JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

UGC NET(National Eligibility Test) Mass Communication and Journalism - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. Aurobindo Ghosh’s Journal was :
  1. (1) Satyavadini
  2. (2) Dharma
  3. (3) Swadesimitran
  4. (4) Bala Bharathi

Answer:(2)

2. __________ are arbitrary, abstract and represent unseen phenomena.
  1. (1) Symbols
  2. (2) Signs
  3. (3) Rules
  4. (4) Codes

Answer:(1)

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3. Priming effect of Leonard Berkowitz focusses on :
  • (1) Political manipulations
  • (2) Television Violence
  • (3) Individualism
  • (4) Personal Relations

Answer:(2)

4. Who is the author of the book ‘Pen as my sword’ ?
  • (1) K. Rama Rao
  • (2) S.K. Rau
  • (3) M. Chalapathi Rao
  • (4) S. Prakasa Rao

Answer:(1)

5. The information processing theory argues that our cognitive resources are :
  • (1) Large
  • (2) Superflous
  • (3) Limited
  • (4) Unreliable

Answer:(3)

6. The positioning of news stories to highlight some aspects of a political issue is known as :
  • (1) Frame of reference
  • (2) Semantic noise
  • (3) Homophily
  • (4) Priming

Answer(4):

7. Which folk drama is known for its humour and social criticism ?
  • (1) Yakshagana of Karnataka
  • (2) Nautanki of Uttar Pradesh
  • (3) Kariyala of Himachal Pradesh
  • (4) Mohiniyattam of Kerala

Answer:(3)

8. Deliberate manipulation of communication was referred to as :
  • (1) Campaigning
  • (2) Propaganda
  • (3) Advertising
  • (4) Gossip

Answer:(2)

9. The concept of structural violence as related to mass communication can be traced to :
  • (1) Johann Galtung
  • (2) Jacob Thompson
  • (3) William Parker
  • (4) Mark Pearson

Answer:(1)

10. The lack of access to communication technology among people of different races, the poor, the disabled and the rural communities is known as :
  • (1) Group conformity
  • (2) Technically savvy
  • (3) Group deviance
  • (4) Digital divide

Answer:(4)

11. The ‘Copyright day’ is observed on :
  • (1) February 01
  • (2) October 15
  • (3) July 05
  • (4) April 23

Answer:(4)

12. Holism refers to :
  • (1) Interdependent systems exchange information
  • (2) Consists of sub-systems and supra-system affects every other part
  • (3) System have boundaries that separate them
  • (4) Interpenetrating systems freely exchange information

Answer:(2)

13. Logo is an identifying mark of a :
  • (1) Product
  • (2) Company
  • (3) Person
  • (4) Purchaser

Answer:(2)

14. Bernard Berelson developed the research method :
  • (1) Content analysis
  • (2) Telephone interview
  • (3) Action research
  • (4) Focus group discussion

Answer:(1)

15. Purposive Sampling is not amenable to :
  • (1) Field work
  • (2) Testing
  • (3) Descriptive statistics
  • (4) Inferential statistics

Answer:(4)

16. The textuality of television is considered as :
  • (1) Limited
  • (2) Indeterminate
  • (3) Monosemy
  • (4) Inter-textual

Answer:(4)

17. The Limited Effect Theory was developed by :
  • (1) Coillion Cowper
  • (2) John Abraham
  • (3) Elihu Katz
  • (4) Joseph Klapper

Answer:(4)

18. In innovation diffusion theory, those who directly influence early adopters are known as :
  • (1) Rejectors
  • (2) Enforcers
  • (3) Commentators
  • (4) Change agents

Answer:(4)

19. DPA is a news agency of __________.
  • (1) Spain
  • (2) Sweden
  • (3) Finland
  • (4) Germany

Answer:(4)

20. Identify the scale which is simply a system of assigning numbers to events :
  • (1) Ordinal scale
  • (2) Internal scale
  • (3) Nominal scale
  • (4) Ratio scale

Answer:(3)

21. E.M. Rogers’ work of ‘diffusion of innovations’ illustrates the power of :
  • (1) Meta-analysis
  • (2) Content analysis
  • (3) Group analysis
  • (4) Cognitive effects

Answer:(1)

22. Most commonly used method specially in studies relating to behavioural sciences :
  • (1) Observation Method
  • (2) Survey Method
  • (3) Interview Method
  • (4) Content Analysis Method

Answer:(1)

23. “The need for decolonisation and democratisation of information and communication” was propagated by :
  • (1) The New World Information and Communication Order (NWICO)
  • (2) Monopoly of broadcasting
  • (3) The Marxist Theory of Media and Society
  • (4) Copyright Policies

Answer:(1)

24. The term, objectivity rituals, is used in :
  • (1) News reporting
  • (2) Public relations
  • (3) Advertising
  • (4) Cultural communication

Answer:(1)

25. Identify one of the key recommendations of the First Press Commission :
  • (1) Setting up of the office of Registrar of Newspapers of India
  • (2) Abolition of Press Council of India
  • (3) Introduction of Article 19 (1) (A)
  • (4) Special privileges to newspaper owners

Answer:(1)

26. Assertion (A) : The do-it-yourself digital tools offer an audience public control over media environment.

Reason (R) : The dominant media models are resorting to unbridled supply of frivolous entertainment to survive.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

27. Assertion (A) : Editorial neutrality and political detachment are a great journalistic tradition.

Reason (R) : Partisan media systems result in an alliance between a section of the media and government, which is a positive result.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

28. Assertion (A) : There have been fast paced shifts in media management paradigms all over the world.

Reason (R) : The emergence of new semiotic socio-political order has affected the media economics to a large extent.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

29. Assertion (A) : The mainstream media managers have now lost the way to hold their audiences intact.

Reason (R) : For, in the new socio-technical world, audiences produce their own contents and meanings.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(2)

30. Assertion (A) : The convergent technology is transforming the socio-cultural orders all over the world.

Reason (R) : The new media have offered expanded options for the users to experiment with.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

31. Assertion (A) : The distinctions among different media are getting erased fast.

Reason (R) : The convergent digital technology has made the hybrid media possible.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

32. Assertion (A) : The counter-hegemonic media practices will be marginalised in due course.

Reason (R) : It is to neutralise the threat they pose to the established media order.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

33. Assertion (A) : The Indian film industry represents a splintered semiotics of inter-cultural integration.

Reason (R) : Films in India frequently project sub-cultural themes to exhibit identity integration.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(2)

34. Assertion (A) : The issue of hyphenated identities dot the discourse of new international information and communication order.

Reason (R) : The issues of identity and culture often work against cultural homogenisation prompted by Western media.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are correct.
  • (2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(2)

35. Assertion (A) : Mutual understanding forms the basis of an open, two-way communication in Public Relations.

Reason (R) : For, it enables an organisation to influence public opinion, public judgement and public behaviour.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

36. Find out the correct chronological sequence of the following Newspapers.
  • (1) Forward, Bombay Chronicle, Swarajya, National Herald
  • (2) National Herald, Bombay Chronicle, Swarajya, Forward
  • (3) Bombay Chronicle, Swarajya, Forward , National Herald
  • (4) Swarajya, National Herald, Forward, Bombay Chronicle

Answer:(3)

37. Identify the correct Chronological sequence of the following television networks.
  • (1) Rupavahini, STAR, Zee TV, Al Jazeera
  • (2) STAR, Zee TV, Al Jazeera, Rupavahini
  • (3) Zee TV, Al Jazeera , Rupavahini, STAR
  • (4) Al Jazeera, Rupavahini, STAR, Zee TV

Answer:(1)

38. Write the correct sequence of the following top magazines of the world.
  • (1) Time, Reader’s Digest, Cosmopolitan, National Geographic
  • (2) Reader’s Digest, Cosmopolitan, National Geographic, Time
  • (3) Cosmopolitan, National Geographic, Time, Reader’s Digest
  • (4) National Geographic, Time, Reader’s Digest, Cosmopolitan

Answer:(2)

39. Find out the correct chronological sequence of the following films.
  • (1) Sita Bibaha, Joymati, Kalidas, Ayodyacha Raja
  • (2) Kalidas, Ayodyacha Raja, Joymati, Sita Bibaha
  • (3) Ayodyacha Raja, Joymati, Sita Bibaha, Kalidas
  • (4) Joymati, Sita Bibaha, Ayodyacha Raja, Kalidas

Answer:(2)

40. Identify the sequence of the following research studies.
  • (1) Communication and perception, War propaganda, experiments in mass communication, voter studies
  • (2) War propaganda, experiments in mass communication, voter studies, communication and perception
  • (3) Voter studies, War propaganda, experiments in mass communication, communication and perception
  • (4) Experiments in mass communication, communication and perception, voter studies, War propaganda

Answer:(3)

41. Match the following :

mass communication november 2017 paper ii q 41

Code :
  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer:(1)

42. Match the following :

mass communication november 2017 paper ii q 42

  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (3) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (4) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer:(1)

43. Match List-I with List-II :

mass communication november 2017 paper ii q 43

  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer:(1)

44. Match List-I with List-II :

mass communication november 2017 paper ii q 44

  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (3) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer:(1)

45. Match the following tag line :

mass communication november 2017 paper ii q 45

  • (1) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (2) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer:(3)

46. What was the issue related to the proliferation of media in the early twentieth century ?
  • (1) Media reach
  • (2) Social impact
  • (3) Passive excitement
  • (4) Competition among media

Answer:

47. The Geneva Convention wanted the promotion of educational films to :
  • (1) Export them
  • (2) Import them
  • (3) Encourage their circulation
  • (4) Support moral disarmament

Answer:(4)

48. The 1924 International Convention made the declaration that the trade and public exhibition of obscene matters are :
  • (1) A punishable offence
  • (2) A transient phenomenon
  • (3) To be exempted from customs duty
  • (4) Artistic representations

Answer:(1)

49. What was the other concern of the Convention ?
  • (1) Emphasis on traditional forms of silent diplomacy
  • (2) Use of newspapers for communication
  • (3) Use of media as instruments of diplomacy
  • (4) Understanding the new forms of media

Answer:(3)

50. The passage has an over-all description of mass media’s :
  • (1) Role for peaceful purposes
  • (2) Adoption of important treaties
  • (3) Use for educational communication
  • (4) Positive as well as negative use

Answer:(4)

UGC NET Mass Communication and Journalism November 2017 Paper III

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES