Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 45/small>

Questions
1 Which of the following is not correct ?
1 Akbar divided his empire into twelve territorial units. These were called Subas.
2 A Suba was divided into a number of Sarkars.
3 A Sarkar was further divided into Parganas.
4 A Pargana was further divided into Shiqs

Answer: A Pargana was further divided into Shiqs
2 One of the innovation of the Mughals in building technology was pre-fab wooden structures. These portable homes were known as bangla in the seventeenth century from which the Anglo-Indian word ‘bungalow’ is derived. Which of the following Mughal emperor is credited with this innovation ?
1 Akbar
2 Jahangir
3 Shahjahan
4 Aurangzeb

Answer: Akbar
Advertisement
3 Which of the following statements is not correct ?
1 Sarrafs (money changers) specialized in issuing hundis to enable remittances to be made.
2 Hundi was a negotiable document, usually transferred at a small discount.
3 A single rate of ‘exchange’ was fixed for bills drawn at one place upon another irrespective of remittance or credit.
4 The hundi itself specified whether it was to be payable on sight, or payable at the end of a particular period after its presentation to the drawee.

Answer: A single rate of ‘exchange’ was fixed for bills drawn at one place upon another irrespective of remittance or credit.
4 Which of the following statement is not correct ?
1 Persian was not only the language of higher administration in the Delhi Sultanate and the Mughal empire, but had also spread to the courts of the Rajput states.
2 Sirajuddin Ali Arzu propounded the view that Persian and Hindi had fundamental affinities.
3 Tek Chand Bahar quotes poets and prose-works in his Bahar-i Ajam which was written in 1639-40.
4 A new language Urdu, sprang from the interaction of Persian with Hindi dialects.

Answer: Tek Chand Bahar quotes poets and prose-works in his Bahar-i Ajam which was written in 1639-40.
5 When and where the ‘Society for Translating European Sciences’ was set up ?
1 Bombay in 1825
2 Pune in 1830
3 Calcutta in 1825
4 Lahore in 1824

Answer:Calcutta in 1825
6 Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : The decline of the traditional handicraft cottage industries was the result of British commercial policy.

Reason (R) : The imperialist conquests had given immerse resources to the British.

In the context of the above two statements which of the following is correct ?

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
3 (A) is true, but (R) is false.
4 (A) is false, but (R) is true.

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
7 Who among the following had not been involved in floating the idea of permanent settlement for Bengal ?
1 Alexander Dow
2 Thomas Law
3 Montgomery Martin
4 Philip Francis

Answer: Montgomery Martin
8 Arrange chronologically the following tribal rebellions :

(a) Rampa

(b) Santal

(c) Kol

(d) Munda under Birsa

Select the correct answer from the codes given below :

Codes :
1 (b), (c), (a), (d)
2 (c), (b), (a) (d)
3 (d), (a), (c), (b)
4 (b), (d), (c), (a)

Answer: (c), (b), (a) (d)
9 Who among the following were revolutionary leaders ?

(a) Barkatulla

(b) Khizar Hayat Khan

(c) Obeidulla Sindhi

(d) Mahmud Hasan

Select the correct answer from the code given below :

Code :
1 (a), (b) and (c)
2 (a), (b) and (d)
3 (b), (c) and (d)
4 (a), (c) and (d)

Answer: (a), (c) and (d)
10 In which session of the Indian National Congress, a policy about the princely states was first time enunciated ?
1 Nagpur, 1920.
2 Tripura, 1939.
3 Haripura, 1938.
4 Karachi, 1931.

Answer: Nagpur, 1920
11 In which session, Congress passed the resolution of ‘Poorna Swaraj’ ?
1 Lahore Session
2 Calcutta Session
3 Madras Session
4 Lucknow Session

Answer: Lahore Session
12 Which one of the following organizations was established in 1942 by the leftiest women leaders in Bengal ?
1 Mahila Sudharna Samiti
2 Mahila Samajwadi Samiti
3 Mahila Suraksha Samiti
4 Mahila Atmarakshan Samiti

Answer: Mahila Atmarakshan Samiti
13 Who among the following was the first Indian women President of Indian National Congress ?
1 Aruna Asaf Ali
2 Sucheta Kirpalani
3 Sarojini Naidu
4 Latika Ghosh

Answer: Sarojini Naidu
14 Khudai Khidmatgars were popularly known as the ___________
1 Green Shirts
2 Red Shirts
3 Black Shirts
4 White Shirts

Answer: Green Shirts
15 Aryasamaji leader Mr.Harvilas Sarada belonged to which part of India ?
1 Rajasthan.
2 Maharashtra.
3 Gujarat.
4 Punjab.

Answer:Rajasthan.

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test