JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Banking Law - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
1. The primary relationship between a banker and customer starts from the time
  • [A] when customer visits that bank
  • [B] when customer opens account
  • [C] when customer visits that bank to made queries
  • [D] All of the above

Answer: Option [B]

2. Which one of the following is the most important relationship between banker and customer
  • [A] Debtor and Creditor
  • [B] Bailee and Bailor
  • [C] Agency and Principal
  • [D] Trustee and Beneficiary

Answer: Option [A]

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3. Which bank have given the instructions to the commercial banks regarding the immediate credit of outstation cheques?
  • [A] Reserve Bank of India
  • [B] Central Bank
  • [C] World Bank
  • [D] All of the above

Answer: Option [A]

4. Dishonour of cheque by a banker without any justifiable reason is called
  • [A] Valid dishonour of cheques
  • [B] Unmindful dishonour of cheques
  • [C] Negligence dishonour of cheques
  • [D] Wrongful dishonour of cheques

Answer: Option [D]

5. ______________ is the right of a person to retain the property of another person in his possession untill the debt from that owner of that property is repaid
  • [A] Lien
  • [B] Retainment
  • [C] Retrenchment
  • [D] Libel

Answer: Option [A]

6. The idea behind the bankers right to set-off is to enable the banker to reduce the ______________ amount due to him from a customer
  • [A] Gross
  • [B] Net
  • [C] Partial
  • [D] None of the above

Answer: Option [B]

7. The ______________ rule is followed in appropriation of accounts if neither debtor nor creditors does not makes any specific appropriation
  • [A] Pagets
  • [B] Kinlay
  • [C] Sheldon
  • [D] Claytons

Answer: Option [D]

8. The right of set-off customers account can be exercised only by a A. Creditors
  • [A] Creditors
  • [B] Debtors
  • [C] Banker
  • [D] Customer

Answer: Option [C]

9. MICR technology used for clearance of cheques by banks refers to
  • [A] Magnetic Ink Character Recognition
  • [B] Magnetic Ink Company Recognition
  • [C] Magnetic Ink Cross Recognition
  • [D] Magnetic Ink Community Recognition

Answer: Option [A]

10. Which banks which accept deposits from the public and lend them mainly to commerce for short periods?
  • [A] Commercial Bank
  • [B] Industrial Bank
  • [C] Agricultural Bank
  • [D] Central Bank

Answer: Option [A]

11. A company who accepts demand deposit is called __________
  • [A] Joint stock company
  • [B] Banking company
  • [C] Manufacturing company
  • [D] IT company

Answer: Option [B]

12. Fixed Deposits is otherwise called as
  • [A] Accrued Deposits
  • [B] Time deposits
  • [C] Recurring Deposits
  • [D] Demand Deposits

Answer: Option [B]

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES