Advertisements

Banking System and Capital Market - MCQs with Answers

(1) Which of the following rural bank is named after a river ?
[A] Prathama Bank
[B] Varada Grameen Bank
[C] Thar Anchalik Grameen Bank
[D] Aravali Kshetriya Grameen Bank

Comment

Answer: Option [B]
(2) What is Scheduled Bank in India ?
[A] It is included in the II Schedule of Banking Regulation Act.
[B] It is included in the II Schedule of Constitution
[C] It is included in the II Schedule of Reserve Bank of India Act
[D] None of these above

Comment

Answer: Option [C]
(3) What is the animal on the insignia of the RBI ?
[A] Lion
[B] Tiger
[C] Panther
[D] Elephant

Comment

Answer: Option [B]
(4) For regulation and development of the insurance sector of the country the Government has formed :
[A] SEBI
[B] Reserve Bank of India
[C] Insurance Regulatory and Development Authority
[D] General Insurance Corporation

Comment

Answer: Option [C]
(5) The number of Banks nationalised since 1969 is :
[A] 8
[B] 12
[C] 14
[D] 20

Comment

Answer: Option [C]
(6) Which of the following is the Banker's Bank :
[A] IDBI
[B] RBI
[C] SBI
[D] UBI

Comment

Answer: Option [B]
(7) What is the largest Public Sector Bank in India ?
[A] Central Bank
[B] SBI
[C] Punjab National Bank
[D] None of these above

Comment

Answer: Option [B]
(8) In which year the Reserve Bank of India was taken over by the Government ?
[A] 1945
[B] 1948
[C] 1952
[D] 1956

Comment

Answer: Option [B]
(9) In Capital Market SRO stands for :
[A] Self-Regulatory Organisations
[B] Small Revenue Operations
[C] Securities Roll-back Operations
[D] Securities Regulatory Organisations

Comment

Answer: Option [A]
(10) Terms Bull market and Bear market is associated with which branch of commercial activity ?
[A] Foreign Trade
[B] Banking
[C] Share Market
[D] Manufacturing

Comment

Answer: Option [C]

Read More Economics Solved Questions

Chapters

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz