Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 6

Questions
1 Who among the following is not a member of the Subaltern Studies Project in India ?
1 Gayatri Chakravorty Spivak
2 Dipesh Chakraborty
3 Shahid Amin
4 Ramchandra Guha

Answer: Ramchandra Guha
2 Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A) : Historical method may be regarded as a science that deals with the nature of human thought and the circumstances which condition its truth or validity.

Reason (R) : As a science of knowledge, history is completely separated from natural science because it does not have universal laws.

In the context of the above statements, which of the following is correct ?

Code :
1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
Advertisement
3 Which historian wrote the following words ?

“The definition and demarcation of ‘ages’ in the history of any country are problematic issues. These have been especially so in the case of India because our historians, all British to begin with, borrowed the highly unsuitable paradigm of Ancient/Medieval/Modern from the European experience, and further complicated the matter by inventing three other ‘ages’ – Hindu, Muslim and British.”

1 R.C. Majumdar
2 Sumit Sarkar
3 Tapan Raychaudhuri
4 Bipan Chandra

Answer: Tapan Raychaudhuri
4 From among the following statements regarding history writing by Leopold Von Ranke, which one is not True ?
1 Ranke broke with the Enlightenment model of History as a teacher with teaching goals
2 Ranke’s advice to historians was to refrain from explaining historical facts by means of mechanical cause-effect models and historical ‘laws’
3 Ranke believed that historical imagination could be used if documents were not available for history writing
4 Ranke’s conception of history and his historical method were objective and free from value judgement

Answer:Ranke believed that historical imagination could be used if documents were not available for history writing
5 Which one of the following books was not written by Thomas Paine ?
1 Common Sense
2 Reflections on the Revolution in France
3 The Rights of Man
4 The Age of Reason

Answer: Reflections on the Revolution in France
6 Which of the following Harappan sites are located in Baluchestan ?

(i) Dabarkot

(ii) Sotkakhoh

(iii) Sutkagendor

(iv) Shortughai

Select the correct answer from the code given below :

1 (i) and (iv)
2 (ii) and (iv)
3 (i), (ii) and (iii)
4 (ii), (iii) and (iv)

Answer: (i), (ii) and (iii)
7 The archaeological evidence suggests that the Sakyas had built a stupa over the bodily remains of Gautama Buddha at :
1 Lumbini
2 Nigliva
3 Piprahwa
4 Sahet - Mahet

Answer: Piprahwa
8 Which one of the following inscriptions of Asoka gives an account of ‘Dharmavijaya’ ?
1 VII Pillar Edict
2 II Rock Edict
3 XII Rock Edict
4 XIII Rock Edict

Answer: XIII Rock Edict
9 What is the gap between the start of the Saka and Vikrama eras ?
1 21 years
2 78 years
3 135 years
4 248 years

Answer: 135 years
10 Which of the following were mint centres of the yaudheyas ?
1 Bayana, Sunet
2 Bayana, Rohtak
3 Rohtak, Sunet
4 Sunet, Agaroha

Answer: Rohtak, Sunet
11 Which of the following monuments is the largest and most evolved chaitya hall of the Hinayana phase ?
1 Bedsa
2 Bhaja
3 Karle
4 Kondane

Answer: Karle
12 At which of the following places a Kushan devakula was found where statues of the royal persons were kept ?
1 Ahichchhatra
2 Mat
3 Sanghol
4 Shahbajgarhi

Answer: Mat
13 Plough is the characteristic feature of the icons of :
1 Balarama
2 Krishna
3 Surya
4 Trivikrama

Answer: Balarama
14 During the time of Nahapan what was the exchange rate between Suvarna and Karshapana in Maharashtra ?
1 1 : 10
2 1 : 15
3 1 : 25
4 1 : 35

Answer: 1 : 35
15 Who among the following was a Saiva teacher in south ?
1 Bhutayogi
2 Bhrantayogi
3 Kulashekhara
4 Sundaramurti

Answer: Sundaramurti

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test