Cell Biology - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries
Questions
37. A substance that forms an insoluble complex with stain and serves to fix the color to bacterial cell is called as ________.
- [A] mordant
- [B] intensifier
- [C] fixative
- [D] dyes
Answer: Option [A]
38. A stain which on ionization gives positively charged molecules is referred as ________.
- [A] acidic stain
- [B] Basic stain
- [C] anionic stain
- [D] basic mordant
Answer: Option [A]
⭐ Make GKSeries Your Preferred Source on Google
Add GKSeries as Preferred Source
39. The charged group of bacterial cell surface produces attraction between basic stain ________.
- [A] negative
- [B] positive
- [C] neutral
- [D] all of the above
Answer: Option [B]
40. The differential staining technique refers as ________ staining.
- [A] monochrome
- [B] Gram
- [C] negative
- [D] endospore
Answer: Option [B]
41. The Petroff-Hausser counting chamber consist of ________.
- [A] 25 squares
- [B] 100 squares
- [C] 50 squares
- [D] none of the above
Answer: Option [A]
42. The process that reduces the bacterial count to safe levels as may judged by the public health is referred as ________.
- [A] sterilization
- [B] sanitization
- [C] disinfection
- [D] antisepsis
Answer: Option [B]
43. Slide culture technique is used for ________ cultivation
- [A] bacterial
- [B] fungi
- [C] virus
- [D] algae
Answer: Option [B]
44. Maintenance of sterile condition is referred as ________.
- [A] aseptic technique
- [B] septic technique
- [C] disinfection
- [D] fumigation
Answer: Option [A]
45. ___________ is referred as biological indicator of autoclave.
- [A] Bacillus stearothermophilus
- [B] Bacillus subtilis
- [C] Bacillus megatorium
- [D] Bacillus cereus
Answer: Option [A]
46. Colorimeter is applied only in relation to _______.
- [A] uv light
- [B] X rays
- [C] visible light
- [D] IR rays
Answer: Option [A]
47. Separation of small molecule can be done by ______
- [A] viscometer
- [B] centrifugation
- [C] flow cytometry
- [D] spectrophotometer
Answer: Option [B]
48. The pH meter standardized with pH ________
- [A] 7
- [B] 8
- [C] 14
- [D] 4
Answer: Option [A]