Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 23/small>

Questions
1 Mughal emperors used to confer various types of standards upon nobles. Which of the following was added in the list of standards by Shahjahan ?
1 Alam
2 Chatrtoq
3 Tumantoq
4 Mahi-Maratib

Answer: Mahi-Maratib
2 Chronologically arrange the following treaties signed by the British with Native States and select the correct answer code :

(a) The Treaty of Salbai

(b) The Treaty of Bassien (Vasai)

(c) The Treaty of Srirangapattanam

(d) The Treaty of Allahabad and Kara

Codes :
1 (d), (a), (c), (b)
2 (b), (d), (a), (c)
3 (a), (c), (d), (b)
4 (c), (b), (a), (d)

Answer: (d), (a), (c), (b)
Advertisement
3 Choose the correct answer from the code given below :

The University of Calcutta was incorporated by an Act, passed on the _____; the University of Bombay by an Act passed on the ______; and the University of Madras by an Act passed on the ______.

1 24 January 1857, 5 September 1857 and 18 July 1857
2 18 July 1857, 24 January 1857 and 5 September 1857
3 24 January 1857, 18 July 1857 and 5 September 1857
4 5 September 1857, 18 July 1857 and 24 January 1857

Answer: 24 January 1857, 18 July 1857 and 5 September 1857
4 Who said the following words ?

“So long as millions live in hunger and ignorance I hold every man a traitor who, while educated at their expense, pays not the least heed to them.”

1 Keshav Chandra Sen
2 Arobindo Ghosh
3 Swami Vivekanand
4 Bal Gangadhar Tilak

Answer:Swami Vivekanand
5 In which year was founded the All India Trade Union Congress ?
1 1918
2 1920
3 1924
4 1926

Answer: 1920
6 Chronologically arrange the following legislations regarding Indian press :

a. Official Secrets Act

b. The Indian Press Act

c. Registration of the Press – Act XI

d. The Indian Press (Emergency Powers) Act

Select the correct answer from the code given below :

Code :
1 a, c, d, b
2 b, d, c, a
3 d, c, a, b
4 c, a, b, d

Answer: c, a, b, d
7 Who among the following Viceroys made the ‘August Offer’ to secure Indian Cooperation in the war effort ?
1 Lord Wavell
2 Lord Hardinge
3 Lord Linlithgow
4 Lord Mountbatten

Answer: Lord Linlithgow
8 From which nation India adopted the Green Revolution technology for agricutlural development ?
1 GDR
2 USSR
3 UK
4 USA

Answer: USA
9 The doctrine ‘The sons of the soil’ is related to
1 Nationalism
2 Regionalism
3 Tourism
4 Industrialism

Answer: Regionalism
10 Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : Winston Churchill, the Prime Minister of Britain, announced the dispatch of Cripps Mission.

Reason (R) : British forces collapsed in South-East Asia soon after the fall of Rangoon.

In the context of the above two statements, which of the following is correct ?

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
11 Who wrote the book Rights of Man in 1791-92 ?
1 Bernard Shaw
2 John Ruskin
3 Thomas Paine
4 Sidney Webb

Answer: Thomas Paine
12 From among the following statements, which one is not a distinct feature of the Renaissance ?
1 The beginning of secular autobiography as a literary genre.
2 The translation of scriptures into vernacular languages hastened the process of secularization of society.
3 The Renaissance promoted Church domination in human affairs.
4 Its enduring lesson was that the search for knowledge is for mankind not only a right but also a duty.

Answer:The Renaissance promoted Church domination in human affairs.
13 Who among the following is not a philosopher of the Enlightenment ?
1 Denis Diderot.
2 Rousseau.
3 David Hume.
4 Herbert Spencer.

Answer: Herbert Spencer.
14 Who said, “History is an unending dialogue between the present and the past” ?
1 Lord Acton
2 Leopold von Ranke
3 E.H. Carr
4 G.R. Elton

Answer: E.H. Carr
15 Which one of the following statements is not true regarding historian’s responsibility in historical writing ?
1 Historian’s central ethical responsibility is that he ought to tell the objective truth
2 Historian should be loyal to the cause he advocates
3 Historian owes historical truth not only to the living but to the dead as well
4 Historian should not distort historical facts

Answer:Historian should be loyal to the cause he advocates

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test