Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 28/small>

Questions
1 Which Indian revolutionary abroad handed over command of the I.N.A. to Subhas Chandra Bose in 1943 ?
1 Captain Mohan Singh
2 Sardar Pritam Singh
3 Captain Shah Nawaz Khan
4 Rashbehari Bose

Answer: Rashbehari Bose
2 When was States Reorganization Commission appointed by Prime Minister Nehru ?
1 1948
2 1951
3 1953
4 1955

Answer: 1953
Advertisement
3 Under which constitutional reform, the Diarchy was introduced at provincial level ?
1 Morley-Minto Reforms (1909)
2 Montasque-Chelmsford Reforms (1919)
3 Simon Commission Report (1927)
4 Government of India Act (1935)

Answer: Montasque-Chelmsford Reforms (1919)
4 In India the earliest archaeological remains of hearth has been found from :
1 Bila Surgam
2 Hunsgi
3 Bhimbetaka
4 Mahagara

Answer:Bila Surgam
5 From where in South Asia the earliest evidence of wheat-barley farming has been found ?
1 Punjab
2 Baluchistan
3 Sindh
4 Rajasthan

Answer: Baluchistan
6 Which one of the following is not correctly matched ?
1 Rakhigarhi - Middle Town
2 Harappa - Cemetery - H
3 Mohenjo-daro - Cemetery R - 37
4 Kalibangan - Burial of male and female

Answer: Mohenjo-daro - Cemetery R - 37
7 Which of the following Aryan deities have been invoked in the Boghaz Koi inscription from Asia Minor ?
1 Agni, Rudra, Soma
2 Indra, Surya, Vishnu
3 Rudra, Marut, Pushan, Bhaga
4 Indra, Nasatya, Mitra, Varuna

Answer: Indra, Nasatya, Mitra, Varuna
8 In India from where the earliest evidence of Bhojpatra (a well known writing material in India) has been found ?
1 Kaushambi
2 Hastinapur
3 Atranjikhera
4 Sringaverpur

Answer: Sringaverpur
9 Which of the following is a Sanhita of Suklayajurveda ?
1 Kathaka
2 Maitrayaniya
3 Taittiriya
4 Vajasanai

Answer: Vajasanai
10 Which of the following states of South - India was mentioned in Megasthenes’s Indica ?
1 Chera
2 Pandya
3 Satiyaputta
4 Chola

Answer: Pandya
11 From where the largest apsidal shrine of Indian subcontinent is discovered ?
1 Sirsukh
2 Sirkap
3 Kaushambi
4 Anuradhapur

Answer: Sirkap
12 Who among the following was the President of third Sangam ?
1 Irundayar.
2 Tiripuramerittha.
3 Nakkirar.
4 Mudinagarayar.

Answer:Nakkirar.
13 Which of the following dynasties in India introduced date on their coins for the first time ?
1 Indo-Greek.
2 Indo-Scythians.
3 Kushan.
4 Karddamaka Shaka.

Answer: Karddamaka Shaka.
14 Bayana hoard contained the coins of Gupta dynasty from :
1 Chandragupta I to Buddhagupta
2 Chandragupta I to Skandagupta
3 Chandragupta II to Vishnugupta
4 Chandragupta II to Kumargupta III

Answer: Chandragupta I to Skandagupta
15 Which of the following inscriptions mentioned the evidence of Sun temple ?
1 Aihole
2 Mandasor
3 Eran
4 Banskhera

Answer:Mandasor

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test