Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 35/small>

Questions
1 Which of the following was not a valid criticism of the working of ‘Diarchy’ ?
1 Faulty division of subjects at the provincial level
2 Lack of ministerial collective responsibility
3 Paucity of finance for the transferred subjects
4 The newly appointed ministers were inexperienced and incompetent

Answer: The newly appointed ministers were inexperienced and incompetent
2 “The largest earthquake ever to be measured on the economic historians Richter Scale” refers to :
1 The Open Door
2 The New Deal
3 The Great Depression
4 None of the above

Answer: The Great Depression
Advertisement
3 In which context the term ‘Paramountcy’ was used ?
1 To describe the relationship between the British crown and the Indian princes
2 To describe the nature of confederacy of the Indian princes
3 To describe the newly conquered territory by the British crown
4 To recognize the independent status of Indian princely states

Answer: To describe the relationship between the British crown and the Indian princes
4 From where the concept of “Directive Principles of State Policy” borrowed into the Indian Constitution ?
1 Irish Constitution
2 French Constitution
3 British Constitution
4 American Constitution

Answer: Irish Constitution
5 Jacques Derrida’s method of deconstruction finds primarily theorized in :
1 Of Grammatology
2 Speech and Phenomena
3 Writing and Difference
4 None of the above

Answer: Of Grammatology
6 Identify from among the following who is not a post modernist critique :
1 Jacques Lacan
2 Hayden White
3 Michel Foucault
4 Jacques Derrida

Answer: Hayden White
7 Which of the following statements is not correct concerning D.D. Kosambi’s approach to history writing ?
1 His writings reflect a methodology that combined historical inquiry with sociology, anthropology and archaeology
2 He accepted over-precise and misleading periodization of Indian history
3 He dismissed dynastic tables and epigraphs of conquests
4 He was more interested in modes of production and forms of social organization

Answer: He accepted over-precise and misleading periodization of Indian history
8 Which one of the below mentioned sites is not Harappan ?
1 Padri
2 Kuntasi
3 Bhirrana
4 Jakhera

Answer: Jakhera
9 Asvapati of the Upanishadic age was the ruler of ?
1 Kekaya
2 Madra
3 Panchala
4 Usinara

Answer: Kekaya
10 Which among the following contemporary sects is said to have played a role in the overthrow of the Nanda dynasty ?
1 Ajivaka
2 Bauddha
3 Charavaka
4 Jaina

Answer: Jaina
11 Which of the following was an administrative centre of the southern part of Ashokan Empire ?
1 Tosali
2 Samapa
3 Suvarnagiri
4 Ujjayini

Answer: Suvarnagiri
12 In which of the following forms of ancient Indian marriages was the payment of bride price a condition ?
1 Arsha.
2 Asura.
3 Daiva.
4 Prajapatya.

Answer: Asura.
13 The Padirruppattu is a collection of poems in praise of
1 Chera Kings.
2 Pandya Kings.
3 Chola Kings.
4 Tondaiman Kings.

Answer: Chera Kings.
14 Kayarohana, said to be dwelling place of Lakulisa, the founder of the Lakulisa-Pasupata cult, is located in which one of the following ?
1 Bengal
2 Uttar Pradesh
3 Rajasthan
4 Gujarat

Answer: Gujarat
15 Which of the following Gupta inscriptions describes Chandragupta II as Rajadhirajarshi ?
1 Udaigiri Cave Inscription of Chandragupta II
2 Mathura Stone Inscription of Chandragupta II
3 Poona Copper Plate of Prabhavatigupta
4 Bilsad Pillar Inscription of Kumaragupta I

Answer:Udaigiri Cave Inscription of Chandragupta II

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test