Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Bank, GATE and NET

Indian Independence Movement - Competitive Exam GK Questions

101 What is the reason behind the shifting of the capital of British India Empire from Calcutta to Delhi?
A The climate of Delhi was more suitable for Europeans
B Delhi was located at the centre of the empire
C Delhi was the traditional seat for of Imperial powers
D Calcutta was the hotbed of revolutionaries

Answer: Option [D]
102 Who raised the slogan "Inquilab Zindabad" ?
A Chandrasekhar Azad
B M K Gandhi
C Loka Manya Tilak
D Hasrat Mohani

Answer: Option [D]
103 In which year All India Trade Union Congress(AITUC) was formed ?
A 01 February 1917
B 31 December 1920
C 28 August 1921
D 14 November 1922

Answer: Option [B]
104 Jallianwala Bagh massacre occurred on :
A January 31, 1917
B August 12, 1918
C April 13, 1919
D December 25, 1922

Answer: Option [C]
105 Who commented that Cripps Mission was a postdated cheque on a crashing bank?
A Sardar Vallabhbhai Patel
B Mahatma Gandhi
C Subhash Chandra Bose
D Jawaharlal Nehru

Answer: Option [B]
106 Who founded the Banaras Hindu University ?
A Mahatma Gandhi
B Jawaharlal Nehru
C Madan Mohan Malaviya
D None of the above

Answer: Option [C]
107 Who conceived the idea of Pakistan ?
A Asaf Ali
B Mohd. Ali Jinnah
C H.S. Suharwardhy
D Chowdhary Rahmat Ali

Answer: Option [D]
108 A series of articles by Aurobindo Ghosh known as ‘Doctrine of Passive Resistance’ are associated with which one of the following movements ?
A Swadeshi and Boycott movement
B Non-Cooperation movement
C Young Bengal movement
D Civil Disobedience movement

Answer: Option [A]
109 Who was the President of Lahore session of INC at which the resolution of ‘Complete Independence’ was passed ?
A S.N. Banerjee
B Dadabhai Naoroji
C Jawaharlal Nehru
D Badruddin Tyabji

Answer: Option [C]
110 The Home Rule League Movement in India was started by:
A S.N. Banerjee and W.C. Banerjee
B Mahatma Gandhi and Motilal Nehru
C Annie Besant and Gokhale
D Annie Basant and Tilak

Answer: Option [D]


Please Like Us