Advertisements

Science and Technology - General Knowledge Multiple Choice Questions(MCQs) and Answers

Advertisements
(1) The first Indian Satellite Aryabhatta was launched in
[A] 1974
[B] 1975
[C] 1976
[D] 1977

Comment

Answer: Option [B]
(2) MIRV stands for
[A] Multi-dimensional Independent Reentry Vehicle
[B] Multi-directional Independently Reoriented Vehicle
[C] Multiple Independently-targetable Re-entry Vehicle
[D] Multi-purpose Integrally-targeted Revolutionary Vehicle

Comment

Answer: Option [C]
Advertisement
(3) Which one of the following is an ‘Air-to-Air’ missile?
[A] Astra
[B] Akash
[C] Becquerel
[D] Prithivi

Comment

Answer: Option [A]
(4) Who is popularly known as ‘Missile Man of India’?
[A] Dr. C. V. Raman
[B] Dr. S. Chandrasekhar
[C] Dr. Hargobind Khurana
[D] Dr. A. P. J. Abdul Kalam

Comment

Answer: Option [D]
(5) From where was India’s multipurpose telecommunication satellite INSAT -2E launched?
[A] Thumba
[B] Baikanour
[C] Kourou
[D] Sriharikota

Comment

Answer: Option [C]
(6) Geo-stationary satellite revolves at –
[A] Any height
[B] Fixed height
[C] Height above pole
[D] Height which depends upon its mass

Comment

Answer: Option [B]
(7) What is the name given to India’s Meteorological Research Satellite (Met Sat) launched in 2003?
[A] Vikram – 1
[B] Bhaskara – 1
[C] Kalpana – 1
[D] Arya Bhatta – 1

Comment

Answer: Option [C]
(8) What was the name of the space shuttle that landed man on the moon?
[A] Apollo
[B] Challenger
[C] Columbia
[D] Eagle

Comment

Answer: Option [A]
(9) Of the following Indian satellites, which on is intended for long distance telecommunications for transmitting TV programmes?
[A] Aryabhatta
[B] INSAT – A
[C] Rohini
[D] Bhaskara

Comment

Answer: Option [B]
(10) Nuclear explosive devices were tested in India at
[A] Bangalore
[B] Sriharikota
[C] Kanchipuram
[D] Pokharan

Comment

Answer: Option [D]