Advertisement

UGC NET(National Eligibility Test) Human rights and duties - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Advertisement
Questions
1. Which of the following rights is NOT protected by the International Covenant on Civil and Political Rights ?
  • (1) The right to respect for traditional culture
  • (2) The right to fair trial
  • (3) The right to vote
  • (4) The right to be free from torture, cruel, inhumane or degrading treatment

Answer:(1)

2. The United Nations University of Peace is located in :
  • (1) Tokyo
  • (2) Costa Rica
  • (3) Geneva
  • (4) Washington, D.C.

Answer:(2)

Advertisement
3. Who among the following insisted on more equitable distribution of property ?
  • (1) Charles Fourier
  • (2) Saint Simon
  • (3) Robert Owen
  • (4) All of the above

Answer:(4)

4. “If man is not to be compelled to have recourse, as a last resort, to rebellion against tyranny and oppression, that human rights should be protected by the rule of law”. This statement appears in the Preamble of :
  • (1) The Universal Declaration of Human Rights
  • (2) The International Covenant on Civil and Political Rights
  • (3) The International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights
  • (4) The UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples

Answer:(1)

5. Under which of the following rights, states place limitations (under ICCPR) for the sake of ensuring the general welfare ?
  • (1) The right to life, as the human rights perpetrator should be punished with death penalty to avoid violating more human rights
  • (2) The right to freedom from torture
  • (3) The right of recognition as a person before the law
  • (4) The right to peaceful assembly

Answer:(4)

6. In which year the United Nations set up Committee on Economic, Social and Cultural Rights (CESCR) to supervise the implementation of Treaties ?
  • (1) 1984
  • (2) 1985
  • (3) 1986
  • (4) 1987

Answer:(2)

7. By whom the name Third Generation Human Rights was given to those rights which were demanded by developing countries ?
  • (1) Kaurel Vasek
  • (2) J. Steiner
  • (3) Philip Alston
  • (4) Martin Winston

Answer:(1)

8. Which of the following resolution of General Assembly of United Nations provided that U.N. Human Rights Council will directly submit its report to General Assembly ?
  • (1) 40/251
  • (2) 50/251
  • (3) 60/251
  • (4) 70/251

Answer:(3)

9. In 1986 which of the following rights was declared and adopted by the General assembly as a Human Rights ?
  • (1) Right to Environment
  • (2) Right to Development
  • (3) Right to Privacy
  • (4) Right to Residence

Answer:(2)

10. To which Committee of United Nations General Assembly most of the matters related to Human Rights are referred ?
  • (1) First Committee
  • (2) Second Committee
  • (3) Third Committee
  • (4) Fourth Committee

Answer:(3)

11. Which of the following Article was included in the Indian Constitution by 86TH Constitutional Amendment Act. 2002 ?
  • (1) Article 21 A
  • (2) Article 21 B
  • (3) Article 21 C
  • (4) Article 21 D

Answer:(1)

12. Which of the following is not included in Economic, Social and Cultural Human Rights
  • (1) Right to Education
  • (2) Right to Work
  • (3) Right to Food and Health
  • (4) Right to Freedom of speech and expression

Answer:(4)

13. The United Nations Decade of Education for Sustainable Development was observed during :
  • (1) 2005 - 2014
  • (2) 2001 - 2010
  • (3) 2003 - 2012
  • (4) 2004 - 2013

Answer:(1)

14. The United Nations observes annually Disarmament Week in the month of October. Which week of the following is true in this regard ?
  • (1) 2 - 8 October
  • (2) 9 - 15 October
  • (3)23 - 29 October
  • (4)24 - 30 October

Answer:(4)

15. Who among the following said “Political Liberty is the power to be active in the affairs of the state” ?
  • (1) Harold J. Laski
  • (2) T.H. Green
  • (3) J.S. Mill
  • (4) Leacock

Answer:(1)

16. Which Declaration in 1993 had emphasized that Human Rights are Universal, indivisible, interdependent and interrelated ?
  • (1) Helsinki Declaration
  • (2) Geneva Declaration
  • (3) Vienna Declaration
  • (4) Hague Declaration

Answer:(3)

17. Who declared Human Rights as Natural Rights in 17TH century ?
  • (1) Locke
  • (2) Bentham
  • (3) Grotius
  • (4) Rousseau

Answer:(1)

18. Which Article of Indian Constitution gives power to Indian Parliament to make new laws to implement the provisions of International Treaties ?
  • (1) Article 50
  • (2) Article 56
  • (3) Article 253
  • (4) Article 256

Answer:(3)

19. The representatives of how many countries had participated in the framing of Universal Declaration of Human Rights, 1948 ?
  • (1) 55
  • (2) 56
  • (3) 57
  • (4) 58

Answer:(4)

20. Which of the following statements is not correct ?
  • (1) The UDHR included the right of self-determination.
  • (2) The UDHR did not include the right of self-determination.
  • (3) ICCPR included the right of self-determination.
  • (4) International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights.

Answer:(2)

21. Who approved libertarianism with the help of contractual methodology of John Locke ?
  • (1) Robert Nozic
  • (2) Gramsci
  • (3) J.S. Mill
  • (4) Rousseau

Answer:(1)

22. Who regards religion as a means of moral development and demands equal respect for all religions ?
  • (1) Jyotiba Phule
  • (2) Narayan Guru
  • (3) Ambedkar
  • (4) Gandhi

Answer:(4)

23. Who believes that Marxism is virtually evolution of Hegalism ?
  • (1) Gramsci
  • (2) Nozic
  • (3) Bhikhu Parekh
  • (4) John Rawls

Answer:(1)

24. Who had written Prison Notebooks from 1929 to 1936 ?
  • (1) Rosa Luxemberg
  • (2) Antonio Gramsci
  • (3) Habermas
  • (4) Mahatma Gandhi

Answer:(2)

25. In which year “ Right to Refuge “ got international recognition by the conclusion of an International Treaty ?
  • (1) 1946
  • (2) 1948
  • (3) 1951
  • (4) 1954

Answer:(3)

26. The basis of liberal democracy is :
  • (1) The right to a job
  • (2) Right to welfare
  • (3) Public housing
  • (4) Rights and responsibilities

Answer:(4)

27. From legal point of view Right to Development can be regarded as :
  • (1) Hard Law
  • (2) Draconian Law
  • (3) Soft Law
  • (4) Transitional Law

Answer:(3)

28. In which year the United Nations General Assembly adopted the convention against Torture and other Cruel, Inhumane or Degrading Treatment or Punishment ?
  • (1) 10 December 1948
  • (2) 10 December 1984
  • (3) 10 December 1994
  • (4) 24 October 1946

Answer:(2)

29. In which of the following case the Supreme Court of India declared that in the absence of domestic (national) legal provisions, the provisions of relevant International Law can be applied :
  • (1) Indira Sahni Case, 1993
  • (2) Premchand.S.Shah, 1991
  • (3) Vishakha Case, 1997
  • (4) Minerva Mill Ltd. Case, 1980

Answer:(3)

30. Which of the following movements were led by Dr. Ambedkar ?

(a) Mahad Satyagraha, March, 1927

(b) Thakur Dwar Mandir Pravesh Andolan, 1927

(c) Ganapati Prangan Pravesh, Bombay, 1929

(d) Raidas Mandir Pravesh Andolan, Nasik, March-April, 1930 Select the correct answer from the code given below :

  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (d)

Answer:(1)

31. Assertion (A) : Judicial activism in India gave birth to Public Interest Litigation.

Reason (R) : Since justice delayed is considered as justice denied, most Indians do not move Courts when their rights are violated.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(2)

32. Assertion (A) : There is no country in the world which does not have minorities of one or the other kind.

Reason (R) : Minorities often become fundamentalists to assert their rights.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(3)

33. Assertion (A) : U.D.H.R. was adopted by UN General Assembly on 10TH December, 1948.

Reason (R) : Article 30 of UDHR lays down the Duties of the people.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is not correct.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(3)

34. Assertion (A) : Eleven Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution by 42ND Constitutional Amendment Act, 1976.

Reason (R) : The same Act also provided for the inclusion of provision regarding “Participation of workers in the management of factory”.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(4)

35. Assertion (A) : Poverty anywhere is a threat to prosperity everywhere.

Reason (R) : Poor countries need faster growth to generate the resources to finance the eradication of poverty and the realization of human rights.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(2)

36. Assertion (A) : The promotion of human development and the fulfilment of human rights share a common motivation.

Reason (R) : Human development helps to augment the reach of the human rights approach.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer:(1)

37. Assertion (A) : Everyone has the right to work, to free choice of employment, to just and favourable conditions of work and to protection against unemployment.

Reason (R) : The right to social security has not been introduced in every country in the world.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer:(2)

38. Assertion (A) : Without the rule of law and fair administration of justice, human rights laws are no more than paper.

Reason (R) : Laws alone cannot guarantee human rights.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(2)

39. Assertion (A) : Indigenous peoples have the right to freely preserve, express and develop their cultural identity in all its aspects.

Reason (R) : Cultural groups have freedom from any attempt at their assimilation.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(1)

40. Assertion (A) : Indian educator and reformer Hansa Mehta was a member of India’s Constituent Assembly.

Reason (R) : She was also an Indian delegate to the United Nations Human Rights Commission which had drafted the Universal Declaration of Human Rights.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
  • (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:(2)

human november 2017 paper iii q 41

Code :
  • (1) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (2) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer:(3)

human november 2017 paper iii q 42

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (4) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer:(1)

human november 2017 paper iii q 43

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (4) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer:(1)

human november 2017 paper iii q 44

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer:(2)

human november 2017 paper iii q 45

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer:(4)

human november 2017 paper iii q 46

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer:(3)

human november 2017 paper iii q 47

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer:(1)

human november 2017 paper iii q 48

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (3) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (4) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer:(2)

human november 2017 paper iii q 49

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (3) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer:(3)

50. (Human Rights Council Members)

human november 2017 paper iii q 50

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(1)

human november 2017 paper iii q 51

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer:(1)

human november 2017 paper iii q 52

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (3) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(1)

human november 2017 paper iii q 53

Code :
  • (1) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (2) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (3) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer:(1)

human november 2017 paper iii q 54

Code :
  • (1) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer:(3)

human november 2017 paper iii q 55

Code :
  • (1) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (2) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer:(4)

56. Arrange the following books in the chronological order of their publication and choose the right answer from the code given below :

(a) Henri Dunant, Memory of Solferano

(b) Marx and Engels, Manifesto of the Communist Party

(c) Mahatma Gandhi, Hind Swaraj

(d) V.I. Lenin, The Right of Nations to Self-Determination

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (d), (c), (b), (a)
  • (3) (b), (a), (c), (d)
  • (4) (a), (d), (b), (c)

Answer:(3)

57. Arrange chronologically the following articles of the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights and choose the right answer from the code given below :

(a) The right to Work

(b) The right to Social Security

(c) The right to Join Trade Unions

(d) The right to Education

Code :
  • (1) (d), (a), (b), (c)
  • (2)(a), (c), (b), (d)
  • (3)(d), (c), (b), (a)
  • (4)(a), (b), (c), (d)

Answer:(2)

58. Arrange the following articles of the International Covenant on Civil and Political Rights chronologically and choose the right answer from the code given below :

(a) The right to life

(b) Freedom from torture and inhuman treatment

(c) Freedom from slavery and forced labour

(d) The right to liberty and security

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (b), (c), (d), (a)
  • (3) (a), (d), (b), (c)
  • (4) (c), (a), (d), (b)

Answer:(2)

59. Arrange the following in the chronological order and choose the right answer from the code given below :

(a) Bachpan Bachao Andolan

(b) People’s Union for Civil Liberties

(c) Indian Union for Civil Liberties

(d) Motilal Nehru Committee Report on Minorities

Code :
  • (1) (c), (b), (a), (d)
  • (2) (b), (a), (d), (c)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (d), (c), (b), (a)

Answer:(4)

60. Arrange the following documents in chronological order of their adoption with the help of code given below :

(a) Universal Declaration on Cultural Diversity

(b) Universal Declaration on the Human Genome and Human Rights

(c) UN Declaration on the Protection of all Persons from Enforced Disappearance

(d) Convention on the Rights of Persons with Disabilities

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (a), (c), (b), (d)
  • (3) (b), (c), (a), (d)
  • (4) (c), (b), (a), (d)

Answer:(4)

61. Arrange the following books in their chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) Principles of Social and Political Theory

(b) The Elements of Social Justice

(c) Legal Theory

(d) Two Concepts of Liberty

Code :
  • (1) (b), (a), (d), (c) (2)
  • (a), (b), (c), (d)
  • (3)(d), (c), (b), (a)
  • (4)(b), (d), (c), (a)

Answer:(1)

62. Arrange the following writs in the same sequence as they have been mentioned in the Indian Constitution and choose the correct answer from the code given below :

(a) Habeas Corpus

(b) Certiorari

(c) Mandamus

(d) Prohibition

Code :
  • (1) (a), (d), (c), (b)
  • (2) (a), (c), (d), (b)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer:(2)

63. Arrange the following in chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) India Bill

(b) Nehru Report

(c) Sapru Proposals

(d) Objective Resolution

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2)(d), (c), (b), (a)
  • (3) (b), (d), (c), (a)
  • (4) (a), (d), (b), (c)

Answer:(1)

64. Arrange the following freedoms in the same sequence they are mentioned in Article 19 of Indian Constitution and choose the correct answer from the code given below :

(a) Move freely throughout the territory of India

(b) Assemble peacefully and without arms

(c) Freedom of speech and expression

(d) Form associations or Unions

Code :
  • (1) (b), (c), (d), (a)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (c), (b), (a), (d)
  • (4) (c), (b), (d), (a)

Answer:(4)

65. Arrange the following in chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) Establishment of Muslim League

(b) Nehru Report

(c) Simon Commission

(d) Lucknow Pact

Code :
  • (1)(a), (d), (c), (b)
  • (2)(b), (d), (c), (a)
  • (3)(a), (b), (c), (d)
  • (4)(b), (a), (d), (c)

Answer:(1)

66. Arrange the following Universal Legal Instruments of their adoption in chronological order and choose the correct answer from the code :

(a) International Convention for the suppression of Terrorist Bombing

(b) International Convention for the suppression of the Financing of Terrorism

(c) International Convention for the suppression of the Act of Nuclear Terrorism

(d) Convention on the suppression of Unlawful Acts Relating to International Civil Aviation

Code
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2)(b), (c), (d), (a)
  • (3)(c), (d), (a), (b)
  • (4)(d), (a), (b), (c)

Answer:(1)

67. Arrange the following cases, as decided upon by the Supreme Court, in their chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) Dr. Upendra Bakshi Vs Uttar Pradesh State

(b) Menaka Gandhi Vs Union of India

(c) Minerva Mills Vs Union of India

(d) Louis De Reid Vs Union of India

Code :
  • (1) (b), (c), (a), (d)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (d), (c), (b), (a)
  • (4) (a), (d), (b), (c)

Answer:(2)

68. Arrange the following cases, as decided upon by the Supreme Court of India, in chronological order and choose the correct answer from the code given below :

(a) Gangaram Moolchandani Vs State of Rajasthan

(b) Kesavanand Bharati Vs State of Kerala

(c) Madhav Rao Scindia Vs Union of India

(d) R.C. Cooper Vs Union of India

Code :
  • (1) (a), (b), (c), (d)
  • (2) (d), (c), (b), (a)
  • (3) (c), (d), (b), (a)
  • (4) (b), (c), (a), (d)

Answer:(2)

69. Arrange the following documents in chronological order of their adoption and choose the correct answer from the code given below :

(a) United Nations Guidelines for the Prevention of Juvenile Delinquency (“The Riyadh Guidelines”)

(b) United Nations Standard Minimum Rules for the Administration of Juvenile Justice (“The Beijing Rules”)

(c) UN Basic Principles for the Treatment of Prisoners

(d) Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on the involvement of children in armed conflict

Code :
  • (1) (d), (b), (a), (c)
  • (2) (b), (a), (c), (d)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (c), (a), (b), (d)

Answer:

70. Arrange the following documents in chronological order of their adoption and choose the correct answer from the code given below :

(a) Supplementary Convention on the Abolition of Slavery, the Slave Trade and Institutions and Practices similar to Slavery

(b) ILO convention on Right to Organize and Collective Bargaining

(c) Convention on the Nationality of Married women

(d) Universal Declaration on the Eradication of Hunger and Malnutrition

Code :
  • (1) (d), (c), (a), (b)
  • (2)(a), (b), (c), (d)
  • (3)(b), (a), (c), (d)
  • (4)(a), (b), (d), (c)

Answer:(3)

71. Which theory of human rights is reflected in the above passage ?
  • (1) Sociological theory of rights
  • (2) Legal theory of rights
  • (3) Divine theory of rights
  • (4) Cultural-relativism theory of rights

Answer:(2)

72. The first sentence of the passage, “Every State is known by the rights that it maintains” , tells us that the passage is from a book authored by :
  • (1) Thomas Paine
  • (2) J.S. Mill
  • (3) Harold J. Laski
  • (4) T.H. Green

Answer:(2)

73. Which of the following statements is NOT true ?
  • (1) Every state today recognizes human rights.
  • (2) Full development of human personality is not possible without human rights.
  • (3) Human rights are inalienable and natural.
  • (4) The power and sovereignty of the state will increase with the protection of human rights.

Answer:(3)

74. Which statement about the legal theory of rights is NOT correct ?
  • (1) Rights are dynamic and their nature changes along with the changes in law.
  • (2) All rights, except some, are derogable.
  • (3) Rights are not absolute.
  • (4) Rights and their content or nature cannot be changed by the State, as they are divinely ordained

Answer:(4)

75. Which of the following statements is incorrect/wrong ?
  • (1) Rights are not absolute.
  • (2) Rights are sacrosanct and no limitations should be imposed on them.
  • (3) All rights can be suspended during emergency or war.
  • (4) Rights create a social welfare state.

Answer:(3)

UGC NET Human rights and duties November 2017 Paper II

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries

Please Join Our Discussion Group