Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Home Science - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. RDA of energy (ICMR, 2010) for a moderately active pregnant woman is :
  • (1) 2250 kcal
  • (2) 2320 kcal
  • (3) 2580 kcal
  • (4) 2850 kcal

Answer: Option (3)

2. Following is an example of ‘water - in - oil’ type of emulsion :
  • (1) Butter
  • (2) Milk
  • (3) Mayonnaise
  • (4) Egg yolk

Answer: Option (1)

3. Menu for ‘Meals on Wheels’ is :
  • (1) Static
  • (2) Selective
  • (3) Single use
  • (4) Non - selective

Answer: Option (2)

4. Which of the following is a soluble blueing agent ?
  • (1) Ultramarine
  • (2) Indigo
  • (3) Methylene blue
  • (4) Prussian blue

Answer: Option (3)

5. Which of the following fibers can be confirmed by performing microscopic test ?
  • (1) Wool
  • (2) Silk
  • (3) Nylon
  • (4) Acrylic

Answer: Option (1)

7. The specialization of functions of the two hemispheres of the cerebral cortex is called :
  • (1) Lateralization
  • (2) Structuralization
  • (3) Functionalism
  • (4) Psychological organisation

Answer: Option (1)

8. Flat puppets which are operated against the rear of a tightly stretched white cloth screen with a light behind are called :
  • (1) Glove Puppets
  • (2) Rod Puppets
  • (3) String Puppets
  • (4) Shadow Puppets

Answer: Option (4)

9. ‘Distrust’ between a sender and a receiver in communication is a type of :
  • (1) Mechanical barrier
  • (2) Language or semantic barrier
  • (3) Socio-Psychological barrier
  • (4) Organisation barrier

Answer: Option (3)

10. A cumulative percentage curve with an S - Shaped figure is called an __________.
  • (1) Platykurtic curve
  • (2) Leptokurtic curve
  • (3) Histogram
  • (4) Ogive

Answer: Option (4)

11. Following are the symptoms of niacin deficiency :

(a) Diarrhoea

(b) Dermatitis

(c) Cretinism

(d) Dementia

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (a), (b) and (d)
  • (3) (b), (c) and (d)
  • (4) (b), (c) and (e)

Answer: Option (2)

12. Following foods have gluten present in them :

(a) Bread

(b) Peanut

(c) White Sauce

(d) Beer

Code :
  • (1) (a), (d), (e)
  • (2) (a), (c), (d)
  • (3) (b), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (d)

Answer: Option (2)

13. A guest relation program adopted in a restaurant should include :

(a) Anticipate customer need

(b) Never admit mistakes

(c) Do not specify the time of delivery

(d) Use pleasant and reassuring words

Code :
  • (1) (a), (b), (d)
  • (2) (a), (d), (e)
  • (3) (c), (d), (e)
  • (4) (a), (b), (c)

Answer: Option (2)

14. Which of the following are characteristics of individuality ?

(a) Personal signature

(b) Rejecting styles that are in fashion

(c) Peer group identification,

(d) Desire to be a part of group

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (b), (d)
  • (3) (a), (b), (e)
  • (4) (c), (d), (e)

Answer: Option (3)

15. Which of the following are leaf fibres ?

(a) Kapok

(b) Ramie

(c) Pina

(d) Abaca

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (a) and (d)

Answer: Option (3)

16. Identify the motor driven appliances from those listed below :

(a) Refrigerator

(b) Water heater

(c) Induction stove

(d) Mixer grinder

Code :
  • (1) (a) and (c)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (b) and (d)
  • (4) (a) and (d)

Answer: Option (4)

17. The emergence of the following adaptive behaviours occur during the sensorimotor period between 8 - 12 months as given by Piaget :

(a) Goal directed behaviour

(b)Object permanence

(c) Intentionality

(d) Deferred Imitation

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (b), (d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) (b), (c), (d)

Answer: Option (1)

18. Extension aims at Human Resource Development for multiplier effect by :

(a) Imparting knowledge

(b) Bringing changes in the technology

(c) Imparting skills

(d) Bringing desirable changes in behaviour

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (b), (c) and (d)
  • (3) (a), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer: Option (3)

19. Aspects of Non - verbal communication are :

(a) Body language

(b) Facial expressions

(c) Posture

(d) Rigour of Repetition

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (b), (c) and (d)
  • (3) (a), (b) and (d)
  • (4) (a), (c) and (d)

Answer: Option (1)

20. The Mann - Whitney test is a test of :

(a) Difference between two independent samples

(b) Uses measurements on an ordinal scale

(c) Assumptions of homogeneity of variance are met sufficiently

(d) Small sample size

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (c), (d)
  • (3) (a), (b),
  • (d) (4) (b), (c), (d)

Answer: Option (3)

21. Assertion (A) : Foods which have higher amounts of amylose have a lower glycemic index

Reason (R) : The amylose gets rapidly digested

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect
  • (3) (A) is correct and (R) is incorrect
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: Option (3)

22. Assertion (A) : Including oats and its’ products in the diet helps in reducing the risk of Cardiovascular Diseases in populations.

Reason (R) : β - glucan helps in normalising the lipid profile.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect
  • (3) (A) is correct and (R) is incorrect
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: Option (1)

23. Assertion (A) : Smorgasbord provides means for dramatically displaying food on large serving tables.

Reason (R) : It is usually used in food courts and cafeteria.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is incorrect
  • (2) (A) is incorrect and (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are correct
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect

Answer: Option (1)

24. Assertion (A) : Applied design is the surface enrichment of the garment.

Reason (R) : Application of tucks and pleats are examples of applied design.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect
  • (3) (A) is incorrect but (R) is correct
  • (4) (A) is correct but (R) is incorrect

Answer: Option (4)

25. Assertion (A) : Maintenance of fabrics made from low twisted yarns is easier for the consumer.

Reason (R) : Low twisted yarns shed soil easily since there is less space between the fibers for soil to settle.

Code :
  • (1) (A) is correct but (R) is incorrect
  • (2) (A) is incorrect but (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are incorrect
  • (4) Both (A) and (R) are correct

Answer: Option (3)

26. Assertion (A) : Opposite of advancing colours is receding colours.

Reason (R) : Those colours which are near to red are receding colours and those near to blue are advancing colours.

Code :
  • (1) (A) is correct, (R) is incorrect
  • (2) (A) is incorrect, (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are incorrect
  • (4) Both (A) and (R) are correct

Answer: Option (1)

27. Assertion (A) : IQ is a measure of Intellectual Ability that is inborn and does not change with age.

Reason (R) : Test scores of infants and toddlers show hardly any changes when they reach adolescence and are tested.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect
  • (3) (A) is correct and (R) is incorrect
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: Option (2)

28. Assertion (A) : Method demonstration is a skill training where the emphasis is on effectively carrying out a process which shall improve the results.

Reason (R) : The objective of this method is to teach skills and stimulate people to action and get rid of inefficiencies.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is incorrect
  • (2) (A) is incorrect and (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are correct
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect

Answer: Option (3)

29. Assertion (A) : Building interpersonal competence is a complicated process.

Reason (R) : It involves reading people’s reactions and feelings even when people don’t express them in words.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is incorrect
  • (2) (A) is incorrect and (R) is correct
  • (3) Both (A) and (R) are correct
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect

Answer: Option (3)

30. Assertion (A) : The absolute value of ‘r’ represents the degree of linear correlation between pairs of scores and yet the meaning is more complex

Reason (R) : A correlation coefficient of 0.50 does not indicate 50% association nor does a correlation of 0.50 indicate twice the strength of association as a correlation of 0.25

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct

Answer: Option (1)

31. Arrange the following food items in increasing order of their iron content per 100g of food :

(a) Soyaflour

(b) Spinach

(c) Bajra

(d) Groundnuts

(e) Jaggery

Code :
  • (1) (b), (d), (e), (c), (a)
  • (2) (e), (b), (c), (d), (a)
  • (3) (b), (d), (e), (a), (c)
  • (4) (b), (e), (c), (d), (a)

Answer: Option (1)

32. Arrange in correct sequence the steps involved in Citric Acid Cycle :

(a) Succinate

(b) Oxaloacetate

(c) Citrate

(d) Acetyl CoA

Code :
  • (1) (c), (b), (e), (a), (d), (f)
  • (2) (d), (c), (f), (a), (e), (b)
  • (3) (d), (f), (c), (e), (a), (b)
  • (4) (c), (d), (f), (e), (a), (b)

Answer: Option (2)

33. Arrange in the correct sequence the steps involved in food production in a commissary system :

(a) Rapid Chill

(b) Production

(c) Portioning

(d) Hold refrigerated raw material

Code :
  • (1) (a), (c), (d), (e), (b), (f), (g)
  • (2) (d), (b), (a), (c), (f), (e), (g)
  • (3) (d), (a), (b), (c), (f), (e), (g)
  • (4) (d), (b), (a), (c), (f), (g), (e)

Answer: Option (2)

34. Give the correct sequence of preparing a puff sleeve with band and its attachment to the garment :

(a) Gathering of cap line

(b) Stitching under arm seam of sleeve

(c) Finishing of band

(d) Flattering of band

Code :
  • (1) (e), (f), (d), (b), (c), (a), (g)
  • (2) (e), (a), (g), (f), (b), (c), (d)
  • (3) (f), (b), (c), (d), (e), (a), (g)
  • (4) (a), (b), (c), (d), (f), (g), (e)

Answer: Option (1)

35. Give the correct sequence of making linen fibre :

(a) Hackling

(b) Scutching

(c) Harvesting

(d) Breaking

Code :
  • (1) (c), (e), (d), (b), (a)
  • (2) (c), (e), (a), (b), (d)
  • (3) (a), (b), (c), (d), (e)
  • (4) (b), (d), (e), (a), (c)

Answer: Option (1)

36. Arrange interpersonal distances in communication from least to maximum :

(a) Social

(b) Personal

(c) Public

(d) Intimate

Code :
  • (1) (a), (b), (d), (c)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (d), (b), (a), (c)
  • (4) (d), (a), (b), (c)

Answer: Option (3)

37. Arrange in sequence the development of characteristics based on the psychoanalytic perspective :

(a) Sucking activities

(b) Pleasure in genital stimulation

(c) Toilet related activities

(d) acquires social values

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d), (e)
  • (2) (a), (b), (d), (c), (e)
  • (3) (a), (c), (b), (d), (e)
  • (4) (a), (c), (d), (b), (e)

Answer: Option (3)

38. Arrange the following in the sequential order of moving from lower order thinking skills to the higher order thinking skills for ‘learning’ :

(a) Analysing

(b) Evaluating

(c) Remembering

(d) Applying

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d), (e), (f)
  • (2) (b), (c), (d), (e), (f), (a)
  • (3) (c), (f), (d), (a), (b), (e)
  • (4) (c), (d), (f), (b), (a), (e)

Answer: Option (3)

39. Arrange the following stages of ‘Group Development’ as proposed by Bruce Tuckman in a sequential order :

(a) Storming

(b) Performing

(c) Norming

(d) Forming

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d), (e)
  • (2) (b), (c), (d), (e), (a)
  • (3) (c), (b), (e), (d), (a)
  • (4) (d), (a), (c), (b), (e)

Answer: Option (4)

40. Arrange in correct sequence the steps in hypothesis testing :

(a) A random sample is drawn from the population of observations, and the value of sample statistic is obtained.

(b) The random sampling distribution of the statistic under consideration is examined to determine what sample outcomes would occur by chance if null hypothesis is true.

(c) A specific hypothesis, the null hypothesis, is formulated about a parameter of the population along with an alternative hypothesis.

(d) Null hypothesis is retained, if the particular sample outcome is in line with the expected outcomes if the hypothesis is true, otherwise, it is rejected. Code :
  • (1) (c), (b), (a), (d)
  • (2) (a), (c), (d), (b)
  • (3) (c), (a), (b), (d)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer: Option (3)

41. Match the nutrients in List-I with their deficiency symptoms in List-II :

homescience november 2017 paper ii q 41

Code :
  • (1) (iii) (i) (vii) (vi) (iv)
  • (2) (vi) (v) (i) (iii) (ii)
  • (3) (iii) (i) (ii) (vi) (vii)
  • (4) (iii) (v) (ii) (vi) (iv)

Answer: Option (4)

42. Match the diseases in List-I with their symptoms in List-II :

homescience november 2017 paper ii q 42

Code :
  • (1) (vi) (v) (iv) (i) (ii)
  • (2) (i) (v) (iv) (vi) (iii)
  • (3) (vi) (i) (v) (ii) (iii)
  • (4) (vi) (iii) (v) (i) (ii)

Answer: Option (1)

43. Match the abbreviated terms in List-I with operation terms in List-II :

homescience november 2017 paper ii q 43

Code :
  • (1) (i) (iii) (vi) (vii) (iv) (ii)
  • (2) (vii) (ii) (i) (iii) (v) (iv)
  • (3) (iii) (v) (i) (vi) (iv) (ii)
  • (4) (ii) (vi) (vii) (i) (iii) (v)

Answer: Option (3)

44. Match the terms given in List-I with their description given in List-II :

homescience november 2017 paper ii q 44

Code :
  • (1) (v) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (v) (iii) (iv) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: Option (2)

45. Match the fabrics given in List-I with their description given in List-II :

homescience november 2017 paper ii q 45

Code :
  • (1) (ii) (iii) (iv) (v)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (v)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: Option (1)

46. Match the items in List-I with items in List-II :

homescience november 2017 paper ii q 46

Code :
  • (1) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (2) (i) (v) (iii) (iv)
  • (3) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (ii) (i) (v)

Answer: Option (1)

47. Match the terms in List-I with the development in List-II :

homescience november 2017 paper ii q 47

Code :
  • (1) (ii) (v) (iv) (i)
  • (2) (v) (ii) (iv) (i)
  • (3) (ii) (iv) (v) (i)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (1)

48. Match the following approaches used in communication for development given in List-I with their description given in List - II :

homescience november 2017 paper ii q 48

Code :
  • (1) (iii) (i) (iv)(v)
  • (2) (ii) (i) (iv)(iii)
  • (3) (iv) (i) (v) (ii)
  • (4) (iii) (i) (v) (ii)

Answer: Option (2)

49. Match the names of the proponents given in List - I with the concept proposed by them given in List - II :

homescience november 2017 paper ii q 49

Code :
  • (1) (iv) (v) (iii) (i)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (v) (iii) (i) (ii)
  • (4) (v) (i) (iv) (ii)

Answer: Option (4)

50. Match the terms in List - I with the concepts in List - II :

homescience november 2017 paper ii q 50

Code :
  • (1) (ii) (i) (v) (vii) (vi)
  • (2) (iv) (v) (i) (iii) (vi)
  • (3) (ii) (v) (i) (iii) (vi)
  • (4) (iv) (v) (i) (vii) (vi)

Answer: Option (4)

UGC NET Home Science November 2017 Paper III

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL