Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 41/small>

Questions
1 The theory of ‘Sub-contractors’ as an explanation for Gandhi’s political mobilization is attributed to whom ?
1 Anil Seal
2 Morris D. Morris
3 Judith Brown
4 Ranjit Guha

Answer: Judith Brown
2 Consider the following events :

1. Cripps Mission

2. Quit India Movement

3. Nehru Report

4. Wavell Plan

The correct chronological order of these events is

1 3, 1, 2, 4
2 4, 2, 1, 3
3 3, 4, 2, 1
4 2, 3, 4, 1

Answer: 3, 1, 2, 4
Advertisement
3 During 1937-39 the Congress Ministry in Madras was headed by
1 Subramaniam Bharti
2 T. Prakasham
3 C. Rajgopalachari
4 C.P. Ramaswami Iyer

Answer: C. Rajgopalachari
4 Maulana Abdul Bari belonged to the
1 Aligarh School
2 Deoband School
3 Nadwatul Ulema
4 Firangi Mahal

Answer: Firangi Mahal
5 ‘Greatest good of the greatest number’ was the principle of which group of thinkers ?
1 Utilitarian
2 Socialists
3 Liberals
4 Conservatives

Answer: Utilitarian
6 Gandhi’s intervention in the Ahmedabad Mill Strike in 1917 led to the enhancement of wages for the workers by
1 25 %
2 35 %
3 45 %
4 55 %

Answer: 35 %
7 Who acted on ‘the theory that the annexation of Sind would be a very beneficent piece of rascality …. a robbery to be plausibly effected ?
1 Lord Auckland
2 Sir Charles Napier
3 Sir John Keane
4 Major James Outram

Answer: Sir Charles Napier
8 Who said that the Shimla Deputation (1907) had been stage managed by the British and was no more than a ‘command performance’ ?
1 Abul Kalam Azad
2 Mohammad Ali
3 Hasrat Mohani
4 Syed Amir Ali

Answer: Mohammad Ali
9 What was not a part of the Mountbatten Plan ?
1 It gave the Indian States the right to decide their future
2 It proposed India’s partition
3 It was not specific about the date of India’s partition
4 It was accepted by the Congress and the Muslim League

Answer: It was not specific about the date of India’s partition
10 Who wrote that ‘Man is born free but everywhere he is in chains’ ?
1 Montesquieu
2 Voltaire
3 Diderot
4 Rousseau

Answer: Rousseau
11 Name the policy adopted by the United States of America to meet the economic crisis caused by the Great Depression of 1929.
1 Open Door
2 Marshall Plan
3 Protectionism
4 New Deal

Answer: New Deal
12 Who was the recognized leader of Utilitarianism ?
1 Adam Smith.
2 Jeremy Bentham.
3 Friedrich Engels.
4 Edmund Burke.

Answer: Jeremy Bentham.
13 Which Viceroy was stabbed to death by a convict in Andaman Islands ?
1 Elgin.
2 Lytton.
3 Mayo.
4 Ripon.

Answer: Mayo.
14 Which of the following was not a part of the Government of India Act, 1935 ?
1 The Provincial Autonomy
2 Appointment of an Indian as a Governor
3 The All India Federation
4 Reserve Bank of India

Answer: Appointment of an Indian as a Governor
15 The journal, Review of Historical Synthesis, which focuses on the synthesis of all activities of man in society was founded in 1900 by
1 Lucien Febvre
2 March Block
3 Henri Berr
4 Fernand Braudel

Answer:Henri Berr

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test