Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Indian Culture - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. Elaborate gold ear-ornaments of Neolithic period comes from :
  1. (1) Nagarjunakonda
  2. (2) Tekkalakota
  3. (3) Maski
  4. (4) Paiyampalli

Answer:(2) Socialization

2. Which of the following Indus sites has yielded the terracotta toy vehicle with spoked wheels ?
  1. (1) Mohenjodaro
  2. (2) Dholavira
  3. (3) Harappa
  4. (4) Kalibangan

Answer:(2) Family

3. The ‘horned deity’ is painted on jars found at :
  • (1) Kot Diji and Rehman Dheri
  • (2) Kalibangan and Lothal
  • (3) Desalpur and Chanhudaro
  • (4) Kunal and Banawali

Answer:(1)

4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) and select the correct answer from the code given below :

Assertion (A) : A unique feature of the house construction of the Harappans was that the roadward side of a block presented a plain blank facade.

Reason (R) : The entrances to the houses were from the narrow lanes which were set at right angles to the main streets.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true but (R) is false
  • (4) (A) is false but (R) is true

Answer:(1)

5. Which of the following later Upanishads deal with the concept of Trimurti ?
  • (1) Maitrayani Upanishad
  • (2) Mundaka Upanishad
  • (3) Kena Upanishad
  • (4) Svetasvatara Upanishad

Answer:(1)

6. According to the Periplus and Maduraikkanji Sangam work, a pearl fishery was located at :
  • (1) Arikamedu
  • (2) Korkai
  • (3) Kaveripattinam
  • (4) Muziris

Answer:(2)

7. The Sunyavada teachings of Nagarjuna are said to have influenced a prominent philosophy of the Hinduism :
  • (1) Advaita of Sankara
  • (2) Dvaita of Madhva
  • (3) Suddhadvaita of Vallabha
  • (4) Visishtadvaita of Ramanuja

Answer:(1)

8. Which of the following is not correct about the Ashokan pillars ?
  • (1) Inverted lotus appears at the top of the shaft.
  • (2) The shaft is smooth and round tapering with polish.
  • (3) The pillars stand on the bases either rectangular or circular.
  • (4) The pillars have capitals with abacus and independent animals carved in the round.

Answer:(3)

9. What was the symbol associated with the Tirthankara Ajitanatha ?
  • (1) Bull
  • (2) Elephant
  • (3) Horse
  • (4) Swastika

Answer:(2)

10. That both Gautama Buddha and Mahavira were contempories is known from :
  • (1) Vinayapitaka
  • (2) Isibhasiam
  • (3) Divyavadana
  • (4) Acharanga Sutta

Answer:(1)

11. Which one of the following Major Rock Edicts of Ashoka prohibits the killing of animals in the Royal kitchen ?
  • (1) I
  • (2) IV
  • (3) VI
  • (4) VII

Answer:(1)

12. The earliest inscriptional reference to Vasudeva is found in the :
  • (1) Junagarh Rock inscription
  • (2) Aihole inscription
  • (3) Allahabad pillar inscription
  • (4) Besnagar pillar inscriptio

Answer:(4)

13. The river goddess Ganga is represented on a Gupta gold coin type of :
  • (1) Samudragupta
  • (2) Chandragupta II
  • (3) Kumaragupta I
  • (4) Skandagupta

Answer:(3)

14. Which of the following stupa in Andhra Pradesh is enshrining the mortal remains of the Buddha ?
  • (1) Amaravati stupa
  • (2) Bhattiprolu stupa
  • (3) Nagarjunakonda stupa
  • (4) Jaggayyapeta stupa

Answer:(2)

15. The Sikhara of the Draupadi ratha at Mahabalipuram is in the style of :
  • (1) a hut
  • (2) Dravida temples
  • (3) Nagara temples
  • (4) Flat top

Answer:(1)

16. Which of the following kings is known to have performed four Asvamedha sacrifices ?
  • (1) Sunga king Pushyamitra
  • (2) Gupta king Kumaragupta I
  • (3) Vakataka king Pravarasena I
  • (4) Chalukya king Pulakesin I

Answer:(3)

17. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below the lists :

indian culture november 2017 paper ii q 17

Code :
  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (3) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer:(2)

18. Whose coins represent the two-masted type ship ?

(a) Gautamiputra Satakarni

(b) Yajnasri Satakarni

(c) Vasishtiputra Pulamayi

(d) Sri Satakarni

Code :
  • (1) (b) andU (c)
  • (2) (a) andU (b)
  • (3) (c) andU (d)
  • (4) (a) and (c)

Answer:(1)

19. Which school of art used schist stone as material for sculptures ?
  • (1) Amaravati
  • (2) Gandhara
  • (3) Mathura
  • (4) Saranath

Answer:(2)

20. Match List - I with List - II lists :

indian culture november 2017 paper ii q 20

Code :
  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (3) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer:(1)

21. Match List - I with List - II lists and select the correct answer from the code given below the

indian culture november 2017 paper ii q 21

Code :
  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer:(3)

22. Teachings of Lalla Ded represented the :
  • (1) Suhrawardi silsilah
  • (2) Advaita Shaivism
  • (3) Budhism
  • (4) Vaishnavism

Answer:(2)

23. What is/are true about the Alvars ?

(a) Alvar hymns in Tamil were composed in honour of God Vishnu and his incarnations, Rama and Krishna

(b) Tirumurai is the sacred literature of the Alvar in Tamil

(c) Andal, a female Alvar, lyrically depicted life of Krishna in her hymns

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (b) only
  • (4) (a) and (c)

Answer:(4)

24. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) and select your answer from the code given below :

Assertion (A) : Amir Khusrau was a sufi and a devoted disciple of Hazrat Nizamuddin Aulia, who was well known for his fondness for music. He had very high notions about the attainments of the Indians, including their incomparable skill in music.

Reason (R) : Among the many points of superiority, enumerated by him in his Masnawi, Nuh Sipahr which the Indians enjoyed over the people of rest of the world, one was music.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, (R) is false
  • (4) (A) is false, (R) is true

Answer:(1)

25. The famous musician Baiju Baora resided in the courts of :
  • (1) Man Singh Tomar and Bahadur Shah Gujarati
  • (2) Muzaffar Shah and Hushang Shah
  • (3) Mahmud Khalji and Mahmud Gavan
  • (4) Ali Adil Shah and Husain Nizam Shah

Answer:(1)

26. Who was the composer of Panduranga Mahatmya, biography of the saints of Pandharpur ?
  • (1) Moropant
  • (2) Jyotipant
  • (3) Tukaram
  • (4) Mahipati

Answer:(4)

27. When Babur came to India he carried with him two Timurid architects. Which of the following architects accompanied Babur ?

(a) Ustad Mir Mirak Ghiyas

(b) Ustad Hamid

(c) Ustad Shah Muhammad

(d) Ustad Ahmad

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (a) and (b)
  • (2) (b) and (c)
  • (3) (a) and (c)
  • (4) (a) and (d)

Answer:(3)

28. Which of the Kashmiri calligraphist of the Chak period, entered the service of Akbar, upon whom emperor conferred the title of Zarrin Qalam (Gold-pen ) ?
  • (1) Baqi Muhammad
  • (2) Mir Abdullah
  • (3) Muhammad Al-Hajji
  • (4) Muhammad Husain

Answer:(4)

29. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below the lists :

indian culture november 2017 paper ii q 29

Code :
  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer:(2)

30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) :

Assertion (A) : In Akbar’s period the roadside rest houses were known as chaukis and functioned as dak or postal chaukis cum state run inns for travellers.

Reason (R) : By the 17TH century there was a clear cut demarcation between dak chaukis and caravan sarais.

In the light of the above two statements, which of the following is correct ?
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true but (R) is false
  • (4) (A) is false but (R) is true

Answer:(2)

31. The title of ‘Mirza’ was given by the Mughal emperors to :
  • (1) The Chiefs of Jodhpur
  • (2) The Chiefs of Jaisalmer
  • (3) The Chiefs of Amber
  • (4) The Chiefs of Udaipur

Answer:(3)

32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) and select your correct answer from the code given below :

Assertion (A) : To emphasize that the Guru combined both spiritual and worldly leadership in his person, Guru Arjan began to live in an aristocratic style .

Reason (R) : He also started a system of collecting offerings from the Sikhs at the rate of one-fourth of their income .

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, (R) is false
  • (4) (A) is false, (R) is true

Answer:(3)

33. Who among the following translated Bhaskaracharya’s work Lilavati into Persian during Akbar’s reign ?
  • (1) Faizi
  • (2) Fathullah Shirazi
  • (3) Badaoni
  • (4) Shaikh Mubarak

Answer:(1)

34. Which of the following European traveller remarks that as against one widow who committed sati there were ‘even hundreds or thousands’ of widows who did not kill themselves and lived without any reproach from their castes ?
  • (1) Father Monserrate
  • (2) Pelsaert
  • (3) Bernier
  • (4) Manucci

Answer:(2)

35. Identify the following ruler of south : ‘He banned the use of liquor. He forbade prostitution, stopped polyandry in Malabar and made it obligatory for all women to cover their bodies properly, for in some parts of Malabar women did not cover their bodies above the waist’ .
  • (1) Haider Ali
  • (2) Krishnaraja Wadiyar
  • (3) Tipu Sultan
  • (4) Bukka I

Answer:(3)

36. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

indian culture november 2017 paper ii q 36

Code :
  • (1) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (2) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (3) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer:(2)

37. Chronologically arrange the following printing presses and select the correct answer regarding the year of their establishment from the code given below :

(a) Serampore Mission Press

(b) Hindustanee Press established by Gilchrist and Hunter

(c) Persian Press established by Mathew and Lumsden

(d) Sanskrit Press established by T.E. Colebrooke

Code :
  • (1) (c), (a), (d),(b)
  • (2) (a), (b), (c), (d)
  • (3) (c), (a), (b), (d)
  • (4) (b), (d), (a), (c)

Answer:(2)

38. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) and select the correct answer from the code given below :

Assertion (A) : The introduction of English education broke the barrier which had hither to effectively shut India from the western world.

Reason (R) : The western education gave birth to a critical attitude towards religion and a spirit of inquiry into the origins of state and society.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (3) (A) is true, but (R) is false
  • (4) (A) is false but (R) is true

Answer:(1)

39. Chronologically arrange the following institutions in the order of their year of foundation, and select the correct answer from the code given below :

(a) The Radha Soami Satsang

(b) The Lingayat Education Society

(c) The Dar-al-ulumat Deoband

(d) The Nawat-al-ulama

Code :
  • (1) (a), (c), (b), (d)
  • (2) (c), (b), (a), (d)
  • (3) (c), (d), (a), (b)
  • (4) (b), (a), (d), (c)

Answer:(1)

40. Which one of the following organizations Dr. B.R. Ambedkar did not establish ?
  • (1) The Independent Labour Party
  • (2) The Peasants and Worker’s Party
  • (3) The Scheduled Caste Federation
  • (4) The Republican Party

Answer:(2)

41. Who started the newspaper Bande Mataram with the motto : ‘India for the Indians’ ?
  • (1) Surendranath Banerjea
  • (2) Aurobindo Ghosh
  • (3) Barindranath Ghosh
  • (4) Bipin Chandra Pal

Answer:(4)

42. Which social reformer was the first to write an analysis of untouchability in India, entitled - Bharatiya Ashprushyatecha Prashna, in 1908 ?
  • (1) Mahadev Govind Ranade
  • (2) Sri Narayan Guru
  • (3) Vitthal Ramji Shinde
  • (4) Narayan Ganesh Chandavarkar

Answer:(3)

43. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

indian culture november 2017 paper ii q 43

Code :
  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer:(2)

44. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

indian culture november 2017 paper ii q 44

Code :
  • (1) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer:(1)

45. From among the following pairs which one is not correct ?
  • (1) Brijoy Krishna Goswami - Devotional Vaishnavism
  • (2) Pandit Sivanath Sastri - Adi Brahmo Samaj
  • (3) Pandit Shivanarayan Agnihotri - Dev Samaj
  • (4) Swami Shiva Dayal - Radhasoami Satsang

Answer:(2)

46. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

indian culture november 2017 paper ii q 46

Code :
  • (1) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(2)

47. Which of the following periodicals is not correctly matched ?
  • (1) Yugantar - Rabindranath Tagore
  • (2) Amrita Bazar Patrika - Sisir Kumar Ghosh
  • (3) Hindu Patriot - Girish Chandra Ghosh
  • (4) Indian Statesmen - Robert Knight

Answer:(1)

48. Arrange the following commissions in a chronological order :

(a) Hunter Commission

(b) Sadler Commission

(c) Kothari Education Commission

(d) Raleigh Commission

Select your answer from the code given below :
  • (1) (a), (b), (d), (c)
  • (2) (b), (d), (a), (c)
  • (3) (d), (a), (c), (b)
  • (4) (a), (d), (b), (c)

Answer:(4)

49. In which year, Progressive Writers’ Association (PWA) was inaugurated at Lucknow ?
  • (1) January 1934
  • (2) April 1936
  • (3) January 1937
  • (4) April 1939

Answer:(2)

50. Which artist’s mythological and historical paintings have managed to capture the popular imagination that still survive in the country ?
  • (1) Abinindranath Tagore
  • (2) Gaganedranath Tagore
  • (3) Nandlal Bose
  • (4) Raja Ravi Verma

Answer:(4)

UGC NET Indian Culture November 2017 Paper III

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL