Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 34/small>

Questions
1 Which of the following statements is not correct in respect of James Mill, the imperialist historiographer ?
1 Mill was one of the leading utilitarians of his time
2 While writing the History of British India he depended more on traveller’s reports
3 He advocated that Indian culture was static and its transformation lay in the infusion of Western ideas
4 He accepted the views expressed by William Jones and other orientalists on ancient Indian culture

Answer: He accepted the views expressed by William Jones and other orientalists on ancient Indian culture
2 Who among the following Muslim scholars and reformers did not support orthodoxy ?
1 Shah Wali-ullah
2 Haji Shariat-ullah
3 Jamaluddin al-Afghani
4 Vikar-ul-Mulk

Answer: Vikar-ul-Mulk
Advertisement
3 Who among the following Europeans did not become the President of the Indian National Congress ?
1 A.O. Hume
2 George Yule
3 William Wedderburn
4 Henry Cotton

Answer: A.O. Hume
4 Identify the organization which carried out socio-religious reforms that did not concern with women uplift ?
1 Deva Samaj
2 Madras Hindu Association
3 Poona Seva Sadan
4 Indian Reform Association

Answer: Deva Samaj
5 Who started a monthly periodical called the Tahzibul Akhlaq in urdu ?
1 Badruddin Tyabji
2 Rahimtulla Mohammed Sayani
3 Sir Syed Ahmed Khan
4 Sir Mohammed Iqbal

Answer: Sir Syed Ahmed Khan
6 Who among the following were appointed as members of the India Council in England in 1909 ?
1 S.P. Sinha and Surendra Nath Banerjee
2 K.G. Gupta and Syed Hussain Bilgrami
3 Sir Ganga Singh and Aga Khan
4 C.P. Ramaswami Aiyer and Ali Imam

Answer: K.G. Gupta and Syed Hussain Bilgrami
7 Which of the following princely states given in pairs were the first to establish universities in their state ?
1 Travancore and Baroda
2 Jaipur and Patiala
3 Mysore and Hyderabad
4 Bhopal and Kashmir

Answer: Mysore and Hyderabad
8 Identify the person who was not a nationalist painter ?
1 Michael Madhusudan Dutt
2 Raja Ravi Verma
3 Abinindranath Tagore
4 Nandlal Bose

Answer: Michael Madhusudan Dutt
9 The decision of partition of Bengal was implemented on which of the following date ?
1 18th August 1905
2 16th October 1905
3 10th November 1905
4 5th December 1905

Answer: 16th October 1905
10 Which of the following is correct relating to the Swarajists’ entry into the legislature ?
1 To use it for the gradual transformation of Indian society
2 To use it as the training institution for Indians
3 To use it as a proper forum on which the struggle for the overthrow of colonial state was to be carried out
4 To cooperate with the colonial state

Answer: To use it as a proper forum on which the struggle for the overthrow of colonial state was to be carried out
11 Who among the following did not attend an All Parties Conference convened under Moti Lal Nehru’s Presidentship ?
1 M.R. Jayakar
2 Sardar Mangal Singh
3 Sir Ali Imam
4 Mohammad Shafi

Answer: Mohammad Shafi
12 When did Edwin Montague make historic declaration outlining British policy of increasing association of Indians in every branch of administration ?
1 17 July 1917.
2 20 August 1917.
3 25 August 1917.
4 29 August 1917.

Answer: 25 August 1917.
13 Which one of the following is not a correct statement regarding the Irwin - Gandhi Pact ?
1 To release all political prisoners including those convicted for violence.
2 The Government agreed for remission of all fines not yet collected.
3 To show lenient treatment towards those government employees who had resigned.
4 The government conceded the right to make salt for consumption of villagers along the coast.

Answer: To release all political prisoners including those convicted for violence.
14 During the Civil Disobedience Movement, where did Sarojini Naidu lead the Satyagrahis to raid the salt depot ?
1 Dandi
2 Wadala
3 Sanikatta
4 Dharasana

Answer: Dharasana
15 Which Indian Princely state was the first to sign the Instrument of Accession to the Indian Union ?
1 Patiala
2 Baroda
3 Bikaner
4 Udaipur

Answer:Bikaner

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test