UGC NET Anthropology - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. Polygenic or multi regional model was given by :
  • (1) Le Gros Clark
  • (2) Raymond Dart
  • (3) Davidson Black
  • (4) Wolpoff, Zhi and Thorne

Answer: Option (4)

2. J.M. Tanner is known for his landmark studies in the field of :
  • (1) Biochemical Genetics
  • (2) Auxology
  • (3) Forensic Anthropology
  • (4) Palaeo Anthropology

Answer: Option (2)

3. Dian Fossey conducted the pioneering field studies on the social behaviour of :
  • (1) Howler monkey
  • (2) Baboons
  • (3) Gorilla
  • (4) Orangutan

Answer: Option (3)

4. A measure of fertility and their by a contributor to the gene pool of succeeding generation is :
  • (1) Selection
  • (2) Genetic Drift
  • (3) Gene Flow
  • (4) Fitness

Answer: Option (4)

5. The Java Man or Pithecanthropus was discovered by :
  • (1) E.L. Simons
  • (2) Eugene Dubois
  • (3) David Pilbeam
  • (4) S.R.K. Chopra

Answer: Option (2)

6. Homologous organs are :
  • (1) Dissimilar in origin and functions
  • (2) Similar in origin and different in functions
  • (3) Dissimilar in origin and similar in functions
  • (4) Similar in structure and functions

Answer: Option (2)

7. Alkaptonuria is caused by the deficiency of enzyme :
  • (1) Glyoxalase I
  • (2) Carbonic anhydrase II
  • (3) Homogentisic oxidase
  • (4) 6 - Phosphogluconate dehydrogenase

Answer: Option (3)

8. Which one of the following methods is most useful for kinship studies ?
  • (1) Genealogical method
  • (2) T.A.T. Method
  • (3) Rorscharch test
  • (4) Sentence completion test

Answer: Option (1)

9. The concept of ‘Teknonymy’ was first used in Anthropology by :
  • (1) L.H. Morgan
  • (2) E.B. Tylor
  • (3) R.L. Lowie
  • (4) A.R. Radcliffe-Brown

Answer: Option (2)

10. Which of the following book is written by Robert Redfield ?
  • (1) The Primitive world and its Transformations
  • (2) History and Ethnology
  • (3) Structure and Sentiment
  • (4) Social Structure

Answer: Option (1)

11. Which one of the following book is written by Margaret Mead ?
  • (1) Male and Female
  • (2) Patterns of Culture
  • (3) A Tribe in Transition
  • (4) Argonauts of Western Pacific

Answer: Option (1)

12. Which method is used in anthropology to examine cultures of various societies ?
  • (1) Genealogical method
  • (2) Cross-cultural comparison
  • (3) Psychic unity of mankind
  • (4) Studying unconscious thought process of man

Answer: Option (2)

13. According to the Forest Survey of India, 2011, out of the total geographical area of the country, what is the percentage of the total forest covered area ?
  • (1) 31.05 percent
  • (2) 15.06 percent
  • (3) 21.05 percent
  • (4) 10.01 percent

Answer: Option (3)

14. According to census 2011, which state has the highest sex-ratio of scheduled tribe population ?
  • (1) West Bengal
  • (2) Goa
  • (3) Chhattisgarh
  • (4) Kerala

Answer: Option (2)

15. Who among the following is the proponent of cultural ecology ?
  • (1) Daryl Forde
  • (2) Ralph Linton
  • (3) Julian Steward
  • (4) Clifford Geertz

Answer: Option (3)

16. Which one of the following is relative method of dating ?
  • (1) Tree ring
  • (2) Flourine
  • (3) Radio Carbon
  • (4) Thermoluminescence

Answer: Option (2)

17. Which of the following cultures is featured by the presence of fossil wood tools ?
  • (1) Tampanian
  • (2) Anathyian
  • (3) Patjitanian
  • (4) Sohan

Answer: Option (2)

18. The crossing over, i.e., the exchange of genetic material between homologous chromosomes :

(a) It occurs during the first prophase of meiosis.

(b) It results in recombination of alleles on the chromosomes.

(c) It enables new genes to be assembled along each chromosome.

(d) Crossing over increases the available genetic variability.

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (c) and (d) are correct.
  • (4) (a), (b) and (d) are correct.

Answer: Option (4)

19. The conditions for Hardy-Weinberg equilibrium are : Use the given code.

(a) A large population mating at random.

(b) No external evolutionary force operating.

(c) The gene under consideration should be X-linked.

(d) Mating should be across generations.

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (c) and (d) are correct.
  • (4) (a) and (b) are correct.

Answer: Option (4)

20. Which of the following best describe the balanced genetic polymorphism ? Use the code given.

(a) Selection favours a heterozygous state for a given locus.

(b) Both the dominant and recessive alleles are maintained in the population even if both or one of them is deleterious in homozygous state.

(c) It was first described by Landsteiner.

(d) Relationship between Hemoglobin S and falciparum malaria is an example of balanced polymorphism.

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (a), (b) and (d) are correct.
  • (3) (b), (c) and (d) are correct.
  • (4) only (b) and (c) are correct.

Answer: Option (2)

21. Which of the following best describe the characteristic features of Neanderthal Man ? Use the given code :

(a) Neanderthals were distributed throughout Asia, Europe, Australia and much of Africa.

(b) They show taurodontism.

(c) They had large skulls and high cranial capacity.

(d) Big game hunting, intentional burial and care for the fellow being is seen among them.

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (a), (c) and (d) are correct.
  • (3) (b) and (d) are correct.
  • (4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: Option (4)

22. Which of the following features best describe the marasmus ? Use the given code.

(a) It occurs only in children.

(b) It is caused by deficiency of fat and proteins in the diet.

(c) It is accompanied by chronic diarrhoea.

(d) Anthropometry is of no use in its assessment.

Code :
  • (1) (a), (c) and (d) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (a) and (c) are correct.
  • (4) (c) and (d) are correct.

Answer: Option (3)

23. Which of the following statements apply to the class system ? Use code.

(a) It represents a bounded system and does not cut across other forms of social organization.

(b) A class does not rely on an ideology of blood.

(c) Class distinctions can be maintained through patron-client relations.

(d) A class is recognised by one’s relationship to the means of production.

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (a), (b) and (d) are correct.
  • (4) only (a) and (d) are correct.

Answer: Option (2)

24. Which of the following books have been written by Cora Du Bois ? Use code.

(a) The 1870 Ghost Dance.

(b) The people of Alore.

(c) The Father cult of Middle Columbia.

(d) The Tristes Tropiques.

Code :
  • (1) (a), (b) and (d) are correct.
  • (2) (a), (b) and (c) are correct.
  • (3) (b), (c) and (d) are correct.
  • (4) (a) and (d) are correct.

Answer: Option (2)

25. Which of the following concepts have been proposed by A.L. Kroeber ? Use code.

(a) Food area

(b) Cultural climax

(c) Cultural intensity

(d) Age area

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (b) and (c) are correct.
  • (4) (a) and (d) are correct.

Answer: Option (3)

26. Which of the concepts from the following have been proposed by Mc Kim Marriott ? Use code.

(a) De-Sanskritization

(b) Universalization

(c) Westernization

(d) Parochialization

Code :
  • (1) (a), (b) and (c) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (b) and (d) are correct.
  • (4) (a), (b) and (d) are correct.

Answer: Option (3)

27. Which of the tribes from the following still practice shifting cultivation ? Use code.

(a) Khond

(b) Maria

(c) Onge

(d) Sentinalese

Code :
  • (1) (c) and (d) are correct.
  • (2) (a) and (d) are correct.
  • (3) (a) and (b) are correct.
  • (4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: Option (3)

28. Which of the following are used as evidence for reconstruction of palaeo climate ? Use code.

(a) Moraine

(b) Loess

(c) Igneous rock

(d) River terrace

Code :
  • (1) (a), (b) and (d)
  • (2) (b), (c) and (d)
  • (3) (a), (c) and (d)
  • (4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: Option (1)

29. Bipedal walking is primarily an adaptation for :

(a) Faster running

(b) Covering long distance

(c) Efficient hunting

(d) Manufacturing of tools

Code :
  • (1) (a), (c) and (d)
  • (2) (a), (b) and (c)
  • (3) (b), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer: Option (3)

30. Which of the following eastern Indian tribes practice Megalithic cultures even today ?

(a) Bhumij

(b) Santal

(c) Munda

(d) Khasi

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (b), (c) and (d)
  • (3) (a), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer: Option (3)

31. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Orthognathous face is an evolutionary advanced feature in humans.

Reason (R) : Non human primates whether extinct or extant generally show prognathism.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (2)

32. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Fossils are considered as written documents of evolution.

Reason (R) : A fossil is an inorganic relic of the past life.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer: Option (1)

33. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Genetic equilibrium is a feature of an evolving population.

Reason (R) : Using the Hardy-Weinberg model based on allele frequency data researchers measure the evolutionary change.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (3)

34. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : HLA antigens are medically important in situations where the tissue of one individual is grafted onto that of another.

Reason (R) : The complex of HLA antigens are present on the X-chromosome.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (1)

35. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Anorexia nervosa, found mainly among females, is a kind of self-starvation in which a person fails to maintain a minimal normal body weight.

Reason (R) : An ideal of female attractiveness emphasizing thinness often is thought to provide a cultural basis leading to the development of anorexia.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (2)

36. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Most adults in the world are lactose intolerant ; therefore, their consuming milk products may produce diarrhea and cramps.

Reason (R) : Lactose intolerance in humans may be a adaptation that prevents adults who can eat other foods from consuming milk on a regular basis, there by preventing them from directly competing with their young for nourishment.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

37. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Margaret Mead was the first to apply psychological techniques, namely, Projective Tests in Anthropology in Samoa.

Reason (R) : Her concern was to prove that stress and strain among the youth was because of biological reasons, not cultural.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (1)

38. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : The concept of Dominant Caste has been proposed by M.N. Srinivas in his study of a Mysore village.

Reason (R) : The only criterion of determining a dominant caste is purity and pollution.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (1)

39. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : L.H. Morgan proposed seven stages of evolution of family and marriage in human society.

Reason (R) : Morgan’s concept is based upon his interpretation of classificatory and descriptive kinship terminologies.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (3)

40. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Claude-Levi-Strauss claims that there is structural uniformity in all cultures of the world.

Reason (R) : Structural uniformity in all cultures is based upon the premise that culture is the product of unconscious thought process of man.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

41. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Malinowski’s ‘theory of needs’ is the bedrock of psychological functional school in anthropology.

Reason (R) : Malinowski’s functionalism is the outcome of the participant observation during his long course of fieldwork conducted among the Trobriand islanders.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

42. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Criminal Tribes Act was first enforced during British Raj in India in 1871.

Reason (R) : The Act was framed with a purpose to control and punish both, the tribes and castes, who habitually committed non-bailable crimes.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

43. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Palaeoclimate may be reconstructed with the help of Palynology.

Reason (R) : Palynology is a comprehensive way of studying vegetation.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (2)

44. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Hand axe industry of Peninsular India is described as Indian Acheulian tradition.

Reason (R) : The hand axes in Peninsular India was manufactured by Acheulian technique which brought by the Neandarthals of Europe.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (3)

45. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Bow and arrow was used for the first time by the makers of mesolithic culture.

Reason (R) : Bow and arrow was useful to hunt big animals from distance spot.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (3)

46. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Indicate your answers from the alternatives below :

Assertion (A) : Mountaneous region of Vindhya and Satpura ranges have the highest number of rock art sites.

Reason (R) : Vindhya and Satpura ranges are fractured and elevated to such a way which produced natural shelters and caves to be occupied by early man.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

47. Arrange the following concepts of evolutionary thought in the ascending order. Use the code given :

(a) Jean-Baptiste Lamarck

(b) Charles Darwin

(c) Carolus Linnaeus

(d) Comte de Buffon

Code :
  • (1) (b), (d), (c), (a)
  • (2) (d), (a), (c), (b)
  • (3) (c), (d), (a), (b)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer: Option (3)

48. Identify the correct sequence of the earliest primate behaviour studies in the ascending order conducted by the following scholars. Use the given code :

(a) Kinji Imanishi

(b) Clarence Ray Carpenter

(c) Henry Nissen

(d) Sherwood Washburn

Code :
  • (1) (c), (b), (a), (d)
  • (2) (a), (c), (d), (b)
  • (3) (b), (a), (d), (c)
  • (4) (d), (c), (a), (b)

Answer: Option (1)

49. Identify the correct sequence of the following fossils from India in the ascending order of their discovery. Use the given code :

(a) Krishnapithecus Krishnaii

(b) Ramapithecus/Sivapithecus siralensis

(c) Gigantopithecus bilaspurensis

(d) Narmada Man

Code :
  • (1) (a), (c), (b), (d)
  • (2) (c), (a), (d), (b)
  • (3) (b), (c), (a), (d)
  • (4) (d), (b), (a), (c)

Answer: Option (3)

50. Identify the correct sequence of the following anthropologically important markers in the ascending order of their discovery. Use the given code :

(a) PTC tasting ability

(b) Colour blindness

(c) Bombay blood group

(d) G 6 P D deficiency

Code :
  • (1) (b), (a), (c), (d)
  • (2) (a), (b), (d), (c)
  • (3) (c), (a), (b), (d)
  • (4) (d), (b), (c), (a)

Answer: Option (1)

51. Identify the correct sequence of the steps involved in PCR technique. Use the given code :

(a) Extension of primers

(b) Identification of the target sequence

(c) Denaturation or melting of DNA

(d) Annealing of primers

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (d), (c), (a), (b)
  • (3) (c), (a), (b), (d)
  • (4) (b), (c), (d), (a)

Answer: Option (4)

52. Arrange in sequence the elements contained in Malinowski’s interpretation of Institution :
  • (1) Personnel and Norms → Charter → Function → Material apparatus → Activities
  • (2) Activities → Function → Personnel and Norms → Charter → Material apparatus
  • (3) Charter → Personnel and Norms → Material apparatus → Activities → Function
  • (4) Charter → Personnel and Norms → Activities → Function → Material apparatus

Answer: Option (3)

53. Arrange in sequence E.B. Tylor’s concept of evolution of religion in human society :
  • (1) Ancestor worship → Animism → Polytheism → Monotheism
  • (2) Animism → Ancestor worship → Polytheism → Monotheism
  • (3) Monotheism → Polytheism → Animism → Ancestor worship
  • (4) Ancestor worship → Monotheism → Polytheism → Animism

Answer: Option (2)

54. Identify the correct sequence of tribal revolts in preindependent India in the ascending order.
  • (1) Uprising of the Koli tribes in Maharashtra → Bhagoji Naik and Kajar Singh → The Naga Bhagat movement in Bihar The Bhil revolt under the leadership of revolt in North-Eastern India → Tana
  • (2) Tana Bhagat movement in Bihar → The Naga revolt in North-Eastern India → The Bhil revolt under the leadership of Bhagoji Naik and Kajar Singh → Uprising of the Koli tribes in Maharashtra
  • (3) Uprising of the Koli tribes in Maharashtra → The Bhil revolt under the leadership of Bhagoji Naik and Kajar Singh → Tana Bhagat movement in Bihar → The Naga revolt in North-Eastern India
  • (4) The Naga revolt in North-Eastern India → Uprising of the Koli tribes in Maharashtra → The Bhil revolt under the leadership of Bhagoji Naik and Kajar Singh → Tana Bhagat movement in Bihar

Answer: Option (1)

55. Arrange in descending sequence the state-wise percentage of scheduled tribes population, as against total population :
  • (1) Chhattisgarh → Arunachal Pradesh → Nagaland → Mizoram
  • (2) Nagaland → Mizoram → Arunachal Pradesh → Chhattisgarh
  • (3) Mizoram → Nagaland → Chhattisgarh → Arunachal Pradesh
  • (4) Mizoram → Nagaland → Arunachal Pradesh → Chhattisgarh

Answer: Option (4)

56. Arrange the following Reports of the Committees/Commissions relating to scheduled tribes in descending order :
  • (1) Report of the Committee on Special Multipurpose Tribal Blocks (Verrier Elwin Committee) → Report of the Expert Committee on Tribal Development (S. C. Dube Committee) → Report of Committee on Forests and Tribals in India (B. K. Roy Burman Committee) → Report of the Study Group on Land Holding Systems in Tribal areas (B. K. Roy Burman Committee)
  • (2) Report of the Study Group on Land Holding Systems in Tribal areas (B. K. Roy Burman Committee) → Report of Committee on Forests and Tribals in India (B. K. Roy Burman Committee) → Report of the Expert Committee on Tribal Development (S. C. Dube Committee) → Report of the Committee on Special Multipurpose Tribal Blocks (Verrier Elwin Committee)
  • (3) Report of the Committee on Special Multipurpose Tribal Blocks (Verrier Elwin Committee) → Report of the study Group on Land Holding Systems in Tribal areas (B. K. Roy Burman Committee) → Report of the Expert Committee on Tribal Development (S. C. Dube Committee) → Report of Committee on Forests and Tribals in India (B. K. Roy Burman Committee)
  • (4) Report of the Expert Committee on Tribal Development (S. C. Dube Committee) → Report of the Committee on Special Multipurpose Tribal Blocks (Verrier Elwin Committee) → Report of Committee on Forests and Tribals in India (B. K. Roy Burman Committee) → Report of the Study Group on Land Holding Systems in Tribal areas (B. K. Roy Burman Committee)

Answer: Option (2)

57. Identify the correct sequence of the following concepts in ascending order in which they were propounded by different scholars. Use code :

(a) New Archaeology

(b) Settlement Archaeology

(c) Cultural Ecology

(d) Ethnoarchaeology

Code :
  • (1) (b), (a), (c), (d)
  • (2) (b), (d), (c), (a)
  • (3) (c), (b), (d), (a)
  • (4) (c), (d), (a), (b)

Answer: Option (2)

58. Identify the correct sequence of the following subsistence patterns of prehistoric human in ascending order according to the emergence. Use code :

(a) Agriculture

(b) Foraging

(c) Horticulture

(d) Pastoralism

Code :
  • (1) (b), (c), (d), (a)
  • (2) (a), (b), (d), (c)
  • (3) (b), (c), (a), (d)
  • (4) (b), (d), (c), (a)

Answer: Option (4)

59. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: Option (4)

60. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: Option (1)

61. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (2)

62. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (3) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (4)

63. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: Option (1)

64. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (2) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: Option (4)

65. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: Option (3)

66. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: Option (2)

67. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (3) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (2)

68. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (3) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (4) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: Option (4)

69. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: Option (2)

70. Match the following List-I with List-II use the code given below :

anthropology 2017 paper iii q 2

  • (1) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (2) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: Option (4)

71. Who was Laura Bohannan ?
  • (1) A Philanthropist
  • (2) A member of the TIV community
  • (3) An Anthropologist
  • (4) A character in Shakespeare’s HAMLET

Answer: Option (3)

72. Why did she carry HAMLET with her ?
  • (1) Because she wanted to tell the story to the Headman.
  • (2) To read the book during leisure hours.
  • (3) Because she had never studied any book of Shakespeare.
  • (4) Because she wanted to let the TIV know that she too was a ‘knowledgable person’.

Answer: Option (2)

73. Why did TIV not believe in ghost ?
  • (1) Because there were no ghosts in the TIV land.
  • (2) Because they believed that neither a dead person nor his shadow could walk.
  • (3) Because no ghost had ever visited TIV country.
  • (4) Because TIVs were not afraid of ghosts, hence did not believe.

Answer: Option (2)

74. Finally what did Laura Bohannan realize ?
  • (1) That when elements of culture travel to far off places, they lose their originality, and often assume new form.
  • (2) That the TIVs were simpletons.
  • (3) That instead of wasting time she should agree to what the headman says.
  • (4) That if she did not agree to what they said, the headman would harm her physically.

Answer: Option (1)

75. Why was Laura Bohannan collecting folktales among the TIV ?
  • (1) Because she wanted to utilize the time by collecting folktales, as no ceremony or ritual was taking place there.
  • (2) Because she liked to listen to the folktales.
  • (3) Because she wanted to tell those folktales to her friends.
  • (4) Because she had never heard any folktale earlier.

Answer: Option (1)

UGC NET Anthropology November 2017 Paper II