Join our Telegram Channel

Banking Law - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
49. Credit cards first emerged in 1920s
  • [A] India
  • [B] China
  • [C] USA
  • [D] UK

Answer: Option [C]

50. Which of the first subsidiary bank of State Bank of India to do whole computerization of all its branches?
  • [A] State Bank of Patiala
  • [B] State Bank of Hyderabad
  • [C] State Bank of Saurashtra
  • [D] State Bank of Travancore

Answer: Option [A]

Advertisement
GkSeries apsc prelims 2023 test series
51. Which is the first bank to introduce Credit card in India?
  • [A] Bank of India
  • [B] Global Trust Bank
  • [C] IndusInd Bank
  • [D] Central Bank of India

Answer: Option [D]

52. Which is the first change in banking sector of India after independence?
  • [A] Nationalization of Banks
  • [B] Social control on Banks
  • [C] Establishment of SBI
  • [D] Establishment of RBI

Answer: Option [B]

53. The following one is absolutely essential for a special crossing
  • [A] Two parallel transverse lines
  • [B] Words "And company?
  • [C] Words "Not negotiable"
  • [D] Name of a banker

Answer: Option [D]

54. Which of the following is not the form of E-banking?
  • [A] Internet Banking
  • [B] Direct Deposit in Bank
  • [C] Electronic cheque conversion
  • [D] Mobile banking

Answer: Option [B]

55. Interest payable on savings bank accounts is?
  • [A] Regulated by State Government
  • [B] De-regulated by RBI
  • [C] Regulated by RBI
  • [D] Regulated by Finance Minister

Answer: Option [B]

56. Which of the following is correct statement?
  • [A] No interest is paid on current deposit accounts
  • [B] Interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit accounts
  • [C] The rate of interest on current accounts and savings accounts are the same
  • [D] No interest is paid on any deposit by the bank

Answer: Option [A]

57. The chief activities of bank do not include
  • [A] Providing loans
  • [B] Accepting deposits
  • [C] Providing lockers
  • [D] Selling real estate properties

Answer: Option [D]

58. Electronic cash is also called as
  • [A] Hot money
  • [B] Digital money
  • [C] Instant money
  • [D] Easy money

Answer: Option [B]

59. Use of personal computers at home for conducting their banking operation with their banks is called
  • [A] Mobile Banking
  • [B] Anywhere Banking
  • [C] Internet Banking
  • [D] Home Banking

Answer: Option [D]

60. Which electronic fund transfer system run on the basis of "Deferred Net Settlement"
  • [A] NEFT
  • [B] RTGS
  • [C] SMS
  • [D] BIFSC

Answer: Option [A]

Advertisement
GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test