Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Hindustani Music - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
The social order is maintained largely by :
  1. Division of labour
  2. Law
  3. Socialization
  4. State

Answer: Socialization

Which is the smallest agency of informal education ?

hindustani music november 2017 paper ii q 10

  1. Community
  2. School
  3. Family
  4. Religion

Answer: Family

1. Which one of the following does not belong to Kalyan Thata ?
  • (1) Chhayanat
  • (2) Kedar
  • (3) Shudha Kalyan
  • (4) Gorakh Kalyan

Answer: Option (4)

2. Ulhas Kashalkar is a disciple of :
  • (1) Gajanan Rao Joshi
  • (2) Bhimsen Joshi
  • (3) Anant Manohar Joshi
  • (4) Dhruva Tara Joshi

Answer: Option (1)

3. What is the meaning of the word ‘Dhadi’ ?
  • (1) Type of Geeti
  • (2) Type of Tala
  • (3) Tabla Player
  • (4) Community

Answer: Option (4)

4. Match the following :

hindustani music november 2017 paper ii q 4

Code :
  • (1) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (2) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: Option (1)

5. Who among the following was not the disciple of Nirmal Shah ?
  • (1) Imdad Khan
  • (2) Bande Ali Khan
  • (3) Zafar Khan
  • (4) Sadiq Ali Khan

Answer: Option (4)

6. ‘Panchapani’ is a name of :
  • (1) Ancient Tala
  • (2) Sangit Grantha
  • (3) Raga
  • (4) Prabandha

Answer: Option (1)

7. Who is the Vichitra Vina player among the following ?
  • (1) Gulam Muhammad Khan
  • (2) Rajab Ali Khan
  • (3) Abdul Aziz Khan
  • (4) Asad Ali Khan

Answer: Option (3)

8. Select the correct group which depict Khayal singer of Agra Gharana :
  • (1) Natthan Khan, Vilayat Hussain Khan, Khadim Hussain Khan
  • (2) Enayat Hussain, Vishnudigambar, Nisar Hussain
  • (3) Rajabhaiya Puchhwale, Mushtaq Hussain, Ali bux Khan
  • (4) Abdul Wahid, Shankar Rao Pandit, Jasraj

Answer: Option (1)

9. The combination of the following notes is an example of which Varna ? S R GG RG RS
  • (1) Arohi
  • (2) Avrohi
  • (3) Sanchari
  • (4) Sthayee

Answer: Option (3)

10. The combination of following notes belong to which raga ? R R P, M P D N P, M (P) M
  • (1) Mian Malhar
  • (2) Sahana
  • (3) Bahar
  • (4) Gour Malhar

Answer: Option (4)

11. Which among the following is known as Biad Laya ?

hindustani music november 2017 paper ii q 11

Answer: Option (2)

12. The term ‘Gulu’ is related with :
  • (1) Tabla
  • (2) Sitar
  • (3) Flute
  • (4) Mridanga

Answer: Option (2)

13. The word ‘Humphit’ is related with :
  • (1) Shruti
  • (2) Swar
  • (3) Gamak
  • (4) Murchhana

Answer: Option (3)

14. Which swar is known as Adhwadarshak of the following ?
  • (1) Madhyam
  • (2) Pancham
  • (3) Shadja
  • (4) Dhaivat

Answer: Option (1)

15. Who is the author of the book ‘My music my life’ ?
  • (1) Ratanjankar
  • (2) Ravi Shankar
  • (3) Rabindranath Tagore
  • (4) Ali Akbar

Answer: Option (2)

16. Which among the following is the Ashraya raga ?
  • (1) Purvi
  • (2) Malkauns
  • (3) Ramkali
  • (4) Puriya

Answer: Option (1)

17. Number of matras of Chatusra Jati-Triputa tala is :
  • (1) 10
  • (2) 8
  • (3) 12
  • (4) 16

Answer: Option (2)

18. Select the statement which is not correct :
  • (1) ‘Raga-Dhyan’ theory is closely related to ‘Rasa-bhava’.
  • (2) Concept of ‘Raga-Ragini’ was prevalent in North and South both in medieval period.
  • (3) ‘Sangeet Darpan’ and ‘Sangeet Makrand’ are related to ‘Rag-Ragini’ Vargikaran.
  • (4) ‘Raga-Dyanas’ have been mentioned by Bharat.

Answer: Option (4)

19. Six ‘angas’ of Prabandha were necessary to remain in which ‘Jati’ ?
  • (1) Deepini
  • (2) Medini
  • (3) Bhavini
  • (4) Taravali

Answer: Option (2)

20. Which terms were used for the embellishment of notes in SamSangeet ?
  • (1) Alamban, Uddipan
  • (2) Vinat, Atyutkram
  • (3) Aakarsh, Vikarsh
  • (4) Sam, Visham

Answer: Option (2)

21. Which among the following scholars has not mentioned ’Janya-Janak-Vyavastha’ ?
  • (1) Hriday Narain Deo
  • (2) Shriniwas
  • (3) Lochan
  • (4) Matang

Answer: Option (4)

22. Which among the following factors are necessary for voice enhancement, according to Bhatkhande ?

(a) Proper Voice production

(b) Voice sustainability

(c) Breath control

(d) Technical understanding of ragas

Code :
  • (1) (b) and (d)
  • (2) (a), (b) and (d)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (c)

Answer: Option (4)

23. Identify the raga, which does not have ’Pancham’ :
  • (1) Sohni
  • (2) Suha
  • (3) Gaud Malhar
  • (4) Bahar

Answer: Option (1)

24. Choose the odd :
  • (1) Roshanara Begum
  • (2) Bhimsen Joshi
  • (3) Gangu Bai Hangal
  • (4) Rehmat Khan

Answer: Option (4)

25. Which among the following pairs is not correct, according to the ‘Shruti-Swara-Sthanas’ of Lochan ?

hindustani music november 2017 paper ii q 25

Swara Shruti

Answer: Option (3)

26. Identify the note which separates Bihag and Bihagda :
  • (1) Re shudha
  • (2) Ma shudha
  • (3) NI komal
  • (4) Ga shudha

Answer: Option (3)

27. ‘NI Dha Ni SAɺ ’ phrase is commonly used in which of the following ragas ?

(a) Miyan Ki Sarang

(b) Miyan Malhar

(c) Bahar

(d) Sur Malhar

Code :
  • (1) (b) and (d)
  • (2) (a), (b) and (c)
  • (3) (b), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer: Option (2)

28. Identify the following texts in chronological order :

(a) Anoop Sangeet Ratnakar

(b) Swar mela kalanidhi

(c) Ragtatvavibodh

(d) Brihaddeshi

Code :
  • (1) (d), (c), (a), (b)
  • (2) (d), (b), (a), (c)
  • (3) (c), (d), (a), (b)
  • (4) (a), (d), (c), (b)

Answer: Option (2)

29. Madhyamgramik ‘Pancham’ is :
  • (1) Shatshrutik
  • (2) Trishrutik
  • (3) Panchshrutik
  • (4) Chatuhshrutik

Answer: Option (2)

30. Aiming to the convenience of ‘Mela-Prastara’, which notes are termed as ‘Ra’, ‘Ri’, and ‘Ru’ ?
  • (1) Shudha rishabha, Panchshrutik rishabha and Chatuhshrutik rishabha
  • (2) Dwishrutik rishabha, Shudha rishabha and Chatuhshrutik rishabha
  • (3) Trishrutik rishabha, Chatuhshrutik rishabha and Panchashrutik rishabha
  • (4) Shudha rishabha, Panchshrutik rishabha and Shatshrutik rishabha

Answer: Option (4)

31. Identify the scholars, who have written annotation on Sangeet Ratnakar ?

(a) Kallinath

(b) Keshav

(c) Singh Bhupal

(d) Abhinavgupta

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (a), (c) and (d)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer: Option (1)

32. If ‘Mandra Dha’ of Raga-Marva is considered as ‘Sa’, then which other raga will be obtained by the swarawali “DÉA Ûi Re Ga M A' Dha’’ ?
  • (1) Hansdhwani
  • (2) Bhupali
  • (3) Yaman
  • (4) Vrindavani Sarang

Answer: Option (2)

33. Who is the author of ‘Raga Vigyan’ ?
  • (1) Omkar Nath
  • (2) Vinayak Rao
  • (3) Lalit Kishore
  • (4) Vimal Kant

Answer: Option (2)

34. Match the following :

hindustani music november 2017 paper ii q 34

Code :
  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (3) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (4) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: Option (3)

35. Match the following and choose the correct code :

hindustani music november 2017 paper ii q 35

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (1)

36. The term Magadhi is a variety of which style ?
  • (1) Alap
  • (2) Khayal
  • (3) Prabandha
  • (4) Geeti

Answer: Option (4)

37. In Vishnudigambar Notation system which signs are used for Sam and Khali ?
  • (1) + and 0
  • (2) 0 and 1
  • (3) − and +
  • (4) 1 and +

Answer: Option (4)

38. Which classification has been given in Sangeet-Darpan ?
  • (1) Thata - Raga
  • (2) Raganga
  • (3) Purvang - Uttarang
  • (4) Shuddha - Chayalag - Sankirna

Answer: Option (4)

39. Bhatkhande has established Ten Thata on the basis of :
  • (1) Twenty Melas of Bhavbhatta
  • (2) Seventy Two Melas of Vyankatmakhi
  • (3) Twelve Sansthanas of Lochan
  • (4) Nine Melas of Shri Kanth

Answer: Option (2)

40. Which is found is Painting-Sculpture-Music ?
  • (1) Form - Content
  • (2) Tan - Medium
  • (3) Swar - Form
  • (4) Meend - Content

Answer: Option (1)

41. Sound Modulation produced by Musical Instruments is known as :
  • (1) Kshetra Kaku
  • (2) Raga Kaku
  • (3) Yantra Kaku
  • (4) Swar Kaku

Answer: Option (3)

42. In the Third Swasthan, rendering of Alaap is done on :
  • (1) Sthai Swara
  • (2) Dvigun Swara
  • (3) Dvayardha Swara
  • (4) Ardhasthit Swara

Answer: Option (4)

43. Which musical form gained popularity in Wajid Ali Shah’s Court ?
  • (1) Thumri
  • (2) Tarana
  • (3) Dhrupad
  • (4) Tappa

Answer: Option (1)

44. Total Number of swaras mentioned in Sangeet Ratnakar are :
  • (1) 21
  • (2) 19
  • (3) 17
  • (4) 26

Answer: Option (2)

45. Who is the author of ‘Dhrupad aur uska Vikas’ ?
  • (1) Acharya Kailash Chandra Dev Brahaspati
  • (2) Omkar Nath Thakur
  • (3) Thakur Jaidev Singh
  • (4) Man Singh Tomar

Answer: Option (1)

46. Which Text has been written by Shriniwas ?
  • (1) Sangeet Saramrit
  • (2) Sangeet Samaysar
  • (3) Rag Tattva Vibodh
  • (4) Rag Tarangini

Answer: Option (3)

47. Which of the following qualities a Vaggeyakar should possess ?
  • (1) Matu and Datu
  • (2) Tappa and Dance
  • (3) Folk Music and Thumri
  • (4) Laya and Tala

Answer: Option (1)

48. Qawwali form of Music was created by :
  • (1) Khusrao Khan
  • (2) Mohammad Shah Rangeeley
  • (3) Amir Khusrao
  • (4) Gopal Nayak

Answer: Option (3)

49. Which of the following is most important Component before starting the actual research work ?
  • (1) Appendix
  • (2) Bibliography
  • (3) Synopsis
  • (4) Foot Notes

Answer: Option (3)

50. Which is the wind instrument ?
  • (1) Nagara
  • (2) Jhanjh
  • (3) Kamaicha
  • (4) Nafeeri

Answer: Option (4)

UGC NET Hindustani Music November 2017 Paper III

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL