Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 31/small>

Questions
1 “Prose of Counter-Insurgency”, which is regarded as a classic statement of the Subaltern School was written by :
1 David Arnold
2 Gayatri Chakrabarty-Spivak
3 Ranajit Guha
4 Dipesh Chakrabarty

Answer: Ranajit Guha
2 Who observed that : “Just as Darwin discovered the law of development of organic nature, so Marx discovered the law of development of human history” ?
1 Frederich Engels
2 A.J.P. Taylor
3 Charles A. Beard
4 A. Marwick

Answer: Frederich Engels
Advertisement
3 Consider the following statements concerning Indian national historiography :

(a) It eagerly searched for national identity.

(b) Emotional approach did not take over the place of reason.

(c) The ideal of objectivity hardly became a casualty at the hands of nationalist historian.

(d) There was glorification of ancient Indian past.

Select the correct answer from the codes given below :

1 (a), (b) and (d) are correct
2 (b) and (c) are correct
3 (b), (c) and (d) are correct
4 (a) and (d) are correct

Answer: (a) and (d) are correct
4 Where have human fossils been found in situ with palaeolithic tools ?
1 Attirampakkam
2 Bhimbetka
3 Didwana
4 Hathnora

Answer: Hathnora
5 Which one of the following statements is not true about the Harappan civilization ?
1 It was the first urban civilization in South Asia
2 The Harappans were the first to use wheeled transport
3 The Harappans had brisk trade contacts with the people of Nile Valley
4 Harappa made objects have been found in South Turkmenistan

Answer: The Harappans had brisk trade contacts with the people of Nile Valley
6 Which of the following vedic sacrifices were directly related to kingship ?
1 Asvamedha and Rajasuya
2 Asvamedha and Vajapeya
3 Asvamedha, Rajasuya and Vajapeya
4 Rajasuya and Vajapeya

Answer: Asvamedha, Rajasuya and Vajapeya
7 3101 B.C. as the date of Mahabharata war is mentioned in which of the following inscriptions ?
1 Aihole Inscription of Pulakesin II
2 Junagarh Inscription of Rudradaman
3 Badva Inscription of 238 A.D.
4 Nandsa Inscription of 226 A.D.

Answer: Aihole Inscription of Pulakesin II
8 Where did the Buddha deliver the maximum number of his sermons ?
1 Kusinagara
2 Sarnath
3 Sravasti
4 Vaisali

Answer: Sravasti
9 Who was the Chief of Swami Mahavira’s nuns’ order ?
1 Chandana
2 Khema
3 Sujata
4 Trisala

Answer: Chandana
10 On the basis of his Kshatriya descent who had claimed a share in the relics of Buddha ?
1 Ajatasatru
2 Chetaka
3 Prasenjit
4 Vidudabha

Answer: Ajatasatru
11 Which of the following sangam authors has mentioned about the hoarded wealth of the Nanda rulers ?
1 Avvaiyar
2 Mamulanar
3 Paranar
4 Sattanar

Answer: Mamulanar
12 According to the Kautiliya Arthasastra who among the following was responsible for issuing coins ?
1 Akshapataladhyaksha.
2 Lakshanadhyaksha.
3 Panyadhyaksha.
4 Sauvarnika.

Answer:Lakshanadhyaksha.
13 Which inscription of Asoka refers to his paternal conception of king’s duty ?
1 Minor Rock Edict II.
2 Pillar Edict VII.
3 Rock Edict XII.
4 Separate Kalinga Edict I.

Answer: Separate Kalinga Edict I.
14 ‘Snana’ was another name of which ancient Indian samsakara ?
1 Chudakarma
2 Kesanta
3 Maunjibandhana
4 Samavartana

Answer: Samavartana
15 The ancient port Kaveripattanam was known to the authors of the Sangam age as :
1 Kondunglur
2 Nelakinda
3 Poduke
4 Puhar

Answer:Puhar

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test