Advertisements

Indian Industries & Foreign Trade - General Knowledge Multiple Choice Questions with Answers | GK

(1) In India, maximum number of workers are employed in:
[A] textile industry
[B] automobile industry
[C] iron and steel industry
[D] tea industry

Comment

Answer: Option [A]
(2) India’s oldest iron and steel plant is
[A] TISCO at Burnpur
[B] Durgapur Iron and Steel Plant
[C] TISCO at Jamshedpur
[D] None of the above

Comment

Answer: Option [C]
(3) Which of the following industries was started first in India ?
[A] Jute
[B] Tea
[C] Cotton
[D] Textile

Comment

Answer: Option [B]
(4) In which of the following industries is the maximum number of woman employed in India ?
[A] Jute
[B] Textile
[C] Coal
[D] Tea

Comment

Answer: Option [D]
(5) Which of the following agencies has the power to declare any industrial unit as a potentially sick unit ?
[A] IRBI
[B] MRTPC
[C] BIFR
[D] All of the above

Comment

Answer: Option [C]
(6) Bokaro Steel Limited was established with the assistance of :
[A] China
[B] USA
[C] Germany
[D] Soviet Union

Comment

Answer: Option [D]
(7) The biggest Public Sector undertaking in the country is .......
[A] Railways
[B] Iron and Steel plants
[C] Airways
[D] None of the above

Comment

Answer: Option [A]
(8) Which of the following was formed to suggest means for eradicating black money ?
[A] Sarkaria Commission
[B] Chelliah Committee
[C] Finance Commission
[D] None of the above

Comment

Answer: Option [B]
(9) After textiles, India’s second important industry is:
[A] Jute
[B] Iron and steel
[C] Coal
[D] Tea

Comment

Answer: Option [B]
(10) Which industry in India was worst affected because of the partition ?
[A] Jute and Cement
[B] Cotton and sugar
[C] Paper and Iron
[D] Jute and Cotton

Comment

Answer: Option [D]

Read More Economics Solved Questions

Chapters

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz