Join our Telegram Channel

1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
Get 22 nos. GK EBooks | Combo Pack
Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

UGC NET(National Eligibility Test) Hindustani Music - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. Which one of the following is not the Dhatu of ‘Prabandha’ ?
  • (1) Udgraha
  • (2) Dhruva
  • (3) Melapak
  • (4) Tenak

Answer: Option (4)

2. Dhruva Giti is mentioned in which text ?
  • (1) Brihaddeshi
  • (2) Sangit Makaranda
  • (3) Natya Shashtra
  • (4) Naradiya Shiksha

Answer: Option (3)

3. ‘Kaivad’ is related with :
  • (1) Prabandha
  • (2) Marga Tala
  • (3) Raga Geeti
  • (4) Grama Raga

Answer: Option (1)

4. Which one is the example of Langhanmulak Alpatva ?
  • (1) Re in Avroha of Bihag
  • (2) Ma in Aroha of Alahiya Bilawal
  • (3) GA in Aroha of Darbari Kanada
  • (4) Ga in Aroha of Tilak Kamod

Answer: Option (2)

5. Choose the correct sequence :
  • (1) Bhavani, Deepani, Anandini, Taravali, Medini
  • (2) Medini, Anandini, Deepani, Bhavani, Taravali
  • (3) Medini, Taravali, Deepani, Bhavani, Anandini
  • (4) Anandini, Medini, Bhavani, Taravali, Deepani

Answer: Option (2)

6. Match the following and choose the correct code :

hindustani music november 2017 paper iii q 6

Code :
  • (1) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: Option (4)

7. Who were known as “Genral-Karnail” ?
  • (1) Abdul Karim and Abdul Haq
  • (2) Hassu and Haddu
  • (3) Ali bux and Fateh Ali
  • (4) Khadim Hussain and Latafat Hussain

Answer: Option (3)

8. Choose the correct code :

Assertion (A) : Rampur Sahaswan Gharana is influenced by Gwalior Gharana.

Reason (R) : Mushtaq Hussain and Nisar Hussain of Rampur Sahaswan gharana were disciples of Haddu Khan of Gwalior.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are wrong.
  • (3) (A) is true but (R) is wrong.
  • (4) (A) is wrong but (R) is true.

Answer: Option (3)

9. Which Raga of the following is a Sandhiprakash Raga ?
  • (1) Shyam Kalyan
  • (2) Mian ki Todi
  • (3) Multani
  • (4) Puriya

Answer: Option (4)

10. Founder of Gandharv Mahavidyalaya was :
  • (1) Kumar Gandharv
  • (2) Bal Gandharv
  • (3) Bhatkhande
  • (4) Vishnu digambar

Answer: Option (4)

11. Gurus of Moghubai Kurdikar were :
  • (1) Alladiya Khan, Haidar Khan,Vilayat Hussain Khan
  • (2) Bhaskar Bua, Bade Mohammad Khan, Aman Ali Khan
  • (3) Mushtaq Hussain Khan, Haidar Bux, Mubarak Ali Khan
  • (4) Maniram, Ramkrishna Bua Wajhe, Rajab Ali Khan

Answer: Option (1)

12. Match the following :

hindustani music november 2017 paper iii q 12

Code :
  • (1) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (2) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: Option (2)

13. How many melas are described by Ramamatya in his text ‘Swaramelakalanidhi’ ?
  • (1) 19
  • (2) 20
  • (3) 12
  • (4) 23

Answer: Option (2)

14. How many Salag Sud Prabandhas were mentioned by Sharangadeva ?
  • (1) 5
  • (2) 7
  • (3) 6
  • (4) 8

Answer: Option (2)

15. Who was the disciple of Mohammad Dabir Khan ?
  • (1) Amzad Ali Khan
  • (2) Keramatullah Khan
  • (3) Radhikamohan Maitreya
  • (4) Buddhadev Das Gupta

Answer: Option (3)

16. ‘Bhanjani’ is a variety of :
  • (1) Murchhana
  • (2) Prabandha
  • (3) Rupakalapti
  • (4) Geeti

Answer: Option (3)

17. How many frets are there in the Sitar of Jaipur Senia Gharana ?
  • (1) 19
  • (2) 17
  • (3) 20
  • (4) 21

Answer: Option (2)

18. ‘Harinashwa’ is a name of :
  • (1) Murchhana of Gandhar Grama
  • (2) Murchhana of Shadja Grama
  • (3) Murchhana of Madhyam Grama
  • (4) Jatigana

Answer: Option (3)

19. Anant Manohar Joshi was known as :
  • (1) Anna Bua
  • (2) Mirashi Bua
  • (3) Antu Bua
  • (4) Neelkantha Bua

Answer: Option 3)

20. What is the meaning of the term ‘Krintan’ ?
  • (1) One note with one stroke
  • (2) More than one note with one stroke
  • (3) Type of Gat
  • (4) Type of Tala

Answer: Option (2)

21. ‘Jantra’ is related with which instrument ?
  • (1) Sapta tantri
  • (2) Pancha tantri
  • (3) Chatur tantri
  • (4) Tritantri

Answer: Option (4)

22. Which thata is equivalent to major scale ?
  • (1) Kafi
  • (2) Bilawal
  • (3) Asawari

Answer: Option (2)

Gunidas’ is the ‘pen-name’ of which musician ?
  • (1) Balkrishna Bua
  • (2) Jagannath Bua
  • (3) Ramkrishna Bua
  • (4) Shrikrishna Bua

Answer: Option (2)

24. R M R S, Û (S) Û - this phrase belongs to which raga ?
  • (1) Shyam Kalyan
  • (2) Madmat Sarang
  • (3) Mian Ki Malhar
  • (4) Shudha Sarang

Answer: Option (4)

25. Which form of music is not ‘Nibaddha Sangit’ ?
  • (1) Prabandha
  • (2) Ragalap
  • (3) Khayal
  • (4) Dhrupa

Answer: Option (2)

26. Shifting of normal accent usually by stressing the normally unaccented beats in western music is known as :
  • (1) Turn
  • (2) Mordent
  • (3) Syncopation
  • (4) Trill

Answer: Option (3)

27. ‘Bhadra’, ‘Nand’ ‘Gatravarna’ and ‘Trivarna’ are related to :
  • (1) Veena
  • (2) Moorchna
  • (3) Gram
  • (4) Talashrit Alankar

Answer: Option (4)

28. Choose the correct code :

Assertion (A) : Frequency of ‘Pa’ will be 360, if the frequency of ‘Sa’ is 240.

Reason (R) : Pancham is considered as ‘Achal-Swara’, thus, its frequency will remain the same despite changing the frequency of ‘Sa’.

  • (1) (A) is correct but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (1)

29. Which among the following is not a Vishampadi ‘tala’ ?
  • (1) Jhaptal
  • (2) Jhoomra
  • (3) Ektal
  • (4) Deepchandi

Answer: Option (3)

30. Match the following according to Sangeet Ratnakar :

hindustani music november 2017 paper iii q 30

Code
  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (3) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: Option (4)

31. ‘Anumitivad’ is portrayed by which of the following scholars, as ‘Rasa-theory’ ?
  • (1) Bhatt Shankuk
  • (2) Abhinav Gupta
  • (3) Bhatt Nayak
  • (4) Bhatt Taut

Answer: Option (1)

32. ‘Nirgeet-Dhruva’ is specified to be rendered at which part of ‘Natya’, according to Natya-Shastra ?
  • (1) Poorva ranga
  • (2) Uttar ranga
  • (3) Mukhya ranga
  • (4) Bahuranga

Answer: Option (1)

33. Which one of the following pairs is not matched correctly
  • (1) ‘Sa-SA ’ interval - 301 Sevart
  • (2) Comma - 5 Sevart
  • (3) ‘Laghu Ardha Swara’ - 21 Sevart
  • (4) Limma - 23 Sevart

Answer: Option (3)

34. Which among the following elements are there in Dhrupad ?

(a) Gamak

(b) Meend

(c) Murki

(d) Upaj

  • (1) (a) and (b)
  • (2) (a), (b) and (c)
  • (3) (a), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer: Option (4)

35. Choose the correct code :

Assertion (A) : Jhaptal is used with the musical-form ‘Sadra’.

Reason (R) : Sadra is known as a bridge between Khayal and Dhrupad.

Code :
  • (1) (A) is correct but (R) is wrong.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is wrong but (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: Option (2)

36. ‘Sanchari Bhava’ is also known as :
  • (1) Vibhava
  • (2) Anubhava
  • (3) Vyabhichari bhava
  • (4) Sthai bhava

Answer: Option (3)

37. Match the following :

hindustani music november 2017 paper iii q 37

Code :
  • (1) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (2) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: Option (3)

38. Out of the brass and steel wire, having similar length, thickness and tension, what will be the frequency of brass-wire ?
  • (1) Equal
  • (2) Less
  • (3) Double
  • (4) 1 1 times high

Answer: Option (2)

39. How many strings are there in ‘Vaan-Veena’ ?
  • (1) 7
  • (2) 22
  • (3) 32
  • (4) 10

Answer: Option (4)

40. The ‘Varnas’ that are used along with the ‘mantraksharas’ of Rigveda, to fill the interval between the two ‘swaras’ or ‘aksharas’ are known as :
  • (1) ‘Stom’
  • (2) Stobha
  • (3) Pragatha
  • (4) Turya

Answer: Option (2)

41. ‘Gaatra-Veena’ is known for its :
  • (1) 3 strings
  • (2) Base of wood
  • (3) Resonance
  • (4) Depiction of swara-symbols through fingers

Answer: Option (4)

42. ‘The Music of India’ is written by :
  • (1) Herbert A. Popley
  • (2) A.H. Fox Strangways
  • (3) V.N. Bhatkhande
  • (4) E. Clements

Answer: Option (1)

43. Identify the correct number of ‘Margi’ and ‘Deshi’ ragas classified under ‘Dasvidh-raga-Vargikaran’ of Sangeet-Ratnakar :

hindustani music november 2017 paper iii q 43

Answer: Option (2)

44. Choose the odd :
  • (1) Abhinav Raga Manjri
  • (2) Shrimallakshyasangeetam
  • (3) A Short Historical Survey of Music of Upper India
  • (4) Abhinav Geetanjali

Answer: Option (4)

45. Which among the following texts has been written by Sudha Kalash ?
  • (1) Sangeetopnishatsarodhar
  • (2) Saraswati Hridayalankar
  • (3) Setu
  • (4) Sangeet Sudhakar

Answer: Option (1)

46. ‘Sauviri’ is the first Moorchna of :
  • (1) Shadaj Gram
  • (2) Madhyam Gram
  • (3) Gandhar Gram
  • (4) Gram Raga

Answer: Option (2)

47. How many ‘Shudha’ and ‘Vikrit’ swaras are there according to Ahobal ?

hindustani music november 2017 paper iii q 47

Answer: Option (3)

48. How many ‘Sthai-bhavas’ are there according to Abhinavgupta ?
  • (1) 8
  • (2) 9
  • (3) 10
  • (4) 12

Answer: Option (2)

49. Which among the following ragas contain ‘Pa-Re’ ‘Sangati’ ?

(a) Gaud Sarang

(b) Chayanat

(c) Nand

(d) Kamod

  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (b) and (d)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: Option (1)

50. Helmholtz is known for :
  • (1) Swar Samvad
  • (2) Vedic Music
  • (3) Raga
  • (4) Thata - Classification

Answer: Option (1)

51. Musical Structure of ‘SAM’ is known as :
  • (1) Gaan
  • (2) Chhanda
  • (3) Kalpa
  • (4) Vyakaran

Answer: Option (1)

52. Varieties of Salag Sud Prabandhas are :
  • (1) Four
  • (2) Five
  • (3) Seven
  • (4) Ten

Answer: Option (3)

53. In the swaras of Bilawal if Madhyam is taken as shadaj; swaras of which Raga will be obtained ?
  • (1) Kafi
  • (2) Yaman
  • (3) Purvi
  • (4) Devgiri Bilawal

Answer: Option (2)

54. Match the following and choose the correct code :

hindustani music november 2017 paper iii q 54

Code :
  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: Option (4)

55. Which is the odd tala ?
  • (1) Ada Chautala
  • (2) Dhamar
  • (3) Deepchandi
  • (4) Sultala

Answer: Option (4)

56. Who is the Author of ‘Swarmelakalanidhi’ ?
  • (1) Ramamatya
  • (2) Pundrik Vithal
  • (3) Lochan
  • (4) Somnath

Answer: Option (1)

57. ‘Bhinna, Vesara and Sadharan’ indicates to :
  • (1) Jati
  • (2) Giti
  • (3) Alankar
  • (4) Tana

Answer: Option (2)

58. Which Raga will be revealed if ‘G M R S’ is used instead of ‘R M R S’ in Raga Shuddha Sarang ?
  • (1) Kamod
  • (2) Vrindavani Sarang
  • (3) Shyam Kalyan
  • (4) Hameer

Answer: Option (3)

59. Different parts of ‘Geet’ are known as :
  • (1) Dhatu
  • (2) Vidari
  • (3) Aang
  • (4) Abhog

Answer: Option (2)

60. Which artiste has played compositions based on ‘Tappa’ style ?
  • (1) Buddhaditya Mukherjee
  • (2) D.T. Joshi
  • (3) V.G. Jog
  • (4) Gokul Nag

Answer: Option (1)

61. In which text classification of Ragas based upon Male and Female has been described for the first time ?
  • (1) Natya Shastra
  • (2) Brihaddeshi
  • (3) Sangeet Makrand
  • (4) Sangeet Ratnakar

Answer: Option 3)

62. Which Author has described ‘Sanyas, Vinayas and Antarmarg’ ?
  • (1) Bharat
  • (2) Sharangdev
  • (3) Matang
  • (4) Dattilam

Answer: Option (2)

63. ‘Shiv’ has been depicted in the ‘Dhyanas’ of which Raga ?
  • (1) Bhairav
  • (2) Todi
  • (3) Lalit
  • (4) Bhairavi

Answer: Option (1)

64. How many Sansthanas has been described by Lochan in his Text ?
  • (1) 15
  • (2) 10
  • (3) 24
  • (4) 12

Answer: Option (4)

65. Raga Pilu belongs to which ‘Anga’ ?
  • (1) Todi
  • (2) Kafi
  • (3) Malhar
  • (4) Kanhara

Answer: Option (2)

66. Langhan’ and ‘Abhyaas’ indicates to :
  • (1) Swar - Tana
  • (2) Rag - Thata
  • (3) Alpatva - Bahutva
  • (4) Alankar

Answer: Option (3)

67. Both forms of which swara is used in Raga Yamini Bilawal ?
  • (1) Nishad
  • (2) Dhaiwat
  • (3) Madhyam
  • (4) Gandhar

Answer: Option (3)

68. Order of speed of Laya from fast to medium and slow is known as :
  • (1) Pipelika
  • (2) Gopuccha
  • (3) Mridanga
  • (4) Sma

Answer: Option (2)

69. ‘Ranasingha’ Instrument belongs to which category ?
  • (1) Tatta
  • (2) Vitatta
  • (3) Ghana
  • (4) Sushir

Answer: Option (4)

70. Folk song ‘Bhawaia’ belongs to which state ?
  • (1) Bengal
  • (2) Gujrat
  • (3) Punjab
  • (4) Jammu and Kashmir

Answer: Option (1)

71. ‘Abhinav Bharti’ is the commentary of which Text ?
  • (1) Nardiya Shiksha
  • (2) Natya Shastra
  • (3) Brihaddheshi
  • (4) Sangeet Ratnakar

Answer: Option (2)

72. Who is the author of ‘Man Kutuhal’ :
  • (1) Jaidev
  • (2) Man Singh Tomar
  • (3) Pundrik Vithal
  • (4) Bhavbhatt

Answer: Option (2)

73. Magdhi, Sambhavita and Prithula are the varieties of :
  • (1) Padashrit Giti
  • (2) Dhruva - Gan
  • (3) Swarashrit Giti
  • (4) Yati

Answer: Option (1)

74. Match the following and choose the correct code :

hindustani music november 2017 paper iii q 74

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: Option (3)

75. Chronologically choose the correct order :
  • (1) Mushtaq Ali Khan, Ashique Ali Khan, Devbrata Chaudhuri, Barkatullah Khan
  • (2) Ashique Ali Khan, Devbrata Chaudhuri, Barkatullah Khan, Mushtaq Ali Khan
  • (3) Barkatullah Khan, Ashique Ali Khan, Mushtaq Ali Khan, Devbrata Chaudhuri
  • (4) Devbrata Chaudhuri, Barkatullah Khan, Mushtaq Ali Khan, Ashique Ali Khan

Answer: Option (3)

UGC NET Hindustani Music November 2017 Paper II

Advertisement

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test