Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Human rights and duties - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. Who among the following is not supporter of Neo-Liberal perspective of state ?
  1. (1) Robert Nozic
  2. (2) F.A. Hayek
  3. (3) Milton Friedman
  4. (4) Gramsci

Answer:(4)

2. The initial credit for the recognition of “Development” as Human Right goes to African Jurist :
  1. (1) Keba M’ Baye
  2. (2) Kenneth Kaunda
  3. (3) Nelson Mandela
  4. (4) Robert Mugabe

Answer:(1)

Advertisements
3. Which of the following was awarded Nobel Peace Prize twice ?
  • (1) I.L.O.
  • (2) Amnesty International
  • (3) UNHCR
  • (4) UN Children’s Fund

Answer:(3)

4. The Universal Declaration of Human Rights, 1948 was adopted by United Nations General Assembly at :
  • (1) UN Headquarters, New York
  • (2) Palais de Chaillot, Paris
  • (3) Palace of Nations, Geneva
  • (4) Vienna International Centre

Answer:(2)

5. Who was not the key contributor to the drafting of the UDHR ?
  • (1) Harold Laski (U.K.)
  • (2) Eleanor Roosevelt (U.S.A.)
  • (3) Charles Malik (Lebanon)
  • (4) John Humphrey (Canada)

Answer:(1)

6. When was the office of the High Commissioner for Human Rights established ?
  • (1) 10 Dec. 1948
  • (2) 28 Sept. 1993
  • (3) 20 Dec. 1993
  • (4) 28 Sept. 200

Answer:(3)

7. Who had never chaired the annual sessions of the United Nations Commission on Human Rights since its inception in 1947 ?
  • (1) Eleanor Roosevelt (U.S.A.)
  • (2) Princess Ashraf Pahlavi (Iran)
  • (3) Vijay Laxmi Pandit (India)
  • (4) Purification Quisumbing (Philippines)

Answer:(3)

8. The Permanent Seat of the International Court of Justice is situated ?
  • (1)Hague
  • (2) Geneva
  • (3) Rome
  • (4) Paris

Answer:(1)

9. Peace Keeping forces are discussed, in which chapter of the UN charter ?
  • (1) Chapter 5
  • (2) Chapter 6
  • (3) Chapter 9
  • (4) Chapter 10

Answer:(1)

10. How many countries are members of the Commission on Human Rights ?
  • (1) 47
  • (2) 52
  • (3) 48
  • (4) 53

Answer:(4)

11. Section 315 of Criminal Procedure Code provides :
  • (1) No person can be forced to give evidence against himself.
  • (2) Medical check-up must be within 48 hours of his arrest
  • (3) Accused has right to employ the advocate of his choice.
  • (4) Investigation against the accused must be completed within 90 days, of his arrest.

Answer:(1)

12. Which of the following rights are available to Indian Consumer under Consumer Protection Act, 1986 ? Select your answer from the code given below :

(a) Right to Security

(b) Right to Information

(c) Right to Select

(d) Right to purchase a subsidised rates

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (d)

Answer:(1)

13. Consumer Protection Act, 1986 came into force from :
  • (1) 1ST July, 1986
  • (2) 1ST July, 1987
  • (3) 1ST July, 1988
  • (4) 1ST July, 1989

Answer:(2)

14. Where was the Earth Summit of 1992 held ?
  • (1) Rio De Janerio
  • (2) Mexico
  • (3) Helsinki
  • (4) Nairobi

Answer:(1)

15. Who had described dams as temples of modern India ?
  • (1) Mahatma Gandhi
  • (2) Jawahar Lal Nehru
  • (3) Sardar Patel
  • (4) Raja Ram Mohan Ro

Answer:(2)

16. Which of the following are true regarding the District Consumer Court ?

(a) It consists of three members.

(b) It is presided by a person who is former district Judge or has eligibility to become a district Judge.

(c) Out of other two members, one must be a woman.

(d) At least one member must be from O.B.C.

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (d)

Answer:(1)

17 Silent Valley Project, which was shelved in 1983, was in the state of
  • (1) Andhra Pradesh
  • (2) Tamil Nadu
  • (3) Kerala
  • (4) Karnataka

Answer:(3)

18. In which year Amrita Devi sacrificed her life for the sake of protection of trees in Jodhpur, Rajasthan ?
  • (1) 1640
  • (2) 1740
  • (3) 1840
  • (4) 1940

Answer:(9)

19. Who among the following adjudged in S.P. Gupta case that Public Interest Litigation is most essential for maintaining rule of law and to secure justice and constitutional goals ?
  • (1) Justice H.R. Khanna
  • (2) Justice J.S. Kehar
  • (3) Justice Bhagwati
  • (4) Justice Chandrachud

Answer:(3)

20. Who regarded civil society and political society synonymous in his social contract theory ?
  • (1) Hobbes
  • (2) Locke
  • (3) Rousseau
  • (4) Bentham

Answer:(2)

21. Assertion (A) : Development without peace is impossible, and peace without development is unthinkable.

Reason (R) : Only two persons in the world have peace - one who is not yet born and the other who is already dead.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:

22. Assertion (A) : Workers rights are also human rights.

Reason (R) : Unemployment insurance and minimum wages protect workers and empower them with economic security.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(2)

23. Assertion (A) : The ecological movement is attacking the ‘living space’ of capitalism, the expansion of the realm of profit, of waste and production.

Reason (R) : Due to globalization commodities and consumerism have grown, but nature has shrunk.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(2)

24. Assertion (A) : The world has changed dramatically, but the concept of human development remains as relevant as ever - if not more so.

Reason (R) : Human Development, if not engendered, it is endangered.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(2)

25. Assertion (A) : Human Rights groups continue to struggle against extraordinary powers of the states.

Reason (R) : The People’s Union for Democratic Rights etc. are struggling against MCOCA in Maharashtra.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer(1):

26. Assertion (A) : The great achievement of United Nations in the field of Human Rights is that it has created large number of norms through various treaties and conventions.

Reason (R) : The violations of Human Rights are very frequent in various corners of the world.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer:(2)

27. Assertion (A) : Schedule IX of the Indian Constitution provides that all laws placed in it shall not be subjected to power of Judicial Review.

Reason (R) : Constitution makers expected that Judiciary will apply the principle of “Process established by Law” while exercising the power of Judicial Review.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer:(2)

28. Assertion (A) : The adverse impact of globalization is clearly visible on developing nations of the world.

Reason (R) : This adverse impact is least visible on Neo-South.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer:(2)

29. Assertion (A) : Originally the Preamble of Constitution declared that “India is a sovereign, socialist, secular and democratic republic”.

Reason (R) : The 44TH Constitutional Amendment Bill unsuccessfully tried to delete the words socialism and secularism from the Preamble.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer:(4)

30. Assertion (A) : The primary goal of freedom movement was to eliminate British rule from India.

Reason (R) : The demand for Creation of the Constituent Assembly was to really to provide constitutional status to Human Rights in India.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer:(2)

human november 2017 paper ii q 31

Code :
  • (1) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer:(1)

human november 2017 paper ii q 32

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (3) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(4)

human november 2017 paper ii q 33

Code :
  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (3) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (4) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer:(9)

human november 2017 paper ii q 34

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer:(2)

35. Match List - I with List - II and select correct answer from the code given below :

human november 2017 paper ii q 35

Code
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (3) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(1)

36. Match List - I with List - II and select correct answer from code given below :

human november 2017 paper ii q 36

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (3) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (4) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer:(1)

human november 2017 paper ii q 37

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer:(3)

human november 2017 paper ii q 38

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (3) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(1)

human november 2017 paper ii q 39

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (3) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer:(3)

40. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

human november 2017 paper ii q 40

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer:(1)

41. Arrange the following books in chronological order. Select correct answer from the code given below :

(a) Principles of Politics

(b) The Social Contract

(c) The State in Theory and Practice

(d) The Origin of Inequality

Code :
  • (1) (d), (b), (c), (a)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (c), (b), (a),(d)
  • (4) (d), (c), (b),(a)

Answer:(1)

42. Arrange the following theories of Rights in chronological order as per the Liberal-Individualist view. Select correct answer from the code given below :

(a) Theory of Natural Rights

(b) Social Welfare Theory

(c) Historical Theory

(d) Theory of Legal Rights

Code :
  • (1) (a), (d), (c), (b)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (b), (d), (a), (c)

Answer:(1)

43. Arrange the following Theories of Citizenship in accordance to the order there were propounded and select correct answer from the code given below :

(a) Liberal Theory of Citizenship

(b) Marxist Theory of Citizenship

(c) Communitarian Theory of Citizenship

(d) Libertarian Theory of Citizenship.

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (a), (d), (c), (b)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (b), (c), (a), (d)

Answer:(2)

44. A.F.K. Organsky, in his book, “The Stages of Political Development”, has described the four stages of Political Development. Arrange them in chronological order :

(a) Industrialization

(b) Primitive Unification

(c) Politics of Abundance

(d) National Welfare

Code :
  • (1) (b), (a), (d), (c)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (c), (b), (a), (d)
  • (4) (a), (d), (c), (b)

Answer:(1)

45. Arrange the following Articles of Dr. Ambedkar in chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) Small Holdings in India and their Remedies

(b) On Parliamentary Democracy

(c) Buddhism and Communism

(d) Annihilation of Caste - with a Reply to Mahatma Gandhi

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (a), (d), (b), (c)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (c), (b), (a), (d)

Answer:(2)

46. Arrange the following in chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) Atlantic Charter

(b) Dumberton Oakes Conference

(c) UN Human Rights Commission (now known as Human Rights Council)

(d) International Covenant for Civil and Political Rights.

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (b), (a), (d), (c)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (c), (d), (a), (b)

Answer:(1)

47. Arrange the following in chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) Bolshevik Revolution

(b) Magna Carta

(c) Declaration of American Independence

(d) French Revolution

Code :
  • (1) (b), (c), (d), (a)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (b), (d), (a), (c)

Answer:(1)

48. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the code given below :

(a) Industrial Dispute Act

(b) Wages Payment Act

(c) Factory Act

(d) Minimum Wages Act

Code :
  • (1) (b), (a), (c), (d)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (a), (d), (b), (c)

Answer:(1)

49. Arrange the following Fundamental Rights of Indian Constitution in chronological order and choose the correct answer from the code given below : Code : (1) (d), (c), (b), (a) (2) (a), (b), (c), (d) (3) (d), (b), (c), (a) (4) (c), (d), (b), (a)
  • (a) Right to freedom of religion
  • (b) Right against exploitation
  • (c) Right to freedom
  • (d) Right to equality

Answer:(1)

50. Arrange the following in the chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) The World Summit for Social Development, Copenhagen

(b) International Conference on Human Rights, Tehran

(c) Global Conference on Women, Mexico City

(d) World Summit for Children, New York

Code :
  • (1) (b), (c), (d), (a)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (c), (d), (b), (a)

Answer: (1)

UGC NET Human rights and duties November 2017 Paper III

Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries