Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 16/small>

Questions
1 Which one of the following is not true about Akbar’s tomb at Sikandara ?
1 Akbar began to build his own tomb at Sikandara during his life-time
2 In 1607 Jahangir visited the site; and did not like the plan and ordered to make a new plan
3 The work of Akbar’s tomb at Sikandara was finished in 1618
4 Out of respect for Akbar’s cultural ideas, Jahangir deliberately departed from the prevalent domed structure

Answer: The work of Akbar’s tomb at Sikandara was finished in 1618
2 “I ordered that he be brought to my presence (at Lahore). I gave over his homes and houses and children to Murtaza Khan, Confiscated his goods and ordered him to be capitally punished.”

In the above passage Jahangir is ordering the execution of which Sikh Guru ?

1 Guru Angad
2 Guru Arjan
3 Guru Hargobindü
4 Guru Tegh Bahadur

Answer: Guru Arjan
Advertisement
3 Parauti land was
1 Cultivated every year
2 left uncultivated for a year
3 left uncultivated for three or four years
4 a cultivable waste

Answer: left uncultivated for a year
4 Which one of the following sufis, belonging to the naqshbandi order, concluded that the Vedas were the revealed books, and the Hindus therefore possessed the status of the ahl-i kitab and could not be treated like the Kafirs of Arabia ?
1 Mirza Mazhar Jan-i Janan
2 Shaikh Ahmad Sirhindi
3 Shaikh Kalimullah
4 Miyan Mir

Answer:Mirza Mazhar Jan-i Janan
5 Who founded the ‘Asiatic Society’ in Calcutta in 1784 ?
1 William Jones
2 Warren Hastings
3 Jushua Marshman
4 Henry Derozio

Answer: William Jones
6 In which year the East India college was established at Hertford near London, and when it was moved to Haileybury ?
1 1802 andü 1809
2 1805 and 1808
3 1804 and 1808
4 1805 andü 1809

Answer: 1805 andü 1809
7 Who among the following was the editor of ‘Rast Goftar’, a Gujarati fortnightly of Bombay in 1851 ?
1 Dahyabhai Dholsaji
2 Dadabhai Kavasji
3 Sursinhji Gohel
4 Dadabhai Naoroji

Answer: Dadabhai Naoroji
8 In which year a deputation consisting 36 members, led by Aga Khan met the Viceroy at Simla, demanding special concessions for Muslim Community ?
1 1902
2 1904
3 1906
4 1908

Answer: 1906
9 When did Pritilata Waddedar and her revolution group raid the railway Institute at Pahartali, Chittagong ?
1 22nd September, 1933
2 14th June, 1932
3 2nd February, 1933
4 22nd September, 1932

Answer: 22nd September, 1932
10 Which of the following statements is not correct in respect of ‘The Sons of the Soil’ movements ?
1 When there was actual or potential competition for jobs between the immigrant and the local
2 Where and when the outsiders had greater access to higher education
3 The hostilily towards the ‘outsiders’ manifested because of middle-class jobs
4 This movement was concerned with reservation policy

Answer: This movement was concerned with reservation policy
11 Of the following which one was not an ideal set out by Swami Dayanand for Arya Samaj ?
1 Opposed idolatry
2 Opposed to the ‘rigidity’ of caste distinction based on birth
3 Opposed the four-fold caste classification based on individual capacities
4 Revered the Vedas and made an appeal for the study of ancient Hindu Culture

Answer: Opposed the four-fold caste classification based on individual capacities
12 Which of the following State Governments were more supportive of Urdu language as a second official language in the State in post Independent India.
1 Jammu and Kashmir, Andhra Pradesh and Karnataka.
2 Andhra Pradesh, Karnataka and U.P.
3 U.P., Bihar and Jammu and Kashmir.
4 Bihar, Karnataka and U.P.

Answer:Jammu and Kashmir, Andhra Pradesh and Karnataka.
13 Which one of the following statements is not a feature of the Enlightenment ?
1 Saw the emergence of print culture.
2 Accepted the Christian concept of original sin and that human character can be perfected by a belief in scriptures.
3 Believed in the development of public opinion to exert its effect on political and social life.
4 Applied reason, criticism and common sense to all major institutions and practices.

Answer: Accepted the Christian concept of original sin and that human character can be perfected by a belief in scriptures.
14 How is the National Socialist German Worker’s Party, commonly known as ?
1 German Communist Party
2 Nazi Party
3 Christian Socialist Party
4 Socialist Worker’s Party

Answer: Nazi Party
15 Who said that, “every true history is contemporary history” ?
1 Auguste Comteü
2 Benedetto Croce
3 F.W. Maitlandü
4 Arnold Toynbee

Answer:Benedetto Croce

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test