Advertisement

UGC NET Sociology - Previous Years Solved Papers | Paper II November 2017

Advertisement
Questions
1. Who among the following has defined Sociology as the systematic study of collective representation ?
  • (1) Karl Marx
  • (2) Emile Durkheim
  • (3) Auguste Comte
  • (4) Max Weber

Answer: Option (2)

2. Who among the following has defined that “A Community is an area of social living marked by some degree of coherence” ?
  • (1) R.M. Mac Iver and C.H. Page
  • (2) Kimball Young and W.F. Ogburn
  • (3) Henary Jonhan
  • (4) Kingsley Davis

Answer: Option (1)

Advertisement
3. Who has given the concept ‘Imperatively Co-ordinated association’ ?
  • (1) Coser
  • (2) Dahrendorf
  • (3) Collins
  • (4) Marx

Answer: Option (2)

4. ‘Rewards and punishments are associated with role expectation’. That is known as :
  • (1) Mores
  • (2) Folk ways
  • (3) Norms
  • (4) Sanctions

Answer: Option (4)

5. Match List - I with List - II :

sociology 2017 paper ii q 2

  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (3) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (4) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: Option (3)

6. Who has used the concepts of ‘status and contract’ in understanding traditional and modern societies respectively ?
  • (1) R. Linton
  • (2) Henry Maine
  • (3) R.K. Merton
  • (4) S.F. Nadel

Answer: Option (2)

7. Who has argued that ‘ Status group can be identified in terms of a specific, positive or negative, social estimation of honour’ ?
  • (1) Ralph Linton
  • (2) Max Weber
  • (3) S.F. Nadel
  • (4) A.K. Rossi

Answer: Option (2)

8. Who has classified roles as ‘Pivotal’, ‘Sufficiently relevant’ and ‘Peripheral’ in his theory of social structure ?
  • (1) A.R. Radcliffe - Brown
  • (2) S.F. Nadel
  • (3) G.P. Murdock
  • (4) C. Levi - Strauss

Answer: Option (2)

9. Match List - I with List - II :

sociology 2017 paper ii q 2

  • (1) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (2) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (3) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: Option (1)

10. Who has said that the function of religious rituals is to affirm the moral superiority of the society over its individual members ?
  • (1) James Frazer
  • (2) Emile Durkheim
  • (3) A.R. Radcliffe - Brown
  • (4) B. Malinowski

Answer: Option (2)

11. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R) :

Assertion (A) : Endogamy is still prevalent in Indian Society.

Reason (R) : Mostly people prefer marriage within their own caste.

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  • (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  • (3) (A) is true, but (R) is false.
  • (4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option (1)

12. Who has written the book ‘ Sociology of Economic Life’ ?
  • (1) Weber
  • (2) Smelser
  • (3) Parsons
  • (4) Merton

Answer: Option (2)

13. Socialization is also called __________.
  • (1) Acculturation
  • (2) Cultural diffusion
  • (3) Enculturation
  • (4) All the above

Answer: Option (3)

14. Who says “Caste forms an institutionalized social stratification in Indian society but principle associated with class also plays an important role” ?
  • (1) Andre Beteille
  • (2) Yogendra Singh
  • (3) Dipankar Gupta
  • (4) M.S.A. Rao

Answer: Option (2)

15. Socialization is __________.

(a) A pre-requisite for any society

(b) Essential to any social life

(c) Cultural and social reproduction of social forms

(d) Diffusion of culture

Mark the correct answer from the code given below :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (c), (d), (a)
  • (4) (d), (a), (b)

Answer: Option (1)

16. Who has given the cognitive development theory of socialization ?
  • (1) Marx
  • (2) Freud
  • (3) Piaget
  • (4) Cooley

Answer: Option (3)

17. Whose theory of socialization indicates that ‘socialization is a process of acquisition of moral and personal identity through family relationships’ ?
  • (1) Piaget
  • (2) Freud
  • (3) Durkheim
  • (4) Mead

Answer: Option (2)

18. The movement of Individuals between different strata in the hierarchy is referred to as :
  • (1) Social hierarchy
  • (2) Social mobility
  • (3) Upward mobility
  • (4) Downward mobility

Answer: Option (2)

19. Who has said that economic, social and political strata are though independent but they articulate each other in day to day live situation in stratified society ?
  • (1) Davis
  • (2) Marx
  • (3) Moore
  • (4) Weber

Answer: Option (4)

20. Who among the following says that “Stratification is universally necessary due to the requirement of any society to motivate individuals to fill important social positions” ?
  • (1) Marx
  • (2) Davis and Moore
  • (3) Weber
  • (4) Bendix and Lipset

Answer: Option (2)

21. Who was of the opinion that revolutions are locomotives of history ?
  • (1) E. Kant
  • (2) K. Marx
  • (3) G.W.F. Hegal
  • (4) F. Engels

Answer: Option (2)

22. Match the List - I with List - II :

sociology 2017 paper ii q 2

  • (1) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (2) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (3) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (4) (ii) (iii) (i) (v)

Answer: Option (1)

23. What is the theoretical approach in which societies are conceptualized as ‘Social Systems’, and particular features of ‘Social Structures’ are explained in terms of their contribution to the maintenance of these systems ?
  • (1) Structuralism
  • (2) Functionalism
  • (3) Structural - differentiation
  • (4) Structural - Functionalism

Answer: Option (4)

24. Match List - I with List - II.

sociology 2017 paper ii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (3) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: Option (4)

25. According to whom, culture is held to embody principles which mirror essential features of the human mind - ‘binary classificatory systems’ ?
  • (1) A.R. Radcliffe - Brown
  • (2) S.F. Nadel
  • (3) C. Levi - Strauss
  • (4) Talcott Parsons

Answer: Option (3)

26. Who among the following advocated a version of anthropology called ‘Comparative Method’ ?
  • (1) E. Durkheim
  • (2) A.R. Radcliffe - Brown
  • (3) B. Malinowski
  • (4) F. Boaz

Answer: Option (2)

27. Which statement is not true among the following according to Malinowski ?
  • (1) Malinowski speaks of function primarily in terms of physiological and psychological needs
  • (2) Malinowski cannot be described as functionalist because he became obsessed with empirical reality
  • (3) Malinowski continues to be a powerful influence in Anthropology
  • (4) Malinowski is constantly present in meticulously carried out field research

Answer: Option (2)

28. Which among the following to R.K. Merton is the basis for the formation of reference group ?
  • (1) Relative Similarity
  • (2) Relative Dissimilarity
  • (3) Relative Deprivation
  • (4) Relative Complexity

Answer: Option (3)

29. Durkheim’s most important methodological contribution was his :
  • (1) Functional analysis
  • (2) Study of normative behaviour
  • (3) Structural formulations
  • (4) Conjecture and guess

Answer: Option (1)

30. Talcott Parson’s analysis of social system was based on the principle of :
  • (1) Homeostasis
  • (2) Manifest functions
  • (3) Darwin’s principles
  • (4) Physical Laws

Answer: Option (1)

31. According to Max Weber, social sciences must have :
  • (1) Value Bias
  • (2) Value Judgement
  • (3) Value Relevance
  • (4) Value Freedom

Answer: Option (3)

32. In Mead’s work, the attitude of the entire community or in any game, the attitude of the entire team is known by the term :
  • (1) Self Perception
  • (2) Generalized Other
  • (3) Social Act
  • (4) Sensuous Stimulation

Answer: Option (2)

33. Which among the following is not the basic principle of Blumer’s theory of symbolic interactionism ?
  • (1) Human beings, unlike lower animals, are endowed with the capacity for thought.
  • (2) The capacity for thought is shaped by social interaction.
  • (3) Meanings and symbols allow people to carry on distinctly human action and interaction.
  • (4) People are not able to make any modifications and changes during interactions.

Answer: Option (4)

34. Who among the following gave the concepts of ‘Residues’ and ‘Derivatives’ in his theory ?
  • (1) C.H. Mead
  • (2) G. Mosca
  • (3) C.W. Mills
  • (4) V. Pareto

Answer: Option (4)

35. According to Marx, the workers in capitalist society are alienated from their :

(a) Productive Activity

(b) Fellow Workers

(c) Product

(d) Own Species Being

(e) Family Members

  • (1) (a), (b), (c), (e)
  • (2) (a), (d), (e)
  • (3) (b), (c), (d)
  • (4) (a), (b), (c), (d)

Answer: Option (4)

36. According to whom, ‘Social structures may be translated empirically into patterns of repetitive micro interaction’ ?
  • (1) K. Marx
  • (2) L.A. Coser
  • (3) R. Collins
  • (4) S.F. Nadel

Answer: Option (3)

37. Dahrendorf distinguished three broad types of groups in his conflict theory : They are :
  • (1) Quasi, Interest, Conflict
  • (2) Quasi, Intermediate,Conflict
  • (3) Interest, Latent, Manifest
  • (4) Conflict, Consensus,Quasi

Answer: Option (1)

38. Who is the author of the book “ The Functions of Social Conflict” ?
  • (1) Jeffrey Alexander
  • (2) Lewis A. Coser
  • (3) Randall Collins
  • (4) Ralf Dahrendorf

Answer: Option (2)

39. Who has argued that methodologically social facts can be treated like things ?
  • (1) Weber
  • (2) Comte
  • (3) Durkheim
  • (4) Radcliffe - Brown

Answer: Option (3)

40. What does objectivity mean in social research ?

(a) Accounts for external world

(b) Accounts for internal world

(c) Represent the world as it exists

(d) Independent of our conceptions

Select the correct answer from the code given below :
  • (1) (a), (b), (c)
  • (2) (b), (c), (d)
  • (3) (b), (a), (d)
  • (4) (a), (c), (d)

Answer: Option (4)

41. Match List - I with List - II :

sociology 2017 paper ii q 2

  • (1) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (2) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (3) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (4) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: Option (4)

42. Who has stated that ‘Human Studies should be concerned with the construction of typologies of personality and culture’ ?
  • (1) Weber
  • (2) Dilthey
  • (3) Carr - Saunders
  • (4) Rickert

Answer: Option (2)

43. A study design involving collection of data at one particular point of time is known as :
  • (1) Cohort study
  • (2) Trend study
  • (3) Cross sectional study
  • (4) Longitudinal study

Answer: Option (3)

44. The precondition to qualify a sample as a random one is :
  • (1) The researcher must pretest the subject
  • (2) The researcher must conduct pilot study
  • (3) At least 100 respondents must be selected from a given population
  • (4) Every member of the population must have an equal chance of being selected

Answer: Option (4)

45. Who said these words : “ I started research as a non - participant observer. As I became accepted into the community, I found myself becoming almost a non - observing participant” ?
  • (1) B. Malinowski
  • (2) E. Durkheim
  • (3) William F. Whyte
  • (4) N. Anderson

Answer: Option (3)

46. When one variable is Qualitative and another variable is Quantitative, which measure will be used for finding covariation between them ?
  • (1) Yules ‘Q’
  • (2) Phi coefficient ‘φ’
  • (3) Rank correlation ‘r’
  • (4) Chi-square (χ2)

Answer: Option (4)

47. When the same test in a social research is completed by the same people on two different occasions it is called :
  • (1) Normal reliability
  • (2) Alternate form reliability
  • (3) Test - retest reliability
  • (4) Split half reliabilizty

Answer: Option (3)

48. A test is said to be valid under which of the following condition ?
  • (1) It is thought to measure what it sets out to measure
  • (2) Observations have produced required data
  • (3) The quality of data is good
  • (4) It is thought to measure the unplanned facts

Answer: Option (1)

49. Which one of the averages cannot be manipulated algebraically ?
  • (1) Mean
  • (2) Median
  • (3) Mode
  • (4) None of the above

Answer: Option (3)

50. A study with experimental design is :
  • (1) Quite common in social science research
  • (2) Rare but possible in social research
  • (3) Impossible in social science research
  • (4) The easiest one in social research

Answer: Option (2)

UGC NET Sociology November 2017 Paper III

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group