Advertisement

Cell Biology - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Advertisement
Questions
1. Which one of the following is prokaryote.
  • [A] lower animals
  • [B] higher plants
  • [C] higher animals
  • [D] bacteria and archaea

Answer: Option [D]

2. The study of the spread of disease called as ________.
  • [A] etiology
  • [B] population genetics
  • [C] phytopathology
  • [D] pathology

Answer: Option [D]

Advertisement
3. Single celled and multicellular microscopic organisms with true nuclei that absorb nutrients from their environment are __________.
  • [A] fungi
  • [B] viruses
  • [C] algae
  • [D] bacteria

Answer: Option [A]

4. An Italian physician who demonstrated that maggots arise from fly eggs and not rotten meats was _______.
  • [A] Louis Pastuer
  • [B] Robert Koch
  • [C] Redi
  • [D] Edward Jenner

Answer: Option [C]

5. Periplasmic space is found ________.
  • [A] in between cell wall and cell membrane
  • [B] below cell membrane
  • [C] within outer membrane
  • [D] in between outer membrane and peptidoglycan

Answer: Option [D]

6. Killing effect of dry heat is due to
  • [A] protein denaturation
  • [B] elevated levels of electrolysis
  • [C] oxidative damage
  • [D] all the above

Answer: Option [D]

7. Bacteria can be measured in metric units called ________.
  • [A] millimeters
  • [B] micrometers
  • [C] nanometers
  • [D] picometers

Answer: Option [B]

8. Viruses should be measured in metric units called _________.
  • [A] millimeters
  • [B] micrometers
  • [C] nanometers
  • [D] picometers

Answer: Option [C]

9. Which one of the following is a selective medium?
  • [A] Mac Conkey agar
  • [B] Blood agar
  • [C] Nutrient agar
  • [D] Mineral agar

Answer: Option [A]

10.In microscopy, the thickness of a specimen that is in focus at any one time is called _____.
  • [A] depth of field
  • [B] diameter
  • [C] wavelength
  • [D] velocity

Answer: Option [A]

11. Organisms that lack a defined nucleus would be called _______.
  • [A] prokaryotic
  • [B] eukaryotic
  • [C] plant cell.
  • [D] animal cell.

Answer: Option [A]

12. A tough, interlinked component of the cell wall of bacteria that provides rigidity is the ________
  • [A] capsule
  • [B] peptidoglycan
  • [C] cell membrane.
  • [D] cell wall

Answer: Option [B]

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group