Advertisement

UGC NET(National Eligibility Test) Criminology - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Advertisement
Questions
1. Who is the author of the book entitled “The English Convict” ?
  1. (1) Henry Goddard
  2. (2) Andre Guerrey
  3. (3) Charles Goring
  4. (4) Adolphe Quetelet

Answer:(3) Socialization

2. Yakuza is an organised crime group in :
  1. (1) Japan
  2. (2) China
  3. (3) Burma
  4. (4) North Korea

Answer:(1) Family

Advertisement
3. The belief that Criminal law originates in the will of the majority is known as :
  • (1) Conflict model of law
  • (2) Consensus model of law
  • (3) Continuum model of law
  • (4) Cultural model of law

Answer:(2)

4. Using confidential information in order to trade for one’s own advantage is called :
  • (1) Insider trading
  • (2) Hedonism
  • (3) Hidden crimes
  • (4) Laissez faire

Answer:(1)

5. Which one of the following pair is correctly matched ?
  • (1) Punishment should fit the crime - Classical school
  • (2) Studying the correction and control - Morphology of criminal behaviour
  • (3) Studying the nature and cause of - Penology victimization
  • (4) Gathering valid crime data - Victimology

Answer:(1)

6. Who is the author of the ancient book ‘Arthasastra’ ?
  • (1) Kautilya
  • (2) Manu
  • (3) Valmiki
  • (4) Bindhusara

Answer:(1)

7. Blue Collar Crimes deal with :
  • (1) Chartered Accountants
  • (2) Factory Workers
  • (3) Medical Doctors
  • (4) Police Officers

Answer:(2)

8. ‘Psychic Anomaly’ was propounded by :
  • (1) Cesare Lombroso
  • (2) Cesare Beccaria
  • (3) Enrico Ferri
  • (4) Rafaelo Garafalo

Answer:(4)

9. The concept of ‘Insane Criminal’ was postulated by :
  • (1)Garafalo
  • (2) Godard
  • (3) Darwin
  • (4) Lombroso

Answer:(4)

10. Match List - I with List - II using the code given below :

criminology november 2017 paper ii q 10

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer:(2)

11. Which among the following type of persons commit economic offences ?
  • (1) Businessmen
  • (2) Politicians
  • (3) Technicians
  • (4) Office workers

Answer:(1)

12. Triads is an organised criminal gang in :
  • (1) Japan
  • (2) Taiwan
  • (3) Tibet
  • (4) China

Answer:(4)

13. Which state accounted for (9.3%) of total IPC crimes reported in the country during 2015 ?
  • (1) Uttar Pradesh
  • (2) Madhya Pradesh
  • (3) Maharashtra
  • (4) Rajasthan

Answer:(3)

14. ‘A condition brought about when the rules and norms of an individual’s subcultural affiliation conflict with the role demands of conventional society is called culture conflict’. Who articulated this ?
  • (1) E.H. Sutherland
  • (2) Thorstien Sellin
  • (3) Enrico Ferri
  • (4) Emile Durkheim

Answer:(2)

15. Match List-I with List-II using the code given below :

criminology november 2017 paper ii q 15

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer:(4)

16. A control measurement carried out before an experimental treatment is called :
  • (1) Behaviourism
  • (2) Bias
  • (3) Baseline
  • (4) Aggregate

Answer:(3)

17. Small, round table discussion groups charged with examining specific topics, problems including solutions is called :
  • (1) Field studies
  • (2) Case studies
  • (3) Modeling
  • (4) Focus groups

Answer:(4)

18. Any drug administered by breathing in its vapours is called :
  • (1) Injection
  • (2) Inhalant
  • (3) Injest
  • (4) Chewing

Answer:(2)

19. A condition in which higher doses of a drug are required to produce the same effect is :
  • (1) Psychodelic
  • (2) Tolerance
  • (3) Withdrawal
  • (4) Replace

Answer:(2)

20. Which of the following is correctly paired ?
  • (1) Dizygotes : Fraternal twins
  • (2) Monozygotes : Person with extra X chromosome
  • (3) Reality principle : Identical twins
  • (4) Kline felter’s syndrome : Super ego

Answer:(1)

21. Who is the author of the book entitled “Social Reality of Crime” ?
  • (1) Gilbert Geis
  • (2) John Cohen
  • (3) Robert Merton
  • (4) Richard Quinney

Answer:(4)

22. Which committee endorsed the recommendations for Alternative Disputes Redressal ?
  • (1) Justice Verma Committee
  • (2) Soli Sorabjee Committee
  • (3) Justice Malimath Committee
  • (4) Gore Committee

Answer:(3)

23. Assertion (A) : Nothing is an offence which is done in the exercise of the right of private defence.

Reason (R) : Where the aid of the society cannot be obtained, individual may do everything necessary to protect himself.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true but (R) is false.
  • (4) (A) is false but (R) is true.

Answer:(3)

24. Which among the following professional is not correct for the preliminary assessment as per the JJ Act, 2015 ?
  • (1) Police officer
  • (2) Psychologist
  • (3) Psycho-social worker
  • (4) Care-taker of home

Answer:(1)

25. As per the existing law-in case of a heinous offence alleged to have been committed by a child, who is above the age of sixteen years, the Board shall conduct a preliminary assessment with regard to :

(a) His mental and physical capacity to commit such offence.

(b) His economic capacity to commit such offence.

(c) Ability to understand the consequences of the offence.

(d) The circumstances in which he alleged committed the offence.

Code :
  • (1) (a), (c) and (d) are correct.
  • (2) (b), (c) and (d) are correct.
  • (3) (d) and (b) are correct but (a) and (c) are not correct.
  • (4) (c) and (a) are not correct but (b) and (d) are correct.

Answer:(1)

26. Who among the following postulated the principle of deterrence in punishment ?
  • (1) Machiavelli
  • (2) Aristotle
  • (3) Beccaria
  • (4) Lombroso

Answer:(3)

27. In what research procedure are Type-I and Type-II errors faced ?
  • (1) Data Analysis
  • (2) Hypothesis testing
  • (3) Report writing
  • (4) Questionnaire construction

Answer:(2)

28. Who is the author of the book entitled “Crime and Personality” ?
  • (1) Sigmund Freud
  • (2) Ronald Erickson
  • (3) Hans J. Eysenck
  • (4) Ronald Cleft

Answer:(2)

29. Among the following who is the proponent of institutional anomie theory ?
  • (1) Robert Merton
  • (2) Emile Durkheim
  • (3) Henry and Lanier
  • (4) Messner and Rosenfeld

Answer:(4)

30. The book ‘Subculture of violence’ was written by :
  • (1) Edwin Sutherland
  • (2) Marvin wolfgang
  • (3) Akers and Sellers
  • (4) Shaw and Mckay

Answer:(2)

31. Who asserted that Human behaviour is motivated by unconscious sexual desires ?
  • (1) Agnew
  • (2) Paul Tappan
  • (3) Gilbert Geiss
  • (4) Sigmund Freud

Answer:(4)

32. In human rights procedure, initial document setting for the goals, functions and responsibilities is :
  • (1) Convention
  • (2) Charter
  • (3) Protocol
  • (4) Declaration

Answer:(2)

33. Rights that cannot be taken from a person under any circumstance is :
  • (1) Indivisible
  • (2) Inalienable
  • (3) Interdependant
  • (4) Indigenous

Answer:(2)

34. Recruiting, harbouring, transporting a person for labour, sex or services, through use of force, fraud or coercion is called :
  • (1) Human trafficking
  • (2) Violent crime
  • (3) Robbery
  • (4) Sexual offence

Answer:(1)

35. Which of the following is not correctly matched ?
  • (1) Admissable - An evidence that may be considered in a trial
  • (2) Acquittal - A verdict that a defendant is not guilty
  • (3) Amicus curae - Friend of the court
  • (4) Judicial Remand - In police custody

Answer:(4)

36. Which of the following is correctly matched ?
  • (1) Hedonism - Enrilo Ferri
  • (2) Anomie - Simon Devitz
  • (3) Criminal Morphology - Charles Goring
  • (4) Psychic Anamaly - Jeremy Bentham

Answer:(3)

37. Which one of the following is correctly matched ?
  • (1) Punishment - Victimology
  • (2) Kidnapping - Cyber Crime
  • (3) Environmental crimes - Green Criminology
  • (4) Victim Assistance - White Collar crime

Answer:(3)

38. Which one of the following is not correctly matched ?
  • (1) Corruption - Cyber crime
  • (2) Organised crime - Gun running
  • (3) Critical criminology - William Chambliss
  • (4) Cartographic school - Michael Guerre

Answer:(1)

39. Which of the following is not correctly matched ?
  • (1) Assault - Make a physical attack
  • (2) Domestic violence - Violence within family and spouses
  • (3) Safety plan - Assists inter personal violence victims
  • (4) Seizure - Reparation to victim

Answer:(4)

40. Which among the following cases, the apex court has given detailed guidelines in relation to arrest and the rights of arrested person ?
  • (1) Muniappa V. State of Tamil Nadu
  • (2) Hussainara Khatoon and others V. Home secretary, State of Bihar
  • (3) Lalita Kumari V. Government of Uttar Pradesh
  • (4) D.K. Basu V. State of West Bengal

Answer:(4)

41. Among the following which term has been used by William Sheldon while specifying criminal types ?
  • (1) Imbecile
  • (2) Psychoneurotic
  • (3) Endomorph
  • (4) Deprive

Answer:(3)

42. Assertion (A) : Biological factors almost certainly have some role in the determination of criminal conduct.

Reason (R) : The extent of this role is very small. Such effects are mediated by broader social or environmental factors.

Code :
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(2)

43. Assertion (A) : Differential Association is based on the hypothesis that a person becomes delinquent because of an excess of definitions favourable to violation of law over definitions unfavourable to violation of law.

Reason (R) : Learning covers the techniques of committing crime and the specific motives drives and attitudes.

Code :
  • (1) (A) is correct, but (R) is wrong.
  • (3) (A) is wrong, but (R) is correct.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(2)

44. Among the steps in constructing a tool for research, using the code given below :

(a) Prepare for main study

(b) Establish reliability and validity

(c) Conduct pilot study

(d) Form Draft tool

Code :
  • (1) (a), (b), (d),(c)
  • (2) (b), (a), (c), (d)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (d), (c), (b), (a)

Answer:(4)

45. The United Nations Standard Minimum Rules for Non - Custodial Measures (1990) is also called :
  • (1) Riyadh Guidelines
  • (2) Nelson Mandela Rules
  • (3) Bejing Rules
  • (4) Tokyo Rules

Answer:(4)

46. According this paragraph, which of the following holds good :
  • (1) Considerable literature is available on socialization and childhood.
  • (2) Little scientific evidence on the subject of child rearing.
  • (3) Both (1) and (2) are correct.
  • (4) Only (1) is correct.

Answer:(3)

47. Socialization in the above paragraph means ?
  • (1) Learning to behave as acceptable to family
  • (2) Learning to behave as acceptable to peer group
  • (3) Learning to behave as acceptable to neighbourhood
  • (4) Learning to behave as acceptable to society

Answer:(4)

48. According to the above paragraph which will shield the child from becoming a deviant ?
  • (1) Poor home discipline
  • (2) Neglect and indifference
  • (3) Consistent discipline
  • (4) Broken home condition

Answer:(3)

49. According to the above paragraph which variable is not related to delinquency ?
  • (1) Firm discipline
  • (2) Poor home discipline
  • (3) Neglect by parents
  • (4) Indifferent attitude towards children

Answer:(1)

50. Which is important for the child in protecting from becoming a delinquent ?
  • (1) Firm discipline
  • (2) Consistent discipline
  • (3) Discipline that is understood by the child
  • (4) All the above

Answer:(4)

UGC NET Criminology November 2017 Paper III

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group