Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 8

Questions
1 Arrange the following events in chronological order and select the correct codes given below :

(a) The Deccan Association

(b) East Indian Association

(c) Indian National Congress

(d) India League

Code :
1 (b), (a), (d), (c)
2 (b), (d), (c), (a)
3 (a), (c), (b), (d)
4 (a), (b), (d), (c)

Answer: (a), (b), (d), (c)
2 Who established ‘The united Indian patriotic Association in 1888, which had both Hindu and Muslim members ?
1 Sir Abdur Rahim
2 Dadabhai Naoroji
3 Sir Syed Ahmad
4 Sir William Wedderburn

Answer: Sir Syed Ahmad
Advertisement
3 The Ancient Monuments Preservation Act was passed during the Viceroyalty of :
1 Lord Hardings
2 Lord Northbrook
3 Lord Lyttton
4 Lord Curzon

Answer: Lord Curzon
4 Which among the following Acts increased the ratio of female voters and gave them reserved seats in legislature ?
1 Act of 1909
2 Act of 1919
3 Act of 1930
4 Act of 1935

Answer:Act of 1935
5 Who among the following was the first chancellor of the very first Indian women’s university ?
1 Sir R.G. Bhandarkar
2 Sir Sankaran Nair
3 Sir Tej Bahadur Sapru
4 Sir Asutosh Mookherjee

Answer: Sir R.G. Bhandarkar
6 Who among the following industrialists of the country, were the signatories to the ‘Bombay Manifesto’ of 1936 ?

(a) Purushottam Thakurdas

(b) A.D. Shroff

(c) Ambalal Sarabhai

(d) Walchand Hirachand

Code :
1 (a) and (b)
2 (b) and (c)
3 (a) and (d)
4 (b) and (d)

Answer: (a) and (d)
7 Out of the following which was a powerful tribal movement launched in Guntur district of Andhra Pradesh during the non - co-operation movement ?
1 Naikada Movement
2 Tana Bhagat Movement
3 Chenchu Movement
4 Minor Movement

Answer: Chenchu Movement
8 Who is the author of Bengali book ‘Kuli Kahini’ belongs to the same type as the ‘Uncle Tom’s Cabin’ ?
1 Pandit Ram Kumar Vidyaratna
2 Dwarka Nath Ganguli
3 Shiv Nath Sastri
4 Babu Kedar Nath Ghosh

Answer: Pandit Ram Kumar Vidyaratna
9 Who among the following played an important role in bringing the Muslim League and the Indian National Congress together in 1916 ?
1 Lokmanya Tilak
2 Annie Besant
3 Theodore Beck
4 Vakar-ul-Mulk

Answer: Lokmanya Tilak
10 What was not true about the “Statutory Civil Service” introduced in 1880 ?
1 Appointments were generally limited to young men of good family and social position
2 The proportion of this service was not to exceed one - sixth of the total number of covenanted civil servants appointed in any year
3 The appointments to this service were to be by nomination
4 This service provided an element of finality and did justice to the claims of Indians for employment to higher posts

Answer: This service provided an element of finality and did justice to the claims of Indians for employment to higher posts
11 Which one among the following was not an objective of the non - alignment enunciated by Jawahar Lal Nehru ?
1 It was in relation to the cold war with its military pacts
2 It was against the evil forces of colonialism, racialism and suppression
3 It was to promote world peace and work towards disarmament
4 It was aimed at building a third block to take on U.S.A and the U.S.S.R

Answer: It was aimed at building a third block to take on U.S.A and the U.S.S.R
12 Given below are two statements ; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : “India shook off a large part of its political conservatism after increasing entry of women in public affairs”.

Reason (R) : “If by strength is meant brute strength, then indeed is women less brute than man. If by strength is meant moral power, then women is immeasurably man’s superior”.

In the context of the above two statements, which of the following is correct ?

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2 Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
13 In which of the following year a treaty between Warsaw Pact Countries and NATO was signed declaring that they were ‘no longer adversaries’ signifying the end of Cold War ?
1 1988
2 1989
3 1990
4 1991

Answer: 1990
14 About the meaning of history who has observed ?

‘Divine providence would take care of meaning of history if he (historian) takes care of facts’.

1 Collingwood
2 Croce
3 Ranke
4 Renier

Answer: Ranke
15 Which pre - historic site has yielded the evidence of earliest huts in India ?
1 Chirki - Nevasa
2 Didwana
3 Hunsgi
4 Paisra

Answer:Paisra

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test