Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 12/small>

Questions
1 Who among the following made a statement in the House of commons that “The destinies of our Indian Empire are covered with thick darkness. It may be that... having become instructed in European knowledge, they may in some future age demand European institutions...

whether such a day will ever come I know not.... whenever it comes, it will be proudest day in English history.”

1 Wilberforce
2 T.B. Macaulay
3 Charles Wood
4 Gladestone

Answer: T.B. Macaulay
2 In which college a confrontation between the Principal D.L. Richardson and the student President of the “Society for the acquisition of General Knowledge” took place, while a paper was being read ?
1 Elphinstone College, Bombay
2 Daly College, Indore
3 Hindu College, Calcutta
4 Mayo College, Ajmer

Answer: Hindu College, Calcutta
Advertisement
3 Who among the following was the famous woman revolutionary, was sentenced to transportation for life in the Chittagong Armoury Raid case, after her release in 1939 she joined the Communist Party of India ?
1 Bina Das
2 Kalpana Datta
3 Preetilata Waddedar
4 Lila Nag

Answer: Kalpana Datta
4 What is the name of the Act under which the printer and publisher of any paper in native language could be called upon to enter into a bond not to publish anything to excite feelings of disaffection against the government ?
1 Press Act of 1910
2 Press Emergency Power Act 1937
3 Press Censore Act of 1868
4 Vernacular Press Act 1878

Answer:Vernacular Press Act 1878
5 Who among the following passed the Infant Marriage Preservation Act in 1901, which fixed the minimum marriageable age in the state for girls at 12 and for boys at 16 ?
1 Holkar of Indor
2 Bhonsle of Nagpur
3 Bhonsle of Kolhapur
4 Gaikwad of Baroda

Answer: Gaikwad of Baroda
6 In which year a Workmen’s Compensation Act was passed ?
1 1911
2 1919
3 1923
4 1934

Answer: 1923
7 About whom the following, captain Sydenham wrote ‘... for they come to plunder, not to fight... ?
1 Ramoshi
2 Pindaris
3 Maratha
4 Afghani

Answer: Pindaris
8 In which year the Birth Control League was founded in Bombay ?
1 1920
2 1924
3 1947
4 1950

Answer: 1924
9 Who among the following described the Cripps proposals as a ‘Post dated cheque on a failing bank’ ?
1 Jawaharlal Nehru
2 Mahatma Gandhi
3 C. Rajgopalachari
4 J.B. Kriplani

Answer: Mahatma Gandhi
10 Who among the following had the title Fakhr - e - Afghan ?
1 Syed Hasan Imam
2 Khan Syed Ahmad
3 Abul Kalam Azad
4 Khan Abdul Ghaffar Khan

Answer: Khan Abdul Ghaffar Khan
11 Which of the following newspapers made vigorous denunciation of the Indigo planters and supported the cause of cultivators during ‘Indigo riots’ ?
1 Friend of India
2 Hindu Patriot
3 Hurkaru
4 Hindusthan

Answer: Hindu Patriot
12 Which of the following pairs is not correctly matched ?
1 Chittagong Armoury Raid - Surya Sen
2 Kakori Conspiracy Case - Ashfaqulla
3 Lahore Conspiracy Case - Jatin Das
4 Meerut Conspiracy Case - Mirza Abbas

Answer: Meerut Conspiracy Case - Mirza Abbas
13 Which of the two Universities out of the four following Universities were established in the same year ? Select the correct answer from the code given below :

(a) Aligarh Muslim University

(b) S.N.D.T. Women’s University, Bombay

(c) Banaras Hindu University

(d) Vishvabharati University

Code :
1 (a) and (b)
2 (a) and (c)
3 (b) and (c)
4 (b) and (d)

Answer: (b) and (c)
14 Ishwar Chand Vidyasagar was associated with which Institution that espoused the cause of women’s education ?
1 Bethune College, Calcutta
2 Hindu College, Calcutta
3 Girls School, Barasat
4 Sanskrit College, Calcutta

Answer: Bethune College, Calcutta
15 Who among the following princely ruler was made Maharaj Pramukh for his life time in the Covenant for Reconstitution of the United State of Rajasthan ?
1 Jodhpur
2 Bikaner
3 Mewar
4 Jaipur

Answer:Mewar

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test