Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 40/small>

Questions
1 Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : Sher Shah’s administration had fallen into confusion after the death of Islam Shah.

Reason (R) : Akbar adopted Sher Shah’s land revenue system with modifications.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ? Select the correct answer from the codes given below.

Codes :
1 Both(A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
2 Which one of the following statements is not correct concerning Mughal paintings ?
1 Akbar created a new and vibrant school, by establishing a large atelier that undertook the illustration of the Hamzanama in the 1560s
2 For illustration of a number of manuscripts throughout Akbar’s reign, painters were recruited from various parts of India
3 The emphasis on realism in portraiture seems to have emanated from Akbar himself almost from the beginning
4 Features of Renaissance painting did not influence Mughal art at all under Akbar

Answer: Features of Renaissance painting did not influence Mughal art at all under Akbar
Advertisement
3 Who among the following Europeans has written about the state of education of Mughal princes and princesses during Akbar’s period ?
1 Edward Terry
2 Thevenot
3 Coryat
4 Father Monserrate

Answer: Father Monserrate
4 Who among the following Mughal emperors, after his recovery from illness wore pearl earring as a token of thanks to the Sufi Saint Khwaja Moin-ud-din Chisti ?
1 Humayun
2 Akbar
3 Jahangir
4 Shah Jahan

Answer: Jahangir
5 Who among the following said about his father’s rule that; “In Persia there is room for Shias only, and in Turkey and Turan there is room for Sunnis only. While in India, Sunnis and Shias met in one mosque and Francis and Jews in one Church and observed their own forms of worship.” ?
1 Humayun
2 Jahangir
3 Shah Jahan
4 Aurangzeb

Answer: Jahangir
6 Features of altamgha jagir introduced by Jahangir were similar to
1 Watan jagir
2 Tankhwah jagir
3 Mashrut jagir
4 Paibaqi land

Answer: Watan jagir
7 Who constructed in Delhi, a mosque – the Khayr-ul manazil, opposite Purana Qila ?
1 Hamida Bano Begum
2 Salima Begum
3 Jiji Anaga
4 Maham Anaga

Answer: Maham Anaga
8 Dastur circles were drawn for the purpose of fixing :
1 Prices
2 Ranks
3 Revenues
4 None of the above

Answer: Revenues
9 Hun, a coin in circulation during the medieval period was made out of :
1 Copper
2 Brass
3 Silver
4 Gold

Answer: Gold
10 Khalsa, the ‘society of the pure’, was founded in
1 1605
2 1627
3 1699
4 1707

Answer: 1699
11 The Maratha claim of revenue for protection is called
1 Sardeshmukhi
2 Chauth
3 Abwab
4 Jama

Answer: Chauth
12 ‘Mujannas’, ‘Turki’, ‘Tazi’ and ‘Janglah’ were the breeds of
1 Elephants.
2 Camels.
3 Horses.
4 None of the above.

Answer: Horses.
13 Which of the following was not the cause of the Indian Revolt of 1857 ?
1 The Indian soldiers were to serve both in India and outside.
2 The introduction of the Enfield Rifles.
3 Great disparity between the Indian and the English soldiers.
4 The desire of all Indians to shake off the colonial yoke.

Answer: The desire of all Indians to shake off the colonial yoke.
14 Which was not a constituent of the economic drain of wealth from India to Britain ?
1 Home charges
2 Dividend to the shareholders of the East India Company
3 Civil and Military charges
4 Divide and Rule

Answer: Divide and Rule
15 Eka Movement was started by the
1 Peasants of Hardoi, Barabanki etc
2 Zamindars of Oudh
3 Revolutionaries of Bengal
4 Peasants of Maharashtra

Answer:Peasants of Hardoi, Barabanki etc

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test