Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Postal Assistants, Bank, GATE and NET

CSAT Prelims Biology - General Knowledge Questions and Answers for UPSC Exam | Page-5

Questions
41 In which organ of the human body, lymphocyte cells formed?
A Liver
B Long bone
C Pancreas
D Spleen

Answer: Option [B]
42 Robert Webster is known for his work associated with which one of the following?
A HIV/AIDS
B Alzheimer
C Cardiology
D Influenza virus

Answer: Option [D]
43 Production of which one of the following is a function of the liver?
A Urea
B Mucus
C Lipase
D Hydrochloric acid

Answer: Option [A]
44 With reference to the evolution of living organisms, which one of the following sequences is correct?
A Pangolin-Tortoise-Hawk
B Octopus-Dolphin-Shark
C Salamander-Python-Kangaroo
D Frog-Crab-Prawn

Answer: Option [C]
45 Which one of the following sets of elements was primarily responsible for the origin of life on the Earth?
A Hydrogen, Oxygen, Sodium
B Carbon, Hydrogen, Nitrogen
C Oxygen, Calcium, Phosphorus
D Carbon, Hydrogen, Potassium

Answer: Option [B]
46 H1N1 virus is sometimes mentioned in the news with reference to which one of the following diseases?
A AIDS
B Dengue
C Bird flu
D Swine flu

Answer: Option [D]
47 Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by
A viruses
B moulds
C protozoa
D bacteria

Answer: Option [B]
48 Recombinant DNA technology (Genetic Engineering) allows genes to be transferred
I. across different species of plants
II. from animals to plants
III. from microorganisms to higher organisms

Select the correct answer using the codes given below.

A I only
B II and III only
C I and III only
D I, II and III

Answer: Option [D]
49 Human activities in the recent past have caused the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere, but a lot of it does not remain in the lower atmosphere because of
I. its escape into the outer stratosphere.
II. Round-worm has separate sexes
III. the trapping of air in the polar ice caps.

Which of the statements given above is/are correct?

A I and II
B II only
C II and III
D III only

Answer: Option [B]
50 Consider the following statements :
I. Caffeine, a constituent of tea and coffee is a diuretic.
II. Citric acid is used in soft drinks.
III. Ascorbic acid is essential for formation of bones and teeth.
IV. Citric acid is a good substitution ascorbic acid in our nutrition.

Which of the statements given above are correct?

A I and II only
B I, II and III only
C III and IV only
D I, II, III and IV

Answer: Option [B]

Chapters

Read More Biology Questions

Please Like Us
Brand

Recommended Books for Competitive Exams

VIEW ALL