Advertisements

History of Development and Planning - Indian Economy General Knowledge Objective Questions and Answers | Economics GK Quiz

(1) Who is the father of Economics ?
[A] Max Muller
[B] Adam Smith
[C] Karl Marx
[D] None of these above

Comment

Answer: Option [B]
(2) Indian Economy is :
[A] Socialistic Economy
[B] Gandhian Economy
[C] Mixed Economy
[D] Free Economy

Comment

Answer: Option [C]
(3) Mixed economy means an economy where
[A] both agriculture and industry are equally promoted by the state
[B] there is co-existence of public sector along with private sector
[C] there is importance of small scale industries along with heavy industries
[D] economy is controlled by military as well as civilian rulers

Comment

Answer: Option [B]
(4) India's economic planning CANNOT be said to be :
[A] indicative
[B] imperative
[C] limited
[D] democratic

Comment

Answer: Option [B]
(5) Which one of the following is the task of the Planning Commission ?
[A] Preparation of the plan
[B] Implementation of the plan
[C] Financing of the plan
[D] None of these above

Comment

Answer: Option [A]
(6) Which one of the following bodies finalizes the Five Year Plan Proposals ?
[A] Planning Commission
[B] Union Cabinet
[C] National Development Council
[D] Ministry of Planning

Comment

Answer: Option [C]
(7) Which one of the following is true about Planning Commission ?
[A] It is a Ministry
[B] It is a Government Department
[C] It is an Advisory Body
[D] It is an Autonomous Corporation

Comment

Answer: Option [C]
(8) Economic survey is published by :
[A] Ministry of Finance
[B] Planning Commission
[C] Govt of India
[D] Indian Statistical Institute

Comment

Answer: Option [A]
(9) Who is the Chairman of the Planning Commission in India ?
[A] President
[B] Vice President
[C] Prime Minister
[D] Finance Minister

Comment

Answer: Option [C]
(10) The Deputy Chairman of the Planning Commission :
[A] HRD Minister
[B] Finance Minister
[C] Holds the rank of a cabinet minister
[D] is an economist of repute

Comment

Answer: Option [C]

Read More Economics Solved Questions

Chapters

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz