C++ MCQs | C Plus Plus Programming Language Questions and Answers | Multiple Choice Questions and Answers

Questions
1. OOP language supports object based features, inheritance and ______________
  • [A] Encapsulation.
  • [B} Polymorphism
  • [C} Object identity.
  • [A] Functions.

Answer: Option [B]

2. ___________ is one of the ways to achieve polymorphism.
  • [A] Inheritance
  • [B} Data overloading
  • [C} Operator overloading.
  • [A] Message binding.

Answer: Option [C]

3. A _______________ is an instance of class
  • [A] code
  • [B} object
  • [C} variable
  • [A] pointer

Answer: Option [B]

4. One of the methods to stop the execution of the function is by calling the standard ________ function
  • [A] goto.
  • [B} jump.
  • [C} stop.
  • [A] exit

Answer: Option [D]

5. _________ is a relationship between classes.
  • [A] Polymorphism
  • [B} Inheritance
  • [C} Overloading
  • [A] Overriding

Answer: Option [B]

6. A continue statement causes execution to skip to ____.
  • [A] the fZirst statement after the loop.
  • [B} the statement following the continue statement.
  • [C} The return 0; statement.
  • [A] the next iteration of the loop.

Answer: Option [D]

7. A ________ converts from an object of the type of the constructor's parameter to an object of the class.
  • [A] conversion function.
  • [B} member function.
  • [C} class conversion.
  • [A] conversion constructors.

Answer: Option [D]

8. Variables that are declared, but not initialized, contain ________
  • [A] blank spaces.
  • [B} zeros.
  • [C} "garbage" values.
  • [A] nothing - they are empty.

Answer: Option [C]

9. When a data type must contain decimal numbers, assign the ______ type
  • [A] int
  • [B} char
  • [C} double
  • [A] long int

Answer: Option [C]

10. A structure defines a ________type.
  • [A] class
  • [B} pointers
  • [C} arrays
  • [A] variables

Answer: Option [A]

11. _____ operator returns the address of the identifier.
  • [A] &.
  • [B} *.
  • [C} &&.
  • [A] !.

Answer: Option [A]

12. ________ is a stream connected to standard output.
  • [A] cin.
  • [B} gets
  • [C} out
  • [A] count

Answer: Option [D]

APSC CCE Prelims EBooks

Useful Computer Science EBooks