Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 43/small>

Questions
1 The Governor General who visited Allahabad to review the working of Mahalwari Land Revenue System was
1 Lord William Bentinck
2 Lord Auckland
3 Lord Dalhousie
4 Lord Canning

Answer: Lord William Bentinck
2 Policy of tariff holiday was practised by the British during
1 1858 to 1870
2 1870 to 1880
3 1882 to 1894
4 1898 to 1905

Answer: 1882 to 1894
Advertisement
3 Which Gandhian movement has been called a ‘Spontaneous Revolution’ ?
1 Champaran movement
2 Non-cooperation movement
3 Civil Disobedience movement
4 Quit India movement

Answer: Quit India movement
4 Who among the following historians is well known for his contributions to subaltern studies ?
1 Sumit Sarkar
2 Bipin Chandra
3 Ranjit Guha
4 K.N. Panicker

Answer: Ranjit Guha
5 What measures were adopted by Mahmud Gawan to curb the power of the Bahmani Nobles ?

(i) He reduced the size of their estate

(ii) He increased the amount of land classified as royal domain

(iii) He forbade governors from controlling more than a single fort

(iv) He enhanced the rate of land revenue demand.

Select the correct answer from the codes given below :

Codes :
1 (i) (iv) (iii)
2 (i) (ii) (iii)
3 (iii) (iv) (ii)
4 (i) (iii) (iv)

Answer: (i) (ii) (iii)
6 Arrange the following in correct chronological order :

(i) Chaitanya

(ii) Eknath

(iii) Surdas

(iv) Tulsidas

Codes :
1 (ii) (i) (iii) (iv)
2 (i) (ii) (iii) (iv)
3 (i) (ii) (iv) (iii)
4 (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (ii) (i) (iii) (iv)
7 The earliest evidence of transition from hunting and food gathering to animal domestication and agriculture in Indian subcontinent has been found at :
1 Anjira
2 Damb Sadat
3 Kile Gul Mohammad
4 Mehrgarh

Answer: Mehrgarh
8 Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)

Assertion (A) : Harrapan civilization was in close trade relations with South Turkmenistan.

Reason (R) : Harappan objects or those produced under Harappan influence have been found at Kish, Ur, Nippur, etc.

In the context of the above two statements which of the following is correct ?

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
9 Which Rigvedic deity is more frequently invoked as being the most useful as also the most fearsome of the gods ?
1 Agni
2 Dyaus
3 Indra
4 Marut

Answer: Indra
10 Which text makes it evident that the Vedic Sabha and Samiti were two separate institutions ?
1 Aitareya Brahmana
2 Atharva Veda
3 Satapatha Brahmana
4 Yajurveda

Answer: Atharva Veda
11 The followers of the Ajivika sect were also known by which other names ?

(i) Hatthapalekhana

(ii) Ekadandika

(iii) Magandika

(iv) Tedandika

Codes :
1 (i) and (ii) only
2 (i) and (iii) only
3 (i), (ii) and (iii)
4 (ii), (iii) and (iv)

Answer: (i) and (ii) only
12 The ‘Indica’ of Megasthenes is lost, but it survives in fragments in the writings of which Greeco-Roman authors ?

(i) Ktesias

(ii) Pliny the Elder

(iii) Diodorus Siculus

(iv) Strabo

Codes :
1 (i) and (ii).
2 (i), (ii) and (iii).
3 (ii), (iii) and (iv).
4 (i) and (iv).

Answer: (ii), (iii) and (iv).
13 Which one of the following is not true about the Rummindei Pillar Inscription of Asoka ?
1 It is located at Lumbini, a place Asoka had visited personally.
2 It commemorates his visit to pay reverence to the Buddha Konakamana.
3 Asoka made the village Lumbini free of the bali payments.
4 He reduced its land revenue to one eighth.

Answer: It commemorates his visit to pay reverence to the Buddha Konakamana.
14 Who visited the court of Bindusara as an envoy of the Syrian emperor ?
1 Claudias
2 Deimachus
3 Diodorus
4 Dionysus

Answer: Deimachus
15 The Mauryan army was comprised of

(i) Infantry

(ii) Cavalry

(iii) Chariots

(iv) Elephants

Code :
1 (i) and (ii) only
2 (i) and (iii) only
3 (i), (ii) and (iii) only
4 (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer:(i), (ii), (iii) and (iv)

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test