Join our Telegram Channel

Banking Law - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
25. Blank endorsement is otherwise called as
  • [A] Full Endorsement
  • [B] Qualified Endorsement
  • [C] General Endorsement
  • [D] Special Endorsement

Answer: Option [C]

26. What does the term "PIN" stands for
  • [A] People Identification Number
  • [B] Personal Instruction Number
  • [C] Personal Identification Number
  • [D] Personal Information Number

Answer: Option [C]

Advertisement
GkSeries apsc prelims 2023 test series
27. KYC means
  • [A] Know Your Card
  • [B] Know Your Cost
  • [C] Know Your Customer
  • [D] Know Your Creditor

Answer: Option [C]

28. RTGS means
  • [A] Real Towards Gross Settlement
  • [B] Real Turn Gross Settlement
  • [C] Real Technique Gross Settlement
  • [D] Real Time Gross Settlement

Answer: Option [D]

29. ATMs are primarily used for performing the __________ functions
  • [A] Infrastructure
  • [B] Computer based
  • [C] Banking
  • [D] Hospitalized

Answer: Option [C]

30. EFT is introduced by
  • [A] IRDA
  • [B] RBI
  • [C] SEBI
  • [D] NSE

Answer: Option [B]

31. If the endorser signs his name only, the endorsement is said to be
  • [A] Blank Endorsement
  • [B] Conditional Endorsement
  • [C] Full Endorsement
  • [D] None of the above

Answer: Option [C]

32. ____________ is the result of combining technology and traditional bank services through websites that customers use to access their bank accounts
  • [A] Home Banking
  • [B] Mobile Banking
  • [C] Internet Banking
  • [D] Television Banking

Answer: Option [C]

33. Nationalisation of 14 major commercial in the year of
  • [A] 1949
  • [B] 1935
  • [C] 1956
  • [D] 1969

Answer: Option [D]

34. A negotiable instrument drawn or make in India is called_______ instrument
  • [A] Inland
  • [B] Foreign
  • [C] Time
  • [D] Clean

Answer: Option [A]

35. Addition of the name of a banker across the face of a cheque is called as
  • [A] General crossing
  • [B] Special crossing
  • [C] Upper Crossing
  • [D] Lower Crossing

Answer: Option [B]

36. The most important feature of a negotiable instrument is
  • [A] Free transfer
  • [B] Transfer free from defects
  • [C] Right to sue
  • [D] Both A & B

Answer: Option [D]

Advertisement
GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test