Advertisements

World Organisations Multiple Choice Questions and Answers

(1) The headquarters of IMF and World Bank are located at :
[A] Geneva and Montreal
[B] Geneva and Vienna
[C] New York and Geneva
[D] Washington

Comment

Answer: Option [D]
(2) Voting rights in the IMF are determined on the basis of :
[A] one country, one vote
[B] size of the economy
[C] proportion to contributions given by each country
[D] proportion to quota alloted to countries from time to time

Comment

Answer: Option [B]
(3) “World development Report” is an annual publication of :
[A] World Bank
[B] International Bank of Reconstruction and Development
[C] World Trade Organisation
[D] International Monetary Fund

Comment

Answer: Option [A]
(4) Which one of the following is not a member of Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)?
[A] Algeria
[B] Brazil
[C] Ecuador
[D] Nigeria

Comment

Answer: Option [B]
(5) Which of the following countries is not a member of SAARC ?
[A] Bhutan
[B] India
[C] Thailand
[D] Maldives

Comment

Answer: Option [C]
(6) Which country is the largest debtor of UNO ?
[A] India
[B] China
[C] Japan
[D] USA

Comment

Answer: Option [D]
(7) Special Drawing Rights is also known as :
[A] Gold
[B] Paper gold
[C] Paper silver
[D] None of these

Comment

Answer: Option [A]
(8) G-77 summit is a forum for :
[A] North-South Cooperation
[B] East-West Cooperation
[C] South-South Cooperation
[D] North-North cooperation

Comment

Answer: Option [C]
(9) The headquarters of World Trade Organisation is in :
[A] Montreal
[B] Seattle
[C] Geneva
[D] The Hague

Comment

Answer: Option [C]
(10) The headquarters of OPEC is located at
[A] Vienna
[B] Kuwait City
[C] Algeria
[D] Tehran

Comment

Answer: Option [A]

Read More Economics Solved Questions

Chapters

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz