Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 13/small>

Questions
1 Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : The theory of social Darwinism argued that societies, like other species, are subject to the law of natural selection.

Reason (R) : Societies, world over have failed to adapt to the circumstances as they have progressed.

In the context of the above two statements, which of the following is correct ?

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: (A) is true, but (R) is false
2 Which of the following are true of the Mesolithic period ?
Select your answer from the code given below :

(i) Microliths are found in general.

(ii) Bagor, Langhnaj and Bhim-betka are some important sites.

(iii) Bones of wild and domesticated animals are found.

(iv) Rock-paintings are available during this period.

Code :
1 i, ii, iii and iv
2 i, ii and iii
3 ii, iii and iv
4 i, ii and iv

Answer: i, ii, iii and iv
Advertisement
3 Which of the following Neolithic archaeological sites is not known for ash-mounds?
1 Utnur
2 Pallavoy
3 Kupgal
4 Burzahom

Answer: Burzahom
4 Which of the following sites has yielded a short inscription written in Harappan script with huge alphabets ?
1 Banawali
2 Dholavira
3 Kalibangan
4 Mohenjodaro

Answer:Dholavira
5 With which of the following departments was Kantaka-Sodhana connected ?
1 Taxation
2 Industry
3 Tolls
4 Judiciary

Answer: Judiciary
6 Which of the following is not a part of the Buddhist architecture ?
1 Anda
2 Medhi
3 Chhatra
4 Antarala

Answer: Antarala
7 Which of the following statements is true of the Kushan period ?
1 Issue of silver coins on a large scale
2 Flourishing of the Gandhara art
3 Patronage of Amarasimha
4 Extension of the empire up to Bengal

Answer: Flourishing of the Gandhara art
8 Which of the following statements are known from the Hathigumpha inscription of Kharavela ?
Select your answer from the code given below :

(i) He was a ruler of Kalinga.

(ii) He describes himself as a Mahameghavahana.

(iii) He convened a Council of Jain scholars.

(iv) He enlarged the canal originally excavated by a Nanda King,up to the city.

Code :
1 i, ii, iii and iv
2 i, ii and iii
3 ii, iii and iv
4 i, ii and iv

Answer: i, ii and iv
9 Which of the following statements are made in the Periplus of the Erythraean sea ?
Select your answer from the code given below :

(i) Colchi, Camara and Poduca were South Indian ports.

(ii) Ivory was produced in Dosarene.

(iii) Large ships called Colandia sailed to the Ganges and Chryse.

(iv) Masalia lay to the south of Muziris.

Code :
1 i, ii and iii
2 iii and iv
3 ii, iii and iv
4 i, ii and iv

Answer: i, ii and iii
10 Arrange the following Astronomers in a correct chronological order :

(i) Aryabhata

(ii) Brahmagupta

(iii) Lagadha

(iv) Varahamihira

Select the correct answer from the code given below :

Code :
1 I, III, II, IV
2 II, IV, III, I
3 III, I, IV, II
4 IV, II,III, I

Answer: III, I, IV, II
11 Who, among the following, were not a South Indian mercantile/maritime organisation ?
1 Anjuvannam
2 Manigramam
3 Ainnurruvar
4 Mahajanas

Answer: Mahajanas
12 Which of the following statements are true in respect of the Kingdom of Srivijaya ?
Select the answer from the code given below :

(i) Devapala of the Pala family granted villages for the maintenance of a Buddhist monastery built by Balaputradeva.

(ii) Chola Rajaraja I had cordial relations with the Kingdom of Srivijaya.

(iii) Rajendra I’s relations with Srivijaya were initially friendly, but later inimical.

(iv) Mara Vijayottugavarman built a Buddhist monastery at Nagapatinam.

Code :
1 i, ii, iii and iv
2 i, ii and iii
3 ii, iii and iv
4 i, iii and iv

Answer: i, ii, iii and iv
13 “During the entire period of khani and kingship of well over 40 years he never talked to bazaar people, the base, mean, musicians and buffoons.”

In the above statement Ziauddin Barani is referring to which of the following Sultan ?

1 Nasiruddin Mahmud
2 Balban
3 Alauddin Khalji
4 Muhammad bin Tughluq

Answer: Balban
14 Which of the following city was named Khizrabad by Alauddin Khalji after his son Khizr Khan ?
1 Lakhnauti
2 Ranthambhor
3 Chittor
4 Mandu

Answer: Chittor
15 The fourteenth century saint-poetess Lalla Ded’s verses are known as :
1 Var
2 Vaakh
3 Lalkavya
4 Spanda

Answer:Vaakh

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test