Foreign Exchange Management - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries
Questions
25. Market selection as a strategy to manage economic exposure requires-
- [A] preferring domestic market to foreign market
- [B] preferring market with fixed exchange rate
- [C] shifting to a market whose currency has appreciated
- [D] shifting to a market whose currency has depreciated
Answer: Option [C]
26. The transaction in which the bank receives local currency from the customer and pays him foreign
currency is a-
- [A] purchase transaction
- [B] sale transaction
- [C] direct transaction
- [D] none of the above
Answer: Option [B]
⭐ Make GKSeries Your Preferred Source on Google
Add GKSeries as Preferred Source
27. Interest for the transit period is included in -
- [A] bill buying rate
- [B] bill selling rate
- [C] usance bill buying rate
- [D] none of the above
Answer: Option [D]
28. The exchange rates quoted by an authorised dealer to its customers are known as-
- [A] authorised rates
- [B] commercial rates
- [C] merchant rates
- [D] indirect rates
Answer: Option [C]
29. Buying rate for ready merchant rate is derived from-
- [A] interbank spot buying rate
- [B] interbank ready buying rate
- [C] interbank spot selling rate
- [D] none of the above
Answer: Option [A]
30. An import customer accepts a bill drawn on him. The bank will apply-
- [A] bill selling rate
- [B] bill acceptance rate
- [C] TT selling rate
- [D] no exchange rate, since no foreign exchange transaction is executed
Answer: Option [D]
31. In calculating cross rates, exchange margin is entered-
- [A] only once int he dollar/rupee rate
- [B] only once int he dollar/foreign currency rate
- [C] twice in the dollar/rupee rate and dollar/foreign currency rate
- [D] twice int he dollar/rupee rate and dollar/foreign
Answer: Option [A]
32. For calculating cross currency rates, banks in India use the dollar/foreign currency rate quotedin
- [A] Mumbai
- [B] London
- [C] New York
- [D] any international market
Answer: Option [D]
33. For option forward purchase transactions the forward premium will be reckoned
- [A] based on earliest delivery date
- [B] based on latest delivery date
- [C] based on the average due date for delivery
- [D] none of the above.
Answer: Option [A]
34. For funding the vostro acount, the bank in India will apply-
- [A] its TT buying rate
- [B] its TT selling rate
- [C] interbank spot buying rate
- [D] interbank spot selling rate
Answer: Option [C]
35. Both legs of swap will be executed
- [A] at the same rate
- [B] on the same date
- [C] at different rates
- [D] at different rates on different dates
Answer: Option [D]
36. A swap deal is executed by
- [A] entering into another swap deal
- [B] settling the difference int he rates
- [C] actual delivery of currencies
- [D] none of the above
Answer: Option [C]