Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 15/small>

Questions
1 Which among the following Act was described as a ‘new charter of bondage’ by Jawaharlal Nehru ?
1 Indian Criminal Law Amendment Act, 1913
2 Rowlatt Act, 1919
3 Government of India Act, 1919
4 Government of India Act, 1935

Answer: Government of India Act, 1935
2 Who among the following condemned the Ottawa Trade Agreement of 1932 by saying that : ‘it has killed much larger interests of India’ ?
1 G.D. Birla
2 J.R.D. Tata
3 Jawahar Lal Nehru
4 J.B. Kripalani

Answer: Jawahar Lal Nehru
Advertisement
3 Who among the following did not belong to the ‘Liberal Party’ ?
1 Dinshaw Petit Ali Iman
2 Purshottam Das Thakur
3 S.M. Paranjpye
4 V.S. Srinivasa Sastri

Answer: S.M. Paranjpye
4 Which one of the following would not be a necessary condition for being a ‘Nation-State’ ?
1 A State organized for the Government of a Nation or closely related Nations
2 A State whose territory is determined by National boundaries
3 A State whose law is determined by National customs and aspirations
4 A Nation is the expression of the State

Answer:A Nation is the expression of the State
5 Which of the following Articles of the Indian Constitution guarantees complete equality of men and women?
1 12 and 13
2 14 and 15
3 18 and 19
4 49 and 50

Answer: 14 and 15
6 Who among the following was a great innovator in Politics. Being fully and consciously secular, he understood, more clearly the danger that communalism posed to the nation. He often told that communalism was as big an enemy as colonialism.
1 Chandrashekhar Azad
2 Bhagwati Charan Vohra
3 Yashpal
4 Bhagat Singh

Answer: Bhagat Singh
7 Who among the following was not the member of the States Reorganization Commission ?
1 Justice Syed Fazl Ali
2 Dr. Hriday Nath Kunzru
3 K.M. Panikkar
4 Sasipada Banerji

Answer: Sasipada Banerji
8 Who coined the term ‘positivism’ and was the founder of positivist philosophy ?
1 Niebuhr
2 Ranke
3 Auguste Comte
4 Thomas Buckle

Answer: Auguste Comte
9 Which of the following is the characteristic tool of the Lower Palaeolithic period ?
1 Handaxeü
2 Burin
3 Scraper
4 Celt

Answer: Handaxeü
10 Who, among the following, were victorious in the ‘Battle of Ten Kings’ of the Vedic period ?
1 Matsyas
2 Purus
3 Anus
4 Bharatas

Answer: Bharatas
11 Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A) : Gautama Buddha did not recognise the existence of a permanent soul.

Reason (R) :He believed in rebirth.

In the context of the above two statements which of the following is correct ?

Codes :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) true, but (R) is not the correct explanation of (A)
12 Which of the following is not one of the ‘Saptangas’ ?
1 Kosa
2 Svamin
3 Durga
4 Ratnin

Answer:Ratnin
13 Which of the following statements is not true ?
1 The Southern limit of Asoka’s inscription is Karnataka
2 Kalinga war took place in Asoka’s 8th regnal year
3 Asoka’s edicts refer to the restriction of slaughter of animals in the royal kitchen
4 Asoka’s edicts mention the contribution of Mahendra and Sanghamitra in the spread of dharma

Answer: Asoka’s edicts mention the contribution of Mahendra and Sanghamitra in the spread of dharma
14 Which of the following pairs is not correctly matched ?
1 Pushkalavati – Charsadda
2 Sakala - Sialkot
3 Takshasila – Sirkap
4 Mahodaya – Mahoba

Answer: Mahodaya – Mahoba
15 Which of the following statements is not correct in respect of the Satavahana period ?
1 Hala was the composer of the Gatha-saptasati
2 Gautamiputra Satakarni destroyed the Kshaharata family
3 Satavahana Kingdom comprised aharas
4 Somadeva was the rival of Gunadhya in the Satavahana Court

Answer:Somadeva was the rival of Gunadhya in the Satavahana Court

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test