of personnel’, and social organization is the study of ‘arrangement of activities’ of the personnel in the society.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer: Option (4)

26. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Euro - American rule of descent is of ambilineal type.

Reason (R) : In an ambilineal descent group, equal rights, duties and privileges are granted towards the father and the mother sides to all the members of the group.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (4)

27. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : A ‘Kingdom’ is not called a ‘State’.

Reason (R) : A State must have a ‘government’ that has legitimate powers to exercise physical force upon the wrong doers in the society

. In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (3)

28. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Primitive communism in terms of economy is found in a highly stratified society.

Reason (R) : In a highly stratified society, members of the group enjoy equal rights over the sources of production owned by the group.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (4)

29. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : The surge in world population during the Neolithic period constituted a major demographic shift in human history.

Reason (R) : During Neolithic Agriculture yielded more food per acre of land, which allowed to support larger population.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer: Option (1)

30. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Tree and animal worship seems to have found a place in the life of the Indus people.

Reason (R) : People of Indus were very much dependent on animal hunting in the surrounding forests of Harappa and Mohenjodaro city.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (1)

31. Identify the correct sequence of the following racial classifications of the Indian people in the ascending order of their being propounded by the under mentioned scholars.
  • (1) B.S. Guha - E.F.Eickstedt - H.H. Risley - S.S. Sarkar
  • (2) H.H. Risley - E.F.Eickstedt - B.S. Guha - S.S. Sarkar
  • (3) B.S. Guha - S.S. Sarkar - E.F.Eickstedt - H.H. Risley
  • (4) S.S. Sarkar - B.S. Guha - E.F.Eickstedt - H.H. Risley

Answer: Option (2)

32. Identify the correct sequence of the following land mark developments in the field of genetics in the descending order of their being given use the given code :

(a) One gene - one protein theory

(b) Completion of Human Genome sequencing

(c) In born errors of metabolism

(d) Development of PCR technique

Code :
  • (1) (d), (c), (b), (a)
  • (2) (b), (d), (a), (c)
  • (3) (c), (a), (d), (b)
  • (4) (a), (c), (b), (d)

Answer: Option (2)

33. Identify the correct sequence of the following Upper Paleolithic Men in ascending order of their discovery. Use the given code.

(a) Rhodesian Man

(b) Grimaldi Man

(c) Cro - Magnon Man

(d) Chancelade Man

Code :
  • (1) (a), (c), (d), (b)
  • (2) (b), (d), (a), (c)
  • (3) (c), (d), (b), (a)
  • (4) (d), (b), (a), (c)

Answer: Option (3)

34. Arrange the following scientific journals of anthropology in the ascending order of their establishment use the given code :

(a) Indian Journal of Physical Anthropology and Human Genetics

(b) The Oriental Anthropologist

(c) Man in India

(d) Indian Anthropologist

Code :
  • (1) (a), (c), (d), (b)
  • (2) (b), (d), (c), (a)
  • (3) (d), (c), (a), (b)
  • (4) (c), (d), (a), (b)

Answer: Option (4)

35. Arrange the following anthropological studies (field work) in ascending chronological sequence :
  • (1) Torres straight expedition → Yale - Cambridge expedition → Trobriand expedition by Malinowski → Andaman expedition by Radcliffe Brown
  • (2) Torres straight expedition → Andaman expedition by Radcliffe Brown → Trobriand expedition by Malinowski → Yale - Cambridge expedition
  • (3) Yale - Cambridge expedition → Trobriand expedition by Malinowski → Andaman expedition by Radcliffe Brown → Torres straight expedition
  • (4) Andaman expedition by Radcliffe Brown → Torres straight expedition → Yale - Cambridge expedition → Trobriand expedition by Malinowski

Answer: Option (2)

36. Arrange the following books in ascending order according to the year of publication. Use code given below :

(a) Argonauts of the Western Pacific by Bronislaw Malinowski

(b) The structure of Hindu society by Nirmal Kumar Bose

(c) Kwakiutl of Vancouver Island by Franz Boas

(d) Affairs of a Tribe by D.N. Majumdar

Code :
  • (1) (a), (b), (d), (c)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (c), (a), (b), (d)

Answer: Option (4)

37. Arrange in sequence the following human economic activities in terms of their emergence :
  • (1) Foraging → Pastoralism → Horticulture → Agriculture
  • (2) Foraging → Pastoralism → Agriculture → Horticulture
  • (3) Horticulture → Agriculture → Pastoralism → Foraging
  • (4) Agriculture → Horticulture → Foraging → Pastoralism

Answer: Option (1)

38. Identify the correct sequence involved in the study of sacred complex :
  • (1) Sacred Geography → Sacred Performance → Sacred Specialist
  • (2) Sacred Geography → Sacred Specialist → Sacred Performance
  • (3) Sacred Specialist → Sacred Geography → Sacred Performance
  • (4) Sacred Performance → Sacred Geography → Sacred Specialist

Answer: Option (1)

39. Identify the following pluvials in ascending order as per chronological sequence given in the code :

(a) Gamblian

(b) Kageran

(c) Kamasian

(d) Kanjeran

Code :
  • (1) (c), (b), (a), (d)
  • (2) (b), (c), (d), (a)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (a), (c), (b), (d)

Answer: Option (2)

40. Select the correct sequence of appearance of the following stone tools in ascending order. Using the given code.

(a) Shoulder Celt

(b) Burin

(c) Ovate

(d) Rhomboid

Code :
  • (1) (b), (a), (c), (d)
  • (2) (a), (c), (b), (d)
  • (3) (c), (b), (d), (a)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer: Option (3)

41. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (4)

42. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: Option (2)

43. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: Option (1)

44. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: Option (3)

45. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: Option (2)

46. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: Option (3)

47. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: Option (4)

48. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (2)

49. Match the following List - I with List - II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: Option (3)

50. Match the following List-I with List-II. Use the code given below :

anthropology 2017 paper ii q 2

  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: Option (2)

UGC NET Anthropology November 2017 Paper III

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries