Join our Telegram Channel

Banking Law - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
37. An order cheque can be converted into a bearer cheque by means of
  • [A] Sans recourse endorsement
  • [B] Special endorsement
  • [C] Blank endorsement
  • [D] Sans frais endorsement

Answer: Option [C]

38. In which year, Electronic Fund Transfer (EFT) was launched in India?
  • [A] 1994
  • [B] 1995
  • [C] 1999
  • [D] 2000

Answer: Option [B]

Advertisement
GkSeries apsc prelims 2023 test series
39. Endorsement signifies that the
  • [A] Endorser has a good title
  • [B] Endroser's signature is genuine
  • [C] Previous endorsements are genuine
  • [D] All of the above

Answer: Option [D]

40. In which year, SWIFT was established?
  • [A] April 1973July 1973
  • [B] July 1973
  • [C] May 1973
  • [D] August 1973

Answer: Option [C]

41. To done banking through WAP (Wireless Application Protocol) enabled mobile phone, customer should get which type of connection?
  • [A] Telephone
  • [B] Internet
  • [C] Television
  • [D] All of the above

Answer: Option [B]

42. _____________ has been introduced for the purpose of networking of banks
  • [A] Generic Architecture
  • [B] Core Banking
  • [C] Centralized Fund Management Systems
  • [D] INFINET

Answer: Option [A]

43. ____________ credit refers to a series of electronic payment instructions that are generated to replace proper instruments
  • [A] Electronic Payment System
  • [B] Electronic Clearing Service
  • [C] Electronic Data Interchange
  • [D] None of the above

Answer: Option [B]

44. Banking transaction that takes placed in a virtual ambience on the website of a banking company is termed as
  • [A] Internet Banking
  • [B] Telephone Banking
  • [C] Mobile Banking
  • [D] Modern Banking

Answer: Option [A]

45. Telephone Banking has found a high level of acceptability especially among ___________ level of people
  • [A] Professional
  • [B] Salaried
  • [C] Retired
  • [D] Business

Answer: Option [A]

46. The ATM pin is ______________ digit code number used for authenticiating and authroizing the use of the ATM facility by a custome
  • [A] Four
  • [B] Five
  • [C] Three
  • [D] Seven

Answer: Option [A]

47. What is the major function performed by the ATM's worldwide
  • [A] Passboook update facility
  • [B] Cash withdrawal
  • [C] Mini-statement facility
  • [D] Funds transfer facility

Answer: Option [B]

48. __________ constitutes the foremost element of an electronic payment system
  • [A] Banker
  • [B] Customer
  • [C] Merchant
  • [D] Shopping mall

Answer: Option [B]

Advertisement
GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test