Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

UGC NET(National Eligibility Test) Home Science - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. RDA of Vitamin A for 10 year old boy as per ICMR, 2010 is_________ .
  • (1) 400 µg retinol
  • (2) 350 µg retinol
  • (3) 600 µg retinol
  • (4) 950 µg retinol

Answer: Option (3)

2. Crystallization of sugar occurs in :
  • (1) Chenna Murki
  • (2) Peanut Brittle
  • (3) Guava Jelly
  • (4) Lemon Squash

Answer: Option (1)

3. Following food is not allowed in a clear fluid diet :
  • (1) Black tea
  • (2) Milk
  • (3) Coconut water
  • (4) Carbonated beverage

Answer: Option (2)

4. Quick service restaurants offer the nutritive value of their menus on :
  • (1) Menu card
  • (2) Display board
  • (3) Website
  • (4) Emails

Answer: Option (3)

5. Which of the following is not a sewing machine feed mechanism ?
  • (1) Drop feed
  • (2) Differential bottom feed
  • (3) Unison feed
  • (4) Spool feed

Answer: Option (1)

6. Salt is added in dyeing for :
  • (1) Absorption
  • (2) Exhaustion
  • (3) Solubility
  • (4) All the above

Answer: Option (2)

7. Identify the American expression for fast moving consumer goods, consumed and replaced at a rapid rate :
  • (1) Orange goods
  • (2) Brown goods
  • (3) White goods
  • (4) Red goods

Answer: Option (4)

8. Which technique in time and motion studies consider movement of both the hands ?
  • (1) Pathway chart
  • (2) Operation chart
  • (3) Process chart
  • (4) Chromocyclography

Answer: Option (2)

9. ‘People born in one period of time are influenced by particular historical and cultural conditions’, this is called :
  • (1) Clique effect
  • (2) Cohabitation
  • (3) Contextuality
  • (4) Cohort effect

Answer: Option (4)

10. A child rearing style that is high in acceptance and involvement, emphasizes firm control with reasoning is termed :
  • (1) Authoritative style
  • (2) Authoritarian style
  • (3) Permissive style
  • (4) Involved style

Answer: Option (1)

11. Which one of the following is not a form of feedback in mass communication ?
  • (1) Letter to the Editor
  • (2) Live Phone-ins
  • (3) News Headlines
  • (4) TRPs

Answer: Option 3)

12. An interactive PLA tool to collect data for planning an extension programme is :
  • (1) Sociometry
  • (2) Seasonal diagramming
  • (3) Scatter diagramming
  • (4) Sequencing

Answer: Option (2)

13. Following agencies provide data for nutrition monitoring in India :

(a) NFHS

(b) CPW

(c) NSSO

(d) FSSAI

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (c), (e)
  • (3) (c), (d), (e)
  • (4) (b), (c), (e)

Answer: Option (2)

14. Which of the following are retrospective methods of diet assessment ?

(a) 24 hours dietary recall

(b) Duplicate sample method

(c) Food Frequency Questionnaire

(d) Weighment Method

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (c), (e)
  • (3) (b), (c), (d)
  • (4) (a), (c), (d)

Answer: Option (2)

15. Ascorbic Acid is essential for maintaining the following functions in the body :

(a) Collagen formation

(b) Acts as a Co-enzyme

(c) Blood Clotting

(d) Acts as an antioxidant

Code :
  • (1) (a), (b), (d)
  • (2) (a), (d), (e)
  • (3) (b), (c), (e)
  • (4) (c), (d), (e)

Answer: Option (2)

16. Following are the diagnostic criteria for Metabolic Syndrome :

(a) HDL-cholesterol more than 60 mg/100 ml of serum

(b) Serum triglycerides more than 150 mg/100 ml

(c) Waist circumference more than 80 cm. in females

(d) Fasting Blood sugar less than 100 mg/100 ml

Code :
  • (1) (a), (b) and (e)
  • (2) (b), (d) and (e)
  • (3) (b), (c) and (e)
  • (4) (a), (c) and (e)

Answer: Option (3)

17. Equipments found in the production area are :

(a) Griddle

(b) Charbroiler

(c) Portion scale

(d) Deck oven

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2)(c), (d), (e), (f)
  • (3) (a), (b), (d), (f)
  • (4)(a), (c), (d), (f)

Answer: Option (3)

18. Some tools needed for problem solving are :

(a) Pareto chart

(b) Check sheet

(c) Profit and loss statement

(d) Cause and effect diagram

Code :
  • (1) (a), (b), (d), (e)
  • (2) (b), (c), (d), (e)
  • (3) (a), (b), (d), (f)
  • (4) (b), (e), (a), (c)

Answer: Option (3)

19. Which of the following fibres are stretch fibres ?

(a) Neoprene

(b) Spandex

(c) Sisal

(d) Lyo cell

Code :
  • (1) (a), (b)
  • (2) (b), (c)
  • (3) (c), (d)
  • (4) (d), (a)

Answer: Option (1)

20. Structural jamming pucker can be prevented by -

(a) Using chain stitch

(b) Using thicker thread

(c) Using thinner thread

(d) Using lock stitch

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (c), (e)
  • (3) (c), (d), (e)
  • (4) (b), (c), (d)

Answer: Option (2)

21. Plasma technology optimizes following properties in Textiles :

(a) Increases effluent

(b) Hydrophobic

(c) U V protection

(d) Flame retardency

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c) ,(d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (d)

Answer: Option (2)

22. Benefits of Ergonomics include :

(a) Safer jobs

(b) Increased efficiency and productivity

(c) Effective financial management

(d) Fewer injuries

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (b), (d)
  • (3) (b), (c), (d)
  • (4) (a), (c), (d)

Answer: Option (2)

23. The exercise of planning in management :

(a) involves personal decisions

(b) is future oriented

(c) is based on analysis of goals achieved

(d) sees the action or work as a whole

Code :
  • (1) (b) and (d)
  • (2) (a) and (b)
  • (3) (c) and (d)
  • (4) (b) and (c)

Answer: Option (1)

24. Indicate the factors contributing to improved working conditions :

(a) Sufficient lighting

(b) Good housekeeping

(c) Personal protective equipments

(d) Noise at 150 dB

Code :
  • (1) (a), (b) and (d)
  • (2) (b), (c) and(d)
  • (3) (a), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (c)

Answer: Option (4)

25. Two prominent perspectives for the decline in social interaction in late adulthood are :

(a) Disengagement Theory

(b) Teleology Theory

(c) Activity Theory

(d) Sociobiological Theory

Code :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (a) and (c)
  • (3) (a) and (d)
  • (4) (b) and (c)

Answer: Option (2)

26. According to Piaget children’s thinking during the pre operational period is characterized by :

(a) Centration

(b) Irreversibility

(c) Conservation

(d) Egocentrism

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (c), (d)
  • (3) (a), (b), (d)
  • (4) (b), (c), (d)

Answer: Option (3)

27. Memory strategies used to store and retain information during school years include :

(a) Rehearsal

(b) Organisation

(c) Confabulation

(d) Elaboration

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (a), (b), (d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) (b), (c), (d)

Answer: Option (2)

28. The following are important aspects of using para language in communication :

(a) Verbal expression

(b) Seating arrangement

(c) Use of artefacts

(d) Use of colour

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (b), (c) and (d)
  • (3) (a), (c) and (d)
  • (4) (a), (b) and (d)

Answer: Option (2)

29. Problems connected with Entrepreneurship Development can be identified in the following domains :

(a) Procuring of Raw material

(b) Marketing of products

(c) Country of origin

(d) Procuring of capital

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2)(b) , (c) and (d)
  • (3)(a), (c) and (d)
  • (4)(a), (b) and (d)

Answer: Option (4)

30. Methods used for identifying leaders are :

(a) Socio-metric Stars

(b) Information Ratings

(c) Social Participation

(d) Economic Status

Code :
  • (1) (a), (b) and (c)
  • (2) (b), (c) and (d)
  • (3) (a), (b) and (d)
  • (4) (a), (c) and (d)

Answer: Option (1)

31. Assertion (A) : Cooking foods by moist heat methods like boiling increases the glycemic effect of foods.

Reason (R) : Moist heat reduces the particle size of the food.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (3) (A) is correct and (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: Option (1)

32. Assertion (A) : Diets rich in protein and sodium are recommended for chronic renal failure patients .

Reason (R) : Chronic renal failure patients exhibit symptoms of uremia and odema.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (3) (A) is correct and (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: Option (4)

33. Assertion (A) : Flavour potentiators are used to enhance the flavour of the food.

Reason (R) : They exert their action of flavour enhancement by adding their own distinctive flavour

. Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (3) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: Option (2)

34. Assertion (A) : Prebiotics help in regulating gastrointestinal functions. Reason (R) : Prebiotics get fermented in the colon, where they stimulate the growth and activity of healthy bacteria. Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (3) (A) is correct and (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: Option (1)

35. Assertion (A) : BARS are generally considered the best and most effective means of performance appraisal.

Reason (R) : The advantage of this method is that the scales are easy to administer and applicable to all.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) (A) is correct and (R) is incorrect.
  • (3) (A) is incorrect and (R) is correct.
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: Option (2)

36. Assertion (A) : Water repellant finishes produce a fabric that resist wetting and the penetration of water.

Reason (R) : Water repellant fabrics are coated with rubber and are not comfortable as wearing apparel.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: Option (2)

37. Assertion (A) : Disperse dyes cannot be used in transfer printing.

Reason (R) : Disperse dyes do not sublime when heated to high temperature.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: Option (1)

38. Assertion (A) : Sewing machine needles with set points are used for Knitted fabrics.

Reason (R) : Set points have less tendancy to penetrate the lower twist Knitting yarns and break them.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: Option (2)

39. Assertion (A) : A family budget is a way of detailing expenses under different headings .

Reason (R) : It helps the family to live within their income .

Code :
  • (1) (A) is correct, (R) is incorrect.
  • (2) (A) is incorrect, (R) is correct.
  • (3) Both (A) and (R) are correct.
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: Option (3)

40. Assertion (A) : In an ecosystem perspective of a family, that which separates a system area of influence from that of other systems are known as boundaries.

Reason (R) : A common or shared boundary between systems is called an interface.

Code :
  • (1) (A) is correct, (R) is incorrect.
  • (2) (A) is incorrect, (R) is correct.
  • (3) Both (A) and (R) are correct.
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: Option (3)

41. Assertion (A) : Children are showing far greater social engagement with their peers as they spend more time in the play spaces than they did earlier.

Reason (R) : Computer access and smart phones have lead to increased availability of real friends.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: Option (2)

42. Assertion (A) : “Singlehood” as a trend has risen considerably in recent years .

Reason (R) : Women with high status careers, later marriage and high divorce rate have contributed to remaining single.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (3) (A) is correct and (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: Option (1)

43. Assertion (A) : Field Visit is a method of motivating people to adopt new practices by showing what has been achieved by applying the practice under field conditions.

Reason (R) : It helps to remove doubts, superstitions and unfavourable attitude about the new practice.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is incorrect.
  • (2) Both (A) and (R) are correct.
  • (3) Both (A) and (R) are incorrect.
  • (4) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: Option (2)

44. Assertion (A) : Intrapersonal communication takes place between two people.

Reason (R) : Intrapersonal communication takes place whenever we evaluate and react to internal and external stimuli.

Code :
  • (1) (A) is correct and (R) is incorrect.
  • (2) (A) is incorrect and (R) is correct.
  • (3) Both (A) and (R) are correct.
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: Option (2)

45. Assertion (A) : Gender is a fixed construct of a society.

Reason (R) : Gender does not change with time nor vary from a culture to culture.

Code :
  • (1) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (2) (A) is incorrect but (R) is correct.
  • (3) Both (A) and (R) are correct.
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: Option (4)

46. Arrange in correct sequence the progression of symptoms in the patient of liver cirrhosis :

(a) Jaundice

(b) Iron deficiency anaemia

(c) Gastro intestinal bleeding

(d) Oesophageal varices<

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (e), (d), (f)
  • (2) (e), (a), (b), (d), (c), (f)
  • (3) (e), (a), (f), (c), (d), (b)
  • (4) (a), (e), (c), (f), (d), (b)

Answer: Option (3)

47. Arrange in the right sequence the processes involved in the manufacture of milk powder :

(a) Pasteurization

(b) Evaporation

(c) Milling

(d) Packing

Code :
  • (1) (c), (b), (a), (g), (e), (f), (d)
  • (2) (a), (c), (g), (f), (e), (b), (d)
  • (3) (b), (g), (e), (c), (a), (d), (f)
  • (4) (e), (f), (a), (b), (g), (c), (d)

Answer: Option (4)

48. Arrange the steps in correct order of planning a Research Proposal for Nutritional Status Assessment of Adolescent girls :

(a) Selecting the parameters to be assessed for nutritional status assessment

(b) Preparation and Validation of tools for assessing the selected parameters

(c) Setting goals and listing of objectives

(d) Collecting data using the tools

Code :
  • (1) (f), (a), (c), (b), (e), (d), (g)
  • (2) (c), (a), (b), (f), (d), (e), (g)
  • (3) (c), (f), (a), (b), (d), (g), (e)
  • (4) (f), (c), (d), (b), (a), (g), (e)

Answer: Option (3)

49. Arrange the following functionaries of ICDS programme in the increasing order of authority :

(a) Supervisor

(b) District Programme Officer

(c) Child Development Project Officer

(d) Anganwadi Helper

Code :
  • (1) (a), (d), (e), (b), (c)
  • (2) (d), (e), (a), (c), (b)
  • (3) (b), (c), (a), (e), (d)
  • (4) (c), (d), (e), (a), (b)

Answer: Option (2)

50. Arrange in the correct sequence the steps involved in an orientation program :

(a) Introduction to Unit

(b) Review of policies and practices

(c) Introduction to the institution

(d) Completion of employement documents

Code :
  • (1) (c), (b), (a), (d), (g), (f), (e)
  • (2) (c), (a), (f), (g), (e), (b), (d)
  • (3) (c), (b), (d), (f), (e), (a), (g)
  • (4) (b), (d), (a), (e), (c), (f), (g)

Answer: Option (3)

51. Give the correct sequence for the conventional ring spinning process :

(a) Picking

(b) Combing

(c) Opening, cleaning and blending

(d) Carding

Code :
  • (1) (b), (c), (a), (e), (d), (f), (g)
  • (2) (g), (f), (a), (c), (b), (d), (e)
  • (3) (c), (a), (d), (b), (g), (f), (e)
  • (4) (c), (b), (d), (e), (f), (g), (a)

Answer: Option (3)

52. Give the correct sequence of Making Kalam Kari :

(a) Washing

(b) Alum treatment

(c) Natural bleaching

(d) Printing

Code :
  • (1) (c), (e), (d), (g), (f), (b), (a)
  • (2) (c), (e), (g), (d), (b), (f), (a)
  • (3) (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g)
  • (4) (b), (c), (d), (e), (f), (g), (a)

Answer: Option (1)

53. Arrange in proper sequence the steps involved in problem solving stage :

(a) Obtaining relevant information

(b) Selecting the best course

(c) Formulating possible course of action

(d) Identifying the problem<

Code :
  • (1) (d), (a), (c), (b)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (b), (a), (c), (d)
  • (4) (d), (c), (b), (a)

Answer: Option (1)

54. Arrange steps involved in systems approach to management in correct sequence :

(a) Output

(b) Feedback

(c) Input

(d) Throughput

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (b), (a), (c), (d)
  • (3) (c), (d), (a), (b)
  • (4) (c), (d), (b), (a)

Answer: Option (3)

55. Arrange the following steps in making time plans in proper sequence :

(a) Determine time sequence

(b) List all the items to be included grouping under flexible and inflexible activities

(c) Bring total estimated time needed and total available time into harmony

(d) Write out plan

Code :
  • (1) (c), (d), (b), (a), (e)
  • (2) (e), (a), (c), (b), (d)
  • (3) (b), (e), (c), (a), (d)
  • (4) (d), (c), (e), (b), (a)

Answer: Option (3)

56. Arrange the given legislations in the order of their enactment from earliest to latest :

(a) POCSO Act

(b) RTE Act

(c) RPD Act

(d) GAWA

Code :
  • (1) (d), (b), (c), (a)
  • (2) (b), (d), (a), (c)
  • (3) (b), (d), (c), (a)
  • (4) (d), (b), (a), (c)

Answer: Option (4)

57. Arrange in order of sequence the goals of mental activity as given by Schaie :

(a) Responsibility stage

(b) Executive stage

(c) Acquisitive stage

(d) Reintegrative stage

Code :
  • (1) (c), (e), (a), (b), (d)
  • (2) (c), (e), (b), (a), (d)
  • (3) (c), (b), (e), (d), (a)
  • (4) (e), (c), (a), (b), (d)

Answer: Option (1)

58. Arrange in sequence the philosophical/historical thinking related to children from earliest to latest :

(a) Normative Period

(b) Tabula rasa

(c) Noble savage

(d) Preformationism

Code :
  • (1) (d), (b), (c), (a), (e)
  • (2) (d), (c), (b), (a), (e)
  • (3) (b), (d), (c), (a), (e)
  • (4) (a), (b), (c), (d), (e)

Answer: Option (1)

59. Arrange the following steps of the communication process as per the Shramm’s first model of communication :

(a) Source

(b) Signal

(c) Encoder

(d) Decoder

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d), (e)
  • (2) (a), (c), (b), (d), (e)
  • (3) (a), (d), (c), (b), (e)
  • (4) (a), (d), (c), (e), (b)

Answer: Option (2)

60. Arrange the following category of ‘Adopters’ as per the speed with which they adopt a new idea, practice or a technology as proposed by Evrett Rogers :

(a) Early Majority

(b) Laggards

(c) Late Majority

(d) Early Adopters

Code :
  • (1) (d), (e), (a), (c),(b)
  • (2) (e), (d), (a), (c), (b)
  • (3) (d), (e), (c), (a), (b)
  • (4) (e), (a), (d), (c), (b)

Answer: Option (2)

61. Match the tests given in List-I with the chemical compounds in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 61

Code :
  • (1) (iv) (i) (ii) (vi) (v)
  • (2) (iv) (i) (iii) (vi) (v)
  • (3) (iv) (i) (ii) (v) (vi)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i) (v)

Answer: Option (1)

62. Match the equipment given in List-I with the measurement for which it is used given in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 62

Code :
  • (1) (iii) (vi) (iv) (i) (ii)
  • (2) (iv) (vi) (i) (ii) (iii)
  • (3) (iii) (vi) (i) (iv) (v)
  • (4) (iv) (vi) (ii) (i) (iii)

Answer: Option (2)

63. Match the terms in List-I with their explanation in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 63

Code :
  • (1) (vi) (iv) (vii) (i) (ii)
  • (2) (i) (vi) (v) (iii) (ii)
  • (3) (vi) (iv) (i) (vii) (iii)
  • (4) (iv) (vi) (ii) (v) (iii)

Answer: Option (3)

64. Match the active principal in List-I with the spices they are found in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 64

Code :
  • (1) (ii) (i) (v) (vi) (iii)
  • (2) (i) (iii) (iv) (v) (vi)
  • (3) (iv) (v) (i) (ii) (vi)
  • (4) (vi) (iii) (ii) (i) (v)

Answer: Option (4)

65. Match the institutions in List-I with type of service in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 65

Code :
  • (1) (iii) (vi) (iv) (i) (ii) (vii)
  • (2) (iii) (vi) (i) (iv) (v) (vii)
  • (3) (i) (ii) (v) (vii) (vi) (iii)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv) (vi) (v)

Answer: Option (1)

66. Match the finishes given in List-I with their purpose given in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 66

Code :
  • (1) (v) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (3) (ii) (v) (i) (iv)
  • (4) (v) (iii) (iv) (ii)

Answer: Option (4)

67. Match the terms given in List-I with their description given in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 67

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (v) (iii) (iv) (ii)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (v)

Answer: Option (2)

68. Match the items in List-I with the items in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 68

Code :
  • (1) (iv) (v) (ii) (i)
  • (2) (v) (iv) (ii) (i)
  • (3) (v) (ii) (iv) (i)
  • (4) (iii) (ii) (iv) (v)

Answer: Option (2)

69. Match the items in List-I with the items in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 69

Code :
  • (1) (ii) (iii) (v) (i)
  • (2) (ii) (iii) (i) (v)
  • (3) (ii) (v) (iv) (i)
  • (4) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: Option (1)

70. Match items in List-I with the items in List-II :

homescience november 2017 paper iii q70

Code :
  • (1) (iv) (v) (i) (ii)
  • (2) (iv) (v) (iii) (ii)
  • (3) (iv) (v) (i) (iii)
  • (4) (iv) (iii) (v) (i)

Answer: Option (1)

71. Match the terms in List-I with their salient features in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 71

Code :
  • (1) (iv) (i) (ii) (v)
  • (2) (iii) (ii) (i) (v)
  • (3) (iii) (i) (v) (ii)
  • (4) (iii) (i) (ii) (v)

Answer: Option (4)

72. Match the research designs in List-I with the salient features in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 72

Code :
  • (1) (iv) (iii) (v) (i)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (iv) (v) (ii) (i)
  • (4) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: Option (2)

73. Match the terms in List-I with their presentation in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 73

Code :
  • (1) (v) (iv) (ii) (i)
  • (2) (v) (ii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (v) (ii) (i)

Answer: Option (1)

74. Match the type of channels given in List-I with their suitable example given in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 74

Code :
  • (1) (v) (iii) (i) (ii)
  • (2) (iv) (v) (ii) (i)
  • (3) (v) (iii) (ii) (i)
  • (4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: Option (1)

75. Match the methods used in Extension trainings given in List-I with their description given in List-II :

homescience november 2017 paper iii q 75

Code :
  • (1) (i) (iv) (v) (ii)
  • (2) (ii) (v) (i) (iii)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (iv) (i) (iii) (v)

Answer: Option (2)

UGC NET Home Science November 2017 Paper II

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test