UGC NET(National Eligibility Test) Mass Communication and Journalism - Previous Years Solved Papers | Paper III November 2017

Questions
1. The first Indian language newspaper was :
  • (1) Bangadoota
  • (2) Samachar
  • (3) Digdarshan
  • (4) Mirat - ul - Akhbar

Answer:(3)

2. In wheel type of communication, _________ is dominant.
  • (1) One person
  • (2) One group
  • (3) One chain
  • (4) One nation

Answer:(1)

3. The concept of mindful journalism has drawn inspiration from :
  • (1) Hinduism
  • (2) Daoism
  • (3) Christianity
  • (4) Buddhism

Answer:(4)

4. According to Haebermas, modern mass media are influenced by :
  • (1) A high degree of ethical conduct
  • (2) New cultural trends
  • (3) Massive public participation
  • (4) Empty political spectacle

Answer:(4)

5. Jean Baudrillard has described mass media as a :
  • (1) Social powerhouse
  • (2) Prosperous middle man
  • (3) Political institution
  • (4) Speech without response

Answer:(4)

6. When an operating model of communication represents some aspect of reality , it represents :
  • (1) Stimulation
  • (2) Stagnation
  • (3) Simulation
  • (4) Stratification

Answer:(3)

7. In symbolic interaction, artificial signs that produce highly predictable responses are known as :
  • (1) Signals
  • (2) Signs
  • (3) Symbols
  • (4) Variants

Answer:(1)

8. Initial stage of interpersonal communication is called :
  • (1) The phatic stage
  • (2) The intimate stage
  • (3) The personal stage
  • (4) The public stage

Answer:(1)

9. ‘Mental images’ that enable people to classify objects and to structure responses are known as :
  • (1) Stereotypes
  • (2) Verbal commands
  • (3) Non verbal cues
  • (4) Typifications

Answer:(4)

10. In cultivation analysis, when viewers identify the television contents with their daily events, this phenomenon is known as :
  • (1) Redundancy
  • (2) Cultural cues
  • (3) Proxy
  • (4) Resonance

Answer:(4)

11. The post-modernist media studies hinge on :
  • (1) Collectivism
  • (2) Religious leadership
  • (3) Inspirational illusions
  • (4) Aesthetic politics

Answer:(4)

12. Media audiences respond selectively to the media due to their own interpretation of ________ of their daily life.
  • (1) Social discourses
  • (2) Creative production
  • (3) Unwanted innovations
  • (4) Unclear conformities

Answer:(1)

13. Critical theories of mass communication are ________ in character.
  • (1) Political
  • (2) Insignificant
  • (3) Symbolic
  • (4) Iconic

Answer:(1)

14. The Vernacular Press Act 1878 was also called as :
  • (1) Lytton’s Act
  • (2) Gagging Act
  • (3) Full control law
  • (4) Coercive control law

Answer:(2)

15. __________ of the statement is not a defence in a criminal proceeding against defamation.
  • (1) Interpretation
  • (2) Public approval
  • (3) Power
  • (4) Truth

Answer:(3)

16. The operation of Article 19 of the Indian constitution can be suspended under :
  • (1) Article 358
  • (2) Article 372
  • (3) Article 378
  • (4) Article 387

Answer:(1)

17. The International Federation of Journalists is based in :
  • (1) Amsterdam
  • (2) Frankfurt
  • (3) Brussels
  • (4) Vienna

Answer:(3)

18. For Jan Servaes, cultural diversity belongs to the cluster of :
  • (1) Normative concepts
  • (2) Contextual concepts
  • (3) Strategic concepts
  • (4) Advocacy concepts

Answer:(2)

19. The element of compensatory rivalry usually happens with :
  • (1) The researcher
  • (2) The control group
  • (3) The experimental group
  • (4) The staticians

Answer:(2)

20. External validity can be achieved through :
  • (1) Random samples
  • (2) Intervening variables
  • (3) Concealing errors
  • (4) Small samples

Answer:(1)

21. Equal appearing intervals are a characteristic of :
  • (1) Likert scale
  • (2) Arbitrary scale
  • (3) Thurstone scale
  • (4) Cumulative scale

Answer:(3)

22. The reactions of respondents to experimental situations are identified as :
  • (1) Varied response
  • (2) Control variables
  • (3) Demand characteristics
  • (4) Natural recall

Answer:(3)

23. The audience fragmentation has increased the demand for :
  • (1) Trend studies
  • (2) One - shot studies
  • (3) Historical studies
  • (4) Consultative studies

Answer:(1)

24. The people’s meter used by Nielsen Media Research records :
  • (1) TV commercials
  • (2) The programmes watched by people during sweeps
  • (3) The programmes watched by people at specific times
  • (4) The names of people in households who participate in Nielsen ratings

Answer:(2)

25. The issue of content management has to do with :
  • (1) The movie industry controlling the content and subject matter of films
  • (2) The movie industry’s desire that the films be broadcast on TV at the highest quality possible
  • (3) The movie industry’s attempt to have copy protection on movies that are broadcast
  • (4) The movement on the part of the consumer to have good content in all TV broadcasts

Answer:(3)

26. Electronic flash memory data storage device used for storing digital information :
  • (1) Tripod
  • (2) Flash card
  • (3) Flash Drive
  • (4) Memory card

Answer:(4)

27. __________ is used to protect private information stored in computers.
  • (1) Professional
  • (2) Puller
  • (3) Phisher
  • (4) Firewall

Answer:(4)

28. Which is the parent company of Google ?
  • (1) Alphabet
  • (2) Oracle
  • (3) Dell
  • (4) Microsoft

Answer:(1)

29. The film that has won Oscar Award for 2017 is :
  • (1)La La Land
  • (2) Moonlight
  • (3) Hidden figure
  • (4) Lion

Answer:(2)

30. Grid card is related to :
  • (1) Broadcast media
  • (2) Newspapers
  • (3) Outdoor media
  • (4) Magazines

Answer:(1)

31. Sirius is a/an :
  • (1) Internet radio
  • (2) Satellite radio
  • (3) Internet streamer
  • (4) Satellite TV station

Answer:(2)

32. A time period that precedes or follows prime time on television is identified as :
  • (1) Stage time
  • (2) Trial time
  • (3) Adjacent time
  • (4) Fringe time

Answer:(4)

33. The media that has been facing decline in advertising revenue in the Western world is :
  • (1) Newspaper industry
  • (2) Radio
  • (3) Television
  • (4) Google

Answer:(1)

34. The ABC’s(India) digital measurement service is supported by :
  • (1) Arbitron
  • (2) Gallup
  • (3) Harris
  • (4) A.C. Nielse

Answer:(4)

35. In the commercial world, Public Relations and Advertising are associated with :
  • (1) Propaganda
  • (2) Marketing
  • (3) Diplomacy
  • (4) Secret service

Answer:(2)

36. Cover×frequency will lead to :
  • (1) Hard facts
  • (2) Direct exposure
  • (3) Gross rating points
  • (4) Tie - in

Answer:(3)

37. According to Lang and Lang, when individual opinions merge into public opinion, the model that emerges is :
  • (1) Collective dynamics
  • (2) Hot public opinion
  • (3) Public opinion mainstreaming
  • (4) Collateralisation

Answer:(1)

38. The First World Assembly of Public Relations Associations was held in :
  • (1) Mexico city
  • (2) New York
  • (3) London
  • (4) Tokyo

Answer:(1)

39. Banner advertisement is a type of :
  • (1) Outdoor Advertising
  • (2) Interactive Advertising
  • (3) Corporate Advertising
  • (4) Paid Advertising

Answer:(2)

40. Bipolar objectives are used in :
  • (1) Likert scale
  • (2) Thurstone scale
  • (3) Gutman scale
  • (4) Semantic differentia

Answer:(1)

41. Social marketing theory is essentially ________.
  • (1) Content - dominated
  • (2) Source - dominated
  • (3) Receiver - dominated
  • (4) Channel - dominated

Answer:(2)

42. _________ refers to the number of billboards used for an advertisement.
  • (1) Cumes
  • (2) Counter boards
  • (3) Facings
  • (4) Deckers

Answer:(2)

43. Who commands higher advertising prices globally for now ?
  • (1) Digital music
  • (2) Digital news
  • (3) Digital video
  • (4) Television

Answer:(1)

44. Transition from one scene to another in a TV commercial is referred to as :
  • (1) Movement
  • (2) Linkage
  • (3) Bridge
  • (4) Run - in

Answer:(3)

45. The tabloid version of earlier broadsheet newspaper is called :
  • (1) Contact print
  • (2) Compact
  • (3) Tab
  • (4) Compressor

Answer:(2)

46. The estimation of story length is called :
  • (1) Casting off
  • (2) Copy fit
  • (3) Space check
  • (4) Line estimate

Answer:(1)

47. On Spec in journalistic parlance means :
  • (1) Commissioned article
  • (2) Uncommissioned article
  • (3) Additional editorial
  • (4) First page feature

Answer:(2)

48. Fan writing is characterised as a type of textual :
  • (1) Preacting
  • (2) Problematisation
  • (3) Poaching
  • (4) Presumption

Answer:(3)

49. Screamer is a/an _________ mark normally seen in headlines.
  • (1) Question
  • (2) Quotation
  • (3) Exclamatory
  • (4) Semicolon

Answer:(3)

50. Assertion (A) : Modern mass media are responsible for destroying the folk communities.

Reason (R) : The media fare provides scope to have individual judgements to decide what is amoral and what is not.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(4)

51. Assertion (A) : Television is central to ‘global mass culture.’

Reason (R) : The flow of television programmes from different directions is more pronounced than ever before to the West.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

52. Assertion (A) : The liberal model of media is positive to the growth of democracy.

Reason (R) : Market orientation makes media responsive to public issues.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

53. Assertion (A) : Market based media ownership aims to create an informed citizenry.

Reason (R) : Such an architecture of media system delivers enormous amounts of news on public affairs.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

54. Assertion (A) : Video podcasting and peer-to-peer networking represent a new architecture of aesthetics.

Reason (R) : Technological evolution has hindered the public access to media.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(3)

55. Assertion (A) : The synergy of modern economy with modern mass media is the other face of sophisticated media manipulation.

Reason (R) : Sale of physical and entertainment products is the sole aim of today’s corporate media which aims to maximise profits.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true

Answer:(1)

56. Assertion (A) : In the present day democracy, the rights and duties of publics to communicate has become less acceptable.

Reason (R) : Because of commercialisation and professionalisation, media viewpoints of others are of little consequence in media content selection.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(4)

57. Assertion (A) : Language and communications are not only social practices, but also political.

Reason (R) : Human communication has the primary objective of self - preservation.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(2)

58. Assertion (A) : The invention of Internet was basically not for democratising the global communication system.

Reason (R) : It was initiated for the US military to control centres to communicate in the eventuality of a nuclear war.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

59. Assertion (A) : People watch television because they are very fond of news.

Reason (R) : Some news channels are not objective and neutral in their coverage of news.

Code :
  • (1) (A) is true but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (2) (R) is true but (A) is not the correct explanation of (R).
  • (3) Both (A) and (R) are correct.
  • (4) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer:(4)

60. Assertion (A) : Print media is less socially responsible than the electronic media.

Reason (R) : Because the electronic media depend heavily on commercial revenue and as such they have to protect their commercial interests.

Code :

  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(4)

61. Assertion (A) : Guerilla television and video are more than media tools.

Reason (R) : They reflect the images of rebellion of the oppressed against modern imperialism.

Code :
  • (1) Both (A) and (R) are true.
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:(1)

62. Identify the correct sequence of emergence of different types of journalism :
  • (1) Citizen journalism, advocacy journalism, new journalism, alternative journalism
  • (2) Alternative journalism, advocacy journalism, citizen journalism, new journalism
  • (3) New journalism, alternative journalism, advocacy journalism, citizen journalism
  • (4) Advocacy journalism, new journalism, citizen journalism, alternative journalism

Answer:(3)

63. Identify the correct chronological sequence of the following statutes :
  • (1) The contempt of Court Act, the copyright Act, the Right to Information Act, the young persons (Harmful publications) Act
  • (2) The copyright Act, the young persons (Harmful publications) Act, the Right to Information Act, the contempt of Court Act
  • (3) The Right to Information Act, The young persons (Harmful publications) Act, the copyright Act, the contempt of Court Act
  • (4) The Young Persons (Harmful publications) Act, the copyright Act, the contempt of Court Act, the Right to Information Act

Answer:(4)

64. The correct chronological sequence of the following theories is :
  • (1) Libertarian, authoritarian, social responsibility, communist
  • (2) Social responsibility, communist, authoritarian, libertarian
  • (3) Communist, libertarian, authoritarian, social responsibility
  • (4) Authoritarian, libertarian, communist, social responsibility

Answer:(4)

65. The sequence of language wise circulation of newspapers, as per ABC report of (Jan - June 2016) is :
  • (1) English, Malayalam, Tamil, Hindi
  • (2) Hindi, English, Malayalam, Tamil
  • (3) English, Hindi, Tamil, Malayalam
  • (4) Hindi, Malayalam, English, Tamil

Answer:(2)

66. Match the following :

mass communication november 2017 paper iii q 66

Code :
  • (1) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (2) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (3) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (4) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer:(3)

67. Match the following :

mass communication november 2017 paper iii q 67

Code :
  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (4) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer:(1)

68. Match the following :

mass communication november 2017 paper iii q 68

Code :
  • (1) (i) (iv) (iii) (ii)
  • (2) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (3) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer:(4)

69. Match the following :

mass communication november 2017 paper iii q 69

Code :
  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer:(1)

70. Match the following :

mass communication november 2017 paper iii q 70

Code :
  • (1) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (2) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (3) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (4) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer:(3)

71. Who paid for the practice of embedded journalism in the United States ?
  • (1) News organisations
  • (2) The US Pentagon
  • (3) The American taxpayers
  • (4) Journalists themselves

Answer:(3)

72. Embedded journalism affected the media function of :
  • (1) Supply of news
  • (2) Respecting the soldiers
  • (3) Objective reporting
  • (4) Standing against the enemy

Answer:(3)

73. What was the issue faced by embedded journalists during the 2003 war ?
  • (1) Consequences of factual reporting
  • (2) Absence of conflicting loyalties
  • (3) Availability of multiple news sources
  • (4) One - dimensional reports

Answer:(4)

74. Embedded reporting is restricted by :
  • (1) The inability to observe the consequences of war
  • (2) Sharing lived experience
  • (3) Impartial reporting
  • (4) Opportunities to observe

Answer:(1)

75. Till date embedded reporting of wars has made people witness :
  • (1) Coverage with grisly consequences
  • (2) Safe-zones in conflict areas
  • (3) Suffering of Iraqi people
  • (4) War with one-sided focus

Answer:(4)

UGC NET Mass Communication and Journalism November 2017 Paper III