Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 21/small>

Questions
1 Who founded the Radical Democratic party and was known for Radical Humanism ?
1 Achhyut Patwardhan
2 Vinoba Bhave
3 Acharya Narendra Dev
4 Manvendra Nath Roy

Answer: Manvendra Nath Roy
2 Chronologically arrange the establishment of following Indian Institutions with the help of the codes given below :

(a) Indian Institute of Science – Bangalore.

(b) Bose Research Institute – Calcutta

(c) Forest Research Institute – Dehra Dun

(d) Harcourt Butler Technological Institute – Kanpur

Codes :
1 (d), (c), (b), (a)
2 (b), (d), (c), (a)
3 (a), (b), (d), (c)
4 (a), (b), (c), (d)

Answer: (a), (b), (d), (c)
Advertisement
3 In which year Mutiny of the Naval ratings took place in Bombay ?
1 18th February, 1946
2 23rd March, 1946
3 12th October, 1946
4 11th November, 1946

Answer: 18th February, 1946
4 From among the following reasons which one is not a correct answer regarding Nehru’s decision to stay in the British Commonwealth, despite of strong public opinion to the contrary ?
1 India could benefit from her presence in a multinational body
2 It provided a certain strategic security
3 India also played an active role in U.N. peace-keeping forces in various parts of the world
4 India believed that the British could help in governance

Answer:India believed that the British could help in governance
5 Which of the following is not a neolithic site ?
1 Brahmagiri
2 Sanganakallu
3 Arikamedu
4 Piklihal

Answer: Arikamedu
6 Which of the following works was the first to suggest payment of cash to officers as salary ?
1 Kamandaka Nitisara
2 Arthasastra
3 Manu Smriti
4 Nitivakyamrita

Answer: Arthasastra
7 On whose coins do the symbols on the reverse generally match with the names of the kings on the obverse ?
1 Arjunayanas
2 Maghas
3 Malavas
4 Panchalas

Answer: Panchalas
8 Which of the following works relates to Tamil grammar ?
1 Ahananuru
2 Kural
3 Tolkappiyam
4 Padirruppattu

Answer: Tolkappiyam
9 Which of the following statements is correct with regard to the content of the Rummindei Pillar Inscription of Asoka ?
1 Reference to the King’s dharma
2 Reference to the conquest of Kalinga
3 Reduction of tax due from the village
4 Non-slaughter of animals in the royal kitchen

Answer: Reduction of tax due from the village
10 Who, among the following, are mentioned in the Hathigumpha Inscription of Kharavela ? Use the code given below :

(i) Satakarni

(ii) Bahasatimita

(iii) Sakas

(iv) Rathikas

Codes :
1 (i) and (ii)
2 (i), (iii) and (iv)
3 (ii), (iii) and (iv)
4 (i), (ii) and (iv)

Answer: (i), (ii) and (iv)
11 Which of the following is a coin-term ?
1 Nivartana
2 Martur
3 Dramma
4 Gocharma

Answer: Dramma
12 Which of the following temples was constructed of bricks ?
1 Lakshmana temple at Khajuraho.
2 Lakshmana temple at Sirpur.
3 Lingaraja Temple at Bhubaneswar.
4 Martanda Temple in Kashmir.

Answer:Lakshmana temple at Sirpur.
13 Who, among the following, founded a teaching institution called ‘Sarasvati Mandira’ at Ajmer ?
1 Vakpatiraja.
2 Durlabharaja.
3 Vigraharaja.
4 Prithviraja.

Answer: Vigraharaja.
14 At which of the following places is the stupa built by the Sailendras located ?
1 Anuradhapura
2 Borobudur
3 Angkorvat
4 Angkor Thom

Answer: Borobudur
15 Who, among the following, had the title ‘Parama-Saugata’ ?
1 Bhaskaravarman
2 Harsha
3 Rajyavardhana
4 Sasanka

Answer:Rajyavardhana

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test