Advertisements

UGC NET(National Eligibility Test) Museology Conservation - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Questions
1. In the context of marketing, the museums are primarily considered as :
  1. (1) Research-organization
  2. (2) Service-organization
  3. (3) Education-organization
  4. (4) Collection-organization

Answer:(2)

2. Binomial classification of Biological specimen was introduced by :
  1. (1) Aristotle
  2. (2) Charles Darwin
  3. (3) Carlos Linnacus
  4. (4) George Mendel

Answer:(3)

3. What a Museum Curator should not do on hearing fire alarm ?
  • (1) Raise the alarm immediately
  • (2) Evacuate people without panick
  • (3) Inform press immediately
  • (4) Try to control and extinguish fire

Answer:(3)

4. Who urged the use of electronic bombardment to stimulate the viewer ?
  • (1) Marshall McLuhan
  • (2) Duncon Cameron
  • (3) Garry Thomson
  • (4) A.E. Parr

Answer:(3)

5. Ecomuseum is concerned with :
  • (1) Archaeological sites
  • (2) Eco-systems
  • (3) A geographical area including its people
  • (4) Environment

Answer:(3)

6. Book-shoes are used for storing :
  • (1) Leather objects
  • (2) Shoes
  • (3) Textile
  • (4) Old manuscripts and books

Answer:(4)

7. The link between an object and all associated information is :
  • (1) Serial Number
  • (2) Accession Number
  • (3) Accession Register
  • (4) Index Card

Answer:(2)

8. Technique of dry preservation of plants is called :
  • (1) Freeze drying
  • (2) Herbarium making
  • (3) Aquarium making
  • (4) Planetarium

Answer:(2)

9. Solander boxes are used for storage of :
  • (1) Coins
  • (2) Terracottas
  • (3) Manuscripts, prints and drawings, etc.
  • (4) Costumes

Answer:(3)

10. Public Relations is a conscious effort to :
  • (1) Educate people
  • (2) Generate funds
  • (3) To influence public perception
  • (4) Propagate culture

Answer:(3)

11. The science of Inland Fresh water is called :
  • (1) Hydrology
  • (2) Ichthyology
  • (3) Ethology
  • (4) Limnology

Answer:(4)

12. Museum Conservation Institute (MCI) is situated in :
  • (1) Los Angeles, California, USA
  • (2) Washington D.C.,USA
  • (3) Rome, Italy
  • (4) London, U.K.

Answer:(2)

13. Which of the following is particulate pollutant ?
  • (1) Soot
  • (2) Formic Acid
  • (3) Ozone
  • (4) Acetic Acid

Answer:(1)

14. Casper F. Neickel’s Museographia was published in the year :
  • (1) 1727
  • (2) 1793
  • (3) 1853
  • (4) 1870

Answer:(1)

15. The condition in which surface of glass becomes partialy cristilized and flackes off is called :
  • (1) Buckling
  • (2) Deutrification
  • (3) Cockling
  • (4) Spatter

Answer:(2)

16. De-accessioning must precede :
  • (1) Accessioning
  • (2) Cataloguing
  • (3) Indexing
  • (4) Disposal

Answer:(4)

17. Which of the following publication is a periodical ?
  • (1) Leaflets
  • (2) Books
  • (3) Bulletin
  • (4) Catalogue

Answer:(3)

18. Fry Test is used to assess :
  • (1) Comprihensibility of Text
  • (2) Legibility of the Text
  • (3) Readability of the Text
  • (4) All of the above

Answer:(3)

19. Which of the following is not a source of revenue for museums ?
  • (1) Museum Shop
  • (2) Grants
  • (3) Donations
  • (4) Salaries

Answer:(4)

20. Theory of Knowledge is referred as :
  • (1) Philosophy
  • (2) Epistemology
  • (3) Pedagogy
  • (4) Semantic

Answer:(2)

21. Which of the following methods of collecting involves accessioning as well as deaccessioning ?
  • (1) Gifts
  • (2) Purchases
  • (3) Exchange
  • (4) Field work

Answer:(3)

22. In order of their decreasing corrosion resistence the metals can be arranged in the following order :
  • (1) Copper > Silver > Lead > Iron
  • (2) Iron > Copper > Lead > Silver
  • (3) Silver > Copper > Lead > Iron
  • (4) Lead > Copper > Iron > Silver

Answer:(3)

23. “Museum International” is Published by :
  • (1) British Museum Association
  • (2) ICOM
  • (3) American Museum Association
  • (4) Museum Association of India

Answer:(2)

24. CECA is the International Committee of ICOM for :
  • (1) Environment and Culture Action
  • (2) Educational Anthropology
  • (3) Education and Cultural Action
  • (4) Environment and Conservation Activities

Answer:(3)

25. The Discovery room was setup for the first time in India by :
  • (1) Indian Museum, Calcutta
  • (2) National Museum of Natural History, New Delhi
  • (3) IGRMS, Bhopal
  • (4) State Museum, Lucknow

Answer:(2)

26. Arrange the following Dry preservation of Arthropodes steps in order :

(a) Pinning

(b) Mounting for storage and display

(c) Pressing

(d) Wax impregnation

Code :
  • (1) (a), (d), (c), (b)
  • (2) (d), (c), (a), (b)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (c), (a), (d), (b)

Answer:(4)

27. Arrange in order the stages of a visit of school children to a museum :

(a) Use of discovery exhibits

(b) Organising a quiz on the subject learnt in the Museum

(c) Introduction and briefing by the Museum educator

(d) Booking the visit

Code :
  • (1) (d), (b), (a), (c)
  • (2) (d), (c), (a), (b)
  • (3) (d), (a), (c), (b)
  • (4) (c), (b), (a), (d)

Answer:(2)

28. Which of the following would benefit visually impaired visitors ?

(a) Braille Information

(b) Tactile Plans

(c) Taped Guides

(d) Sign Language-interpreted tour

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (a), (c), (d)

Answer:(1)

29. Which of the following material change dimensions with change in humidity ?

(a) Wood

(b) Glass

(c) Ivory

(d) Glues

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (a), (c), (d)

Answer:(4)

30. Conservation activities include :

(a) Examination

(b) Documentation

(c)Treatment

(d) Restoration

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer:(4)

31. Which of the following can be valid considerations for de-accessioning works of Art ?

(a) Damage beyond repair

(b) Duplication

(c) Irrelevance to the collection

(d) The possibility of up-grading by exchange

Code :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer:(4)

32. Which of the following statements are true ?

(a) Tropical climates are conducive to insect growth.

(b) Ivory bleaches when exposed to light.

(c) Fungi are simple plant like organism’s which do not have chlorophill.

(d) Polyester film and enclosures can not be used for friable media.

Code :
  • (1) (a), (d)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (a), (b), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (c)

Answer:(3)

33. Match the Museums in List - I with their locations in List - II :

muselogy november 2017 paper ii q 33

Code :
  • (1) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (2) (i) (ii) (iv) (iii)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer:(4)

34. Match the terms in List-I with their meanings in List - II :

muselogy november 2017 paper ii q 34

Code :
  • (1) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (2) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (3) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (4) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer:(4)

35. Match the Instrument in List - I with their purpose in List - II :

muselogy november 2017 paper ii q 35

Code :
  • (1) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (2) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer:(1)

36. Match the concepts in List - I with their meaning in List - II :

muselogy november 2017 paper ii q 35

Code :
  • (1) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (2) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (4) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer:(1)

37. Match the names of the Journals in List - I with their publishers in List - II :

muselogy november 2017 paper ii q 37

Code :
  • (1) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (4) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer:(2)

38. Match the crafts in List - I with the state they belong to in List - II :

muselogy november 2017 paper ii q 38

Code :
  • (1) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (2) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (3) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (4) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer:(1)

39. Match the personalities in List - I with their contributions in List - II :

muselogy november 2017 paper ii q 39

Code :
  • (1) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (2) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (3) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (4) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer:(2)

40. Match the authors in List - I with the books they have written in List - II :

muselogy november 2017 paper ii q 40

Code :
  • (1) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (2) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (3) (i) (iv) (ii) (iii)
  • (4) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer:(4)

41. Assertion (A) : Conducting a hazard assessment will stop disasters happening.

Reason (R) : Hazard Assessment ensures that steps are taken to minimize the impact if a disaster occures.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(4)

42. Assertion (A) : For conservation, the works of Art does not need prioritazation.

Reason (R) : Because all works of art are of equal value.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(4)

43. Assertion (A) : The light source should be inside the showcase.

Reason (R) : To save the cost of instalation.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(4)

44. Assertion (A) : An exhibition brief should take the form of a well considered piece of instructive writing, written for case of reference.

Reason (R) : It contains all the information to enable designer to understand the problem and commence work on design problem.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(3)

45. Assertion (A) : Soda-acid fire extinguishers are not recommended in museums.

Reason (R) : They are cumbersome to use and damaging to collections.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(3)

46. Assertion (A) : The deterioration of objects due to light stops when the objects are placed in the dark.

Reason (R) : Once started, photochemical reactions continue even after the exposure to light or UV radiation has stopped.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(1)

47. Assertion (A) : Peal’s American Museum or Philadelphia Museum failed to survive.

Reason (R) : Because of financial reasons.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(3)

48. Assertion (A) : The freezing process as method of pest control, should not be used on a routine or preventive basis. Reason (R) : It is an interventive treatment. Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(3)

49. Assertion (A) : While using sling hygrometer Tap water can be used.

Reason (R) : The impurities in Tap water do not effect the reading.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(4)

50. Assertion (A) : Measuring the absolute amount of water in air is not sufficient.

Reason (R) : Because temperature also has an effect on the drying capacity of the air.

Code :
  • (1) (A) is wrong, but (R) is right.
  • (3) Both (A) and (R) are right.
  • (2) (A) is right, but (R) is wrong.
  • (4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer:(3)

UGC NET Museology Conservation November 2017 Paper III

Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries